Uimitorul caz al unui „fermier“ din Neamţ. A înfiinţat o uriaşă cultură de canabis, dar a fost jefuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a lui Vlad Mătieş, un „fermier“ din Neamţ, care a înfiinţat o uriaşă cultură de canabis. Acuzatul are antecedente în privinţa traficului de droguri.

Uriașa cultură a fost confiscată FOTO DIICOT - Poliția Română
Uriașa cultură a fost confiscată FOTO DIICOT - Poliția Română

În acelaşi dosar sunt judecaţi şi doi fraţi, Bogdan şi Denis Cizmaru, care au aflat de existenţa stupefiantelor şi l-au fejuit pe „proprietar“. Totul a ieşit la iveală la început de octombrie 2023, după ce anchetatorii au descins la principalul suspect, descoperind două loturi de canabis, într-o seră şi pe un câmp, ultimul fiind camuflat într-un lan de porumb.

Toate cele trei persoane din acest dosar au fost arestate după cercetările Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Neamţ. Vlad Mătieş, de 38 de ani, are antecedente în traficul de droguri, fiind condamnat, în urmă cu câţiva ani, tot pentru că a înfiinţat o cultură de canabis, dar de mai mici dimensiuni.

El era filat de anchetatori, care aflaseră de ocupaţia „agricolă“ a celui ce ieşise din închisoare nu de multă vreme. Neamţeanul din comuna Icuşeşti cumpărase de pe internet seminţe, iar în primăvara acestui an le-a plantat, o parte într-o seră din spatele casei, iar altele în mijlocul unui lan de porumb, pe un câmp din apropierea localităţii.

La un moment dat, în timp ce „documentau“ activitatea suspectului, procurorii şi poliţiştii au constatat că în „afacere“ s-au implicat şi doi fraţi din comuna menţionată, dar fără ca „proprietarul“ culturii să ştie, acesta fiind jefuit. În timp, cei doi consăteni au sustras plante de canabis, intenţia fiind să le vândă. N-au mai apucat, deoarece au intervenit anchetatorii de la Crima Organizată.

„Celelalte două persoane bănuite, având cunoştinţă despre cultura de canabis de pe terenul agricol, ar fi recoltat, în mod repetat, mai multe plante, pe care le-ar fi depozitat într-un imobil abandonat, fiind prinse în flagrant, pe 1 octombrie, în timp ce ar fi transportat o parte din plantele depozitate“, au transmis anchetatorii.

Pentru a nu fi prins, unul dintre cei doi fraţi, în momentul când şi-a dat seama că e urmărit, a încercat să se facă nevăzut în noapte, fiind prins doar după ce au fost trase mai multe focuri de armă în plan vertical. Tot în noaptea de 1/2 octombrie au fost organizate alte descinderi, capturile realizate demonstrând anvergura afacerii puse la cale de nemţean.

„În urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperite şi ridicate 246 de plante de canabis, în greutate de peste o tonă (1.200 de kilograme) de pe terenul agricol şi 59 de kilograme canabis, provenite din cultura dezvoltată în seră. Din imobilul abandonat, au fost ridicate aproximativ 18,5 kilograme de canabis“, se precizează într-un comunicat al DIICOT.

Apoi, pe 3 octombrie 2023, cei trei au fost arestaţi la Tribunalul Neamţ, pentru trafic de droguri de risc şi deţinerea de droguri, fără drept, în vederea consumului propriu. Cum după uscarea plantelor de canabis cantitatea se înjumătăţeşte, iar angro un gram se vinde cu 20 de lei, marfa ar fi adus un câştig estimat la circa 10.000.000 lei.

Nemţeanul de 38 de ani a mai fost anchetat acum patru ani, pentru o infracţiune similară, doar cantităţile fiind diferite. Faţă de peste o tonă anul acesta, în 2019, la locuinţa acestuia fuseseră găsite, puse la uscat în pod, 100 de kilograme de canabis.

Provenea tot dintr-o cultură însămânţată în spatele casei, reuşind atunci să vândă o parte. A fost condamnat, în aprilie 2020, la doi ani şi șase luni de detenţie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite