Culisele arestării unui preot şi a unui medic pentru vaccinări fictive. Cum au căzut în capcana anchetatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Ciucanu evea parohie la Cotu Vameş, Neamţ FOTO Facebook
Preotul Ciucanu evea parohie la Cotu Vameş, Neamţ FOTO Facebook

Tribunalul Neamţ a făcut publică încheierea de şedinţă prin care patru inculpaţi, între care o doctoriţă de familie şi un preot, au fost arestaţi pentru vaccinări fictive. În acest caz au fost folosiţi şi investigatori sub acoperire

Judecătorii de la Tribunalul Neamţ au făcut publică încheierea de şedinţă prin care inculpaţii Daniela Grosu - medic de familie în comuna Gâdinţi, Mario-Doro Ciucanu - preot la Cotu Vameş, Cristina Munteanu - asistentă şi un intermediar, Nicolae Timofte, au fost arestaţi preventiv. 

Din datele anchetei rezultă că, pentru probarea activităţilor infracţionale, care au constat în vaccinări fictive contra noului coronavirus, au fost folosiţi investigatori sub acoperire şi că amatorii de acte măsluite plăteau până la 250 de euro.

Preotul Mario Ciucanu este acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la fals informatic. Alături de Nicolae Timofte, preotul avea calitatea de intermediar, intervenind atât la medic, cât şi la asistenta arestată, pentru a facilita imunizări de formă. 

„La data de 04.12.2021, inculpatul CMD ar fi înlesnit obţinerea de către mai multe persoane a certificatelor de vaccinare fictivă, fără efectuarea efectivă a vaccinului, sens în care a intervenit pe lângă numita GM, asistentă medicală la centrul de vaccinare «Casa Fotbalistului» - stadionul comunal, pentru a introduce datele false în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV), rezultînd date necorespunzătoare adevărului“, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Neamţ.

Alte fapte ar fi avut loc pe 15 decembrie anul trecut, când preotul s-a adresat medicului, tot pentru a face menţiuni false în RENV, pentru alte persoane. Peste alte trei zile, Mario Ciucanu a pretins  şi primit 250 de euro, 50 pentru el şi 200 pentru medic, tot pentru un certificat fals, dar persona în cauză era o investigatoare sub acoperire. La fel au stat lucrurile şi pe10 martie 2022.

De unde au apărut suspiciunile în acest caz 

În urma cercetărilor, medicul Daniela Grosu şi asistenta Cristina Munteanu au fost acuzate luare de mită, complicitate la luare de mită, trafic de influenţă şi fals informatic. Şi ele au căzut în capcana anchetatorilor. „La data de 20.12.2021, DG ar fi mimat efectuarea vaccinului pentru investigatorul sub acoperire S.I.T. şi a introdus date false în RENV“, mai arată magistraţii. 

Suspiciuni despre activităţile infracţionale din acest dosar au apărut în momentul în care pe platforma naţională Rovaccinare comuna Gâdinţi apărea cu o rată de imunizare de circa 34,%, în condiţiile în care medicul de familie din această localitate raportase mult mai multe. 

Pe 22 martie 2022, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului Neamţ, au efectuat 24 de descinderi  în cadrul unui dosar în care se efectuau cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de corupţie şi fals din perioada iunie 2021 - martie 2022. 

„În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace de probă care privesc posibila activitate infracţională a persoanelor vizate de anchetă, obiecte, înscrisuri şi date informatice, precum şi aproximativ 57.000 de euro şi 22.000 de lei. 14 persoane au fost conduse la sediul poliţiei, în vederea audierii“, se arăta într-un comunicat al Poliţiei Neamţ. 

Toţi cei patru inculpaţi au contestat măsura privativă de libertate luată la Tribunalul Neamţ, adresându-se unui complet de la Curtea de Apel Bacău. Cererea lor a fost soluţionată pe data de 30 martie 2022, fiind respinsă ca neîntemeiată. Soluţia este definitivă şi irevocabilă. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Sindicalist MAI, mesaj către şefi după incendiul din sediul Poliţiei: „Moartea are libertate de mişcare“

Teribilă cumpănă la senectute. Unor soţi din Neamţ le-a ars casa pe când ajutau pompierii să stingă un foc în vecinătate

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite