Bătrân incendiat pentru o datorie infimă. Sentinţă pentru crimă într-un sat din Moldova

0
Publicat:

Un bărbat din Neamţ s-a răzbunat crunt pe un consătean, care nu i-a restituit la timp o sumă de bani. El a fost condamnat pentru comiterea a trei infracţiuni, crimă şi tentativă de omor şi distrugere.

Locuința incendiată a fost distrusă în totalitate FOTO ISU Neamț
Locuința incendiată a fost distrusă în totalitate FOTO ISU Neamț

Sentinţa în cazul lui Gheorghe Iftimie, de 56 de ani, a fost pronunţată pe 1 martie 2024, magistraţii de la Tribunal hotărând ca acesta să petrecă peste un deceniu de detenţie. Faptele au avut loc acum un an, în comuna Bahna, victima fiind „pedepsită“ într-un mod care i-a provocat decesul, totul pornind de la o datorie de 45 de lei.

„Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 10 ani închisoare, la care adaugă sporul de 2 ani închisoare (reprezentând o treime din cuantumul celorlalte două pedepse cu închisoarea stabilite în cauză), urmând să execute pedeapsa rezultantă de 12 (doisprezece) ani închisoare“, se arată în sentinţa pronunţată de judecători.

S-a ajuns la această pedeapsă prin contopirea celor trei decise pentru omor, 10 ani de detenţie, tentativă de omor, 3 ani şi 6 luni şi distrugere prin incendiere, 2 ani şi 6 luni.

Instanţa a mai decis ca, după rămânerea definitivă a condamnării, de la inculpat să fie prelevate probe biologice în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Judiciare.

Acuzatul a mai fost obligat să achite daune de 7.000 de euro către o parte vătămată şi 82.143 de lei Spitalului Clinic „Sfântul Spiridon“ Iaşi, sumă ce reprezintă contravaloarea îngrijirilor acordate persoanei care a decedat.

Sentinţa Tribunalului Neamţ nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa superioară, Curtea de Apel Bacău.

Crima s-a petrecut în seara zilei de 8 martie 2023, în comuna Bahna din Neamț. În jurul orei 18.00, Gheorghe Iftimie a mers acasă la un consătean, pentru a cere restitituirea sumei, dar demersul a eşuat. A plecat şi s-a întors în scurt timp, având la el un bidon în care se afla o substanţă inflamabilă.

După ce a spart un geam, a vărsat lichidul şi i-a dat foc. În casă era proprietarul, de 72 de ani, şi un cunoscut, de 51 de ani, ambii suferind arsuri grave. Acestea aveau să fie fatale septuagenarului, care a decedat la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Leziunile suferite de cealaltă victimă au fost considerate că au pus în pericol viaţa, de aici şi acuzaţia de tentativă de omor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite