Razii pe drumurile cu cruci la porţi. Poliţişti din opt judeţe au descins în Neamţ

0
0

Poliţişti din opt judeţe au descins în Neamţ, ample razii pe „drumurile cu cruci la porţi“ având loc după o serie de accidente mortale, care s-au petrecut unul după altul, în scurt timp.

Raziile au avut loc timp de cinci zile FOTO Poliția Neamț
Raziile au avut loc timp de cinci zile FOTO Poliția Neamț

La misiuni au participat şi cadre de la Brigada Rutieră şi Brigada Autostrăzi, ambele din Bucureşti.

Acţiunile au avut ca scop combaterea riscului rutier şi prevenirea accidentelor, ca urmare a nenumăratelor tragedii de pe arterele naţionale ce străbat Neamţul şi E 85, cărora li se mai spun „drumurile morţii“. Sau „drumurile cu cruci la porţi“, deoarece prin localităţi, în faţa locuinţelor sunt amplasate „semnele“ ce atestă cele petrecute.

În judeţ, până la această dată din 2022, au avut loc peste o sută de accidente foarte grave. În urma acestora, 47 de pesoane şi-au pierdut viaţa, 11 fiind doar în octombrie, iar în luna aceasta au mai fost încă trei. Astfel că decizia de a fi efectuate razii pe „drumurile cu cruci la porți“ era necesară, misiunile celor care au descins la Neamț fiind între 23 şi 27 noiembrie.

Și au fost descoperite circa 1.850 de  abateri. Între ele, 640 de cazuri de depăşire a limitei de viteză  admise, 225 abateri ale bicicliştilor, 182 ale pietonilor, 39 de conducători auto conducând sub influenţa băuturilor alcoolice în limitele contravenţiilor (aveau până la 0,40 alcool pur în aerul expirat), 27 depăşiri neregulamentare şi 697 de alte încălcări ale legislaţiei.

„Cei peste 55 de poliţişti din Neamţ, Bucureşti, Braşov, Bacău, Botoşani, Vrancea, Iaşi, Harghita, Covasna şi Suceava au reţinut 224 de premise şi au retras 98 certificate de înmatriculare. Au fost efectuate aproximativ 3.000 de testări cu aparatul etilotest şi peste 130 în privinţa consumului de substanţe psihoactive“, a declarat subinspector Ramona Ciofu.

Au fost descoperite şi 42 infracţiuni. Poliţia Neamţ a mai transmis că cele aproximativ 1.850 de abateri înregistrate înseamnă tot atâtea situaţii de risc identificate la timp, fie că a fost vorba despre şoferi depistaţi băuţi, sub influenţa substanţelor psihoactive sau conducând fără permis, în contextul unor valori de trafic ridicate şi al condiţiilor specifice anotimpului rece.

Ultimul accident foarte grav din judeţul Neamţ s-a petrecut în noaptea de 16/17 noiembrie 2022, când doi bărbaţi şi-au pierdut viaţa pe DN 15, în apropiere de comuna Podoleni. Ei s-au răsturnat cu o maşină pe care o furaseră din Bacău, fiind găsiţi la ivirea zorilor, pe câmp, de către un echipaj de poliţie care patrula prin zonă.

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite