Cum s-a împlinit profeţia cumplită a părintelui Iustin: „Mai sunt 12 luni de libertate şi vine urgie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
chilia Iustin

Pe patul de moarte, părintele Iustin Pârvu de la mănăstirea Petru Vodă a lansat un avertisment înfricoşător. Profeţia avea un termen de împlinire, iar evenimentele petrecute în ultimele luni par să acopere sensul cuvintelor rostite de „duhovnicul Moldovei”.

Până să rostească profeţia cutremurătoare, părintele Iustin Pârvu era binecunoscut de credincioşii din toată ţara ca un duhovnic cu har. De ani de zile, chilia sa de la mănăstirea Petru Vodă era loc de pelerinaj pentru cei care căutau răspuns la întrebări existenţiale, sau suferinzi ce-şi găseau alinarea după o discuţie cu părintele arhimandrit. 

Iustin Pârvu a pus piatra de temelie a mănăstirii Petru Vodă, din Neamţ în 1991, lăcaşul ce poartă hramul sfinţilor arhangheli Mihail şi Gavril, fiind închinat martirilor din temniţele comuniste. Din 1993, an în care mănăstirea a fost deschisă, mii de credincioşi din toată ţara au început să se îndrepte spre duhovnicul Iustin, renumit pentru harul de a „citi” într-o clipă suferinţa oamenilor. 

„Se întâmplă un lucru interesant: pe hol, în aşteptare, ţi se pare că cel care se află atunci în chilia părintelui stă nepermis de mult. Când intri, constaţi că, în prezenţa lui, timpul este, parcă, suspendat. Aşa am păţit şi eu. O jumătate de oră a fost timpul în care abia reuşisem să începem bine dialogului nostru”, îşi aminteşte scriitorul nemţean Dan Iacob o primă experienţă la Petru Vodă.  

chilia 2

,,Mai sunt 12 luni de libertate…”

Popularitatea de care s-a bucurat părintele Iustin printre credincioşii care îl căutau în toţi aceşti ani a dat o şi mai greutate cuvintelor pe care le-a rostit cu puţin timp înainte de a muri. Scena a fost relatată de una dintre maicile care l-au îngrijit pe duhovnic în perioada în care starea sănătăţii sale a devenit critică.

„Cu 5 zile înainte de a-şi da duhul, a fost ceva mai bine, parcă îşi revenea şi prinsese ceva putere. În această ultimă perioadă toţi ucenicii mai apropiaţi au luat un ultim cuvânt de învăţătură de la părintele, un ultim sfat”, a dezvăluit Monahia Fotini în revista „Atitudini”, publicaţie a lăcaşului de cult din Neamţ. 

Pe 11 iunie 2013, părintele Iustin le-a vorbit celor cinci ucenici care se aflau în chilia sa. După ce Arhimandritul a dorit să afle de la călugări ce se mai întâmplă în ţară, măicuţa a cerut un sfat în problema luptei împotriva cipurilor din actele de identitate. 

„Cât puteţi luptaţi împotriva lor cu toată forţa şi unitatea, dar fără atitudini extreme, încă nu e cazul. E vorba însă că mai sunt 12 luni…”. Cum părintele s-a oprit, cei de faţă au bănuit că duhovnicul se referea la faptul că după un an nu vor mai fi cipurile pe documentele de identitate şi au cerut o lămurire. 

„Nu”, a răspuns părintele, „12 luni de libertate şi vine urgie”, a rostit Iustin Pârvu. „Cineva a întrebat să explice mai clar, dar părintele nu a mai răspuns”, mai povesteşte măicuţa. 

„…şi vine urgie” 

Părintele Iustin Pârvu a trecut la cele veşnice pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani, după o lungă suferinţă pe care a încercat să o ascundă semenilor. Ultimele sale cuvinte au fost privite de mulţi cu neîncredere, şi la momentul în care au fost pronunţate nimeni nu putea preconiza o „urgie” iminentă. 

Aproape de termenul limită avansat de Arhimandrit, în Ucraina, stat învecinat României, conflictul cu separatiştii rusofoni căpătase proporţii alarmante. Nici în zilele noastre situaţia nu este clarificată, iar în regiunea Doneţk încă se aud focuri de arme care alimentează tensiunile de la graniţa de est a Uniunii Europene.

Atenţia Europei se concentrează însă de câteva zile pe  „butoiul cu pulbere” aruncat în aer odată cu atacul din redacţia revistei satirice Charlie Hebdo de la Paris. Conflictul iscat după caricaturile cu profetul Mahomed au inflamat spiritele la cote nebănuite, iar răspunsul fanaticilor islamişti care au ucis ziariştii a fost urmat de o dezbatere aprinsă despre libertatea de exprimare. 

„Întărirea măsurilor de securitate din statele occidentale vizate în mod direct de acţiunile jihadului militant, i-ar putea determina pe membrii acestuia să-şi dirijeze atacurile pe teritoriul altor ţări, mai puţin <<fortificate>>”, spune Christian Tămaş, specialist în civilizaţie arabă.

Viitorul după Charlie Hebdo pare să semene tot mai mult cu urgia profeţită de părintele Iustin Pârvu. După acţiunile antiteroriste de săptămâna trecută care au dejucat comiterea unor atentate pregătite de grupări jihadiste, sute de mii de persoane au manifestat luni, 19 ianuarie la Groznîi, capitala Ceceniei, împotriva publicării caricaturilor cu profetul Mahomed, din revista satirică franceză Charlie Hebdo. În acelaşi timp, în Niger, 45 de biserici au fost incendiate în cadrul unor proteste asemănătoare, împotriva reprezentării lui Mahomed în publicaţia atacată de terorişti pe 7 ianuarie.

Pe aceaşi temă:

Părintele Iustin, profeţie înspăimântătoare: „12 luni de linişte, după care vine urgia“

Profeţia părintelui Iustin Pârvu, aproape de termenul limită

Minunile părintelui Iustin Pârvu. Mărturiile credincioşilor care găsesc în chilia de la Petru Vodă izvorul de tămăduire

VIDEO Ucraina: Lupte crâncene la Slaviansk şi Kramatorsk. Ahmetov a declarat „război“ separatiştilor din Donbas

Atentat terorist în Paris, Franţa. Masacru în redacţia Charlie Hebdo. 12 oameni au murit

Viitorul după Charlie Hebdo. Care este pericolul pentru România

Sute de mii de ceceni manifestează împotriva caricaturilor cu profetul Mahomed din Charlie Hebdo

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite