Un traficant ieșit din pușcărie a înfiinţat o cultură imensă de canabis, dar a fost jefuit de rivali. Cum o camuflase

0
Publicat:

Un bărbat din Neamţ, cu antecedente în domeniul traficului de droguri, a recidivat. Ieşit din puşcărie, a pus la cale o altă afacere și a înfiinţat o uriaşă cultură de cânepă indiană într-un lan de porumb, dar a fost jefuit de rivali. Unul dintre aceștia a fost prins de polițiști cu focuri de armă

Cultura ilicită înfiinţată în Neamţ FOTO Poliţia - DIICOT
Cultura ilicită înfiinţată în Neamţ FOTO Poliţia - DIICOT

O anchetă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Neamţ s-a finalizat, zilele trecute, cu arestarea a trei persoane. Una dintre ele are antecedente în traficul de droguri, fiind condamnată, în urmă cu câţiva ani, pentru că a înfiinţat o cultură de canabis. Era ceva la scară mică, iar după ce a ieşit din puşcărie a trecut la un nivel superior.

Cercetările în acest caz au început de ceva vreme, anchetatorii aşteptând momentul prielnic pentru a acţiona, filând activitatea unei „cunoştinţe“ mai vechi, un bărbat de 38 de ani, din comuna Icuşeşti. Acesta cumpărase de pe internet seminţe, iar în primăvara anului 2023 le-a plantat, o parte, într-o seră din spatele casei, iar altele în mijlocul unui lan de porumb, pe un câmp.

La un moment dat, în timp ce „documentau“ activitatea suspectului, procurorii şi poliţiştii au constatat că în „afacere“ s-au implicat și doi fraţi din comuna nemţeană menţionată, dar fără să ceară vreun accept de la „agricultorul“ care a considerat că este mai rentabil să cultive altceva decât porumb, cartofi sau grâu. În timp, cei doi consăteni au sustras plante de canabis, intenţia fiind să le vândă.

„Celelalte două persoane bănuite, având cunoştinţă despre cultura de canabis de pe terenul agricol, ar fi recoltat, în mod repetat, mai multe plante, pe care le-ar fi depozitat într-un imobil abandonat, fiind prinse în flagrant, pe 1 octombrie, de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi jandarmi, în timp ce ar fi transportat o parte din plantele depozitate“, au transmis anchetatorii.

Pentru a nu fi prins, unul dintre cei doi fraţi, în momentul când şi-a dar seama că este urmărit, a încercat să se facă nevăzut în noapte, fiind prins doar după ce au fost trase mai multe focuri de armă în plan vertical. În noaptea de 1/2 octombrie au fost organizate mai multe descinderi, capturile realizate demonstrând anvergura afacerii puse la cale de nemţeanul care mai avusese probleme.

Condamnare anterioară de 2 ani şi 6 luni

„În urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperite şi ridicate 246 de plante de canabis, în greutate de peste o tonă (1.200 de kilograme) de pe terenul agricol şi 59 de kilograme canabis, provenite din cultura dezvoltată în seră. Din imobilul abandonat, au fost ridicate aproximativ 18,5 kilograme de canabis“, se precizează într-un comunicat al DIICOT.

Canabis descoperit la percheziţii FOTO Poliţia - DIICOT
Canabis descoperit la percheziţii FOTO Poliţia - DIICOT

Cele trei persoane reţinute au fost conduse la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Neamţ, pentru audieri, acuzaţiile aduse fiind trafic de droguri de risc şi deţinerea de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu. Pe data de 3 octombrie 2023, magistraţii au decis arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, a suspecţilor.

Nemţeanul de 38 de ani a mai fost anchetat de procurorii DIICOT acum patru ani, pentru o infracţiune similară, doar cantităţile fiind diferite. Faţă de peste o tonă anul acesta, în 2019, la locuinţa acestuia fuseseră găsite, puse la uscat în pod, o sută de kilograme de canabis. Provenea tot dintr-o cultură însămânţată în spatele casei, reuşind atunci să vândă o parte din ea.

Acuzatul era condamnat, în aprilie 2020, de către Tribunalul Neamţ, la 2 ani şi 6 luni de detenţie, pentru trafic de droguri de risc şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Trebuia să achite o amendă penală de 7.000 de lei şi 6.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare, fiindu-i confiscate o puşcă, un pistol,  muniţie, dar şi 18.800 de lei, sumă considerată că a fost obţinută prin infracţiune.

Bărbatul rămăsese şi fără 16.800 de lei, bani aflaţi într-un cont bancar. „În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, în cursul lunii septembrie 2019, inculpatul M.A.V. a recoltat o cantitate considerabilă de canabis. De asemenea, s-a reţinut faptul că o parte din cantitatea de canabis recoltată, a fost comercializată en-gros, mai multor dealeri, la preţul de 35.000-40.000 lei pe kilogram“, se arăta într-un comunicat DIICOT.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite