În toiul nopţii, doar în tricou şi şort la zero grade, un bărbat a sprijinit pompierii la stingerea unui incendiu de proporţii FOTO

0
Publicat:

Flăcări de mari dimensiuni au afectat gospodăria unui sătean din Neamţ, intervenţia pompierilor limitând proporţiile dezastrului. Altruist, un vecin de-al proprietarului afectat a participat la stingere.

Un sătean din Topolița a dat dovadă de simț civic FOTO ISU Neamț
Un sătean din Topolița a dat dovadă de simț civic FOTO ISU Neamț

Astăzi, 22 martie 2024, alarma la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ s-a dar la ora 01.19, anunţându-se că un incendiu a izbucnit în satul Topoliţa, comuna Grumăzeşti, la locul indicat fiind trimise echipaje de la Detaşamentul Târgu Neamţ şi voluntarii de la serviciul din localitate.

Forţelor de intervenţie li s-a alăturat un vecin al consăteanului peste care s-a abătut urgia flăcărilor. „Înarmat“ cu un furtun, acesta a ajutat cât a putut, deşi era doar în tricou, şort şi papuci de casă. Cel mai probabil aşa era îmbrăcat în timp ce dormea şi aşa a ieşit afară când s-a trezit din pricina „zarvei“ provocate de incendiu.

Gestul altruist al nemţeanului merită apreciat, ţinând cont că noaptea trecută a fost una friguroasă, s-a consemnat şi ninsoare, în zona Târgu Neamţ fiind la acea oră o temperatură situată în jurul valorii de zero grade. Incendiul a avut loc într-o anexă ce includea un garaj şi spaţii de depozitare, cu riscul de a se extinde la o locuinţă.

„A ars construcţia din lemn cu suprafaţa de 70 de metri pătraţi, un autoturism, scule şi unelte de uz gospodăresc şi 3 metri cubi lemn de foc. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un scurtcircuit electric. Nu au fost înregistrate victime“, a declarat căpitan Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU „Petrodava“.

Incendiul a cauzat pagube consistente FOTO ISU Neamț
Incendiul a cauzat pagube consistente FOTO ISU Neamț

Noaptea trecută, pompierii nemţeni au mai avut o misiune. La ora 21.27 a fost solicitat ajutor pentru stingerea unui incendiu izbucnit la etajul doi al unui bloc de locuinţe din localitatea Izvoare, în apropiere de Piatra Neamţ. Până la sosirea forţelor de intervenţie, locatarii din imobil, 24 de persoane, s-au autoevacuat.

Cadrele ISU au constatat că nedoritul incident a fost provocat de o priză, degajându-se o mare cantitate de fum atât în interiorul apartamentului, cât şi pe casa scării de bloc, dar niciuna dintre persoanele evacuate nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Şi în acest caz, cauza probabilă de producere a fost scurtcircuitul electric.

Pentru a preveni astfel de situaţii, pompierii recomandă verificări periodice a instalaţiei electrice, să nu fie lăsate nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, atenţie sporită la mijloacele de încălzire electrice în funcţiune şi să nu fie utilizate aeroterme, radiatoare şi calorifere construite artizanal sau defecte ca urmare a folosirii îndelungate.

Scurtcircuitul electric este cauza multor nenorociri FOTO ISU Neamț
Scurtcircuitul electric este cauza multor nenorociri FOTO ISU Neamț

Alte sfaturi sunt neutilizarea de aparate, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii, verificarea periodică a cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuirea celor uzate. Un lucru esenţial este ca reparaţiile la instalaţiile electrice să fie efectuate doar de personal autorizat.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite