Arde cabana Dochia din Ceahlău. Intervin angajaţi şi salvamontişti pentru salvarea refugiului de peste 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiul a izbucnit la acoperişul cabanei FOTO ISU Neamţ
Incendiul a izbucnit la acoperişul cabanei FOTO ISU Neamţ

Salvamontişti şi personalul cabanei Dochia, care-i situată în masivul Ceahlău, intervin pentru salvarea refugiului montan cechi de peste 100 de ani.

Un incendiu a izbucnit în această seară la cabana Dochia, din masivul Ceahlău, incidentul fiind anunţat prin apel la 112, care a fost înregistrat la Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă - Ambulanţa Neamţ, în jurul orei 19.00. 

În sesizarea transmisă, s-a comunicat că incendiul se manifestă la acoperişul refugiului montan, că nu sunt victime şi că angajaţii interveneau pentru localizarea şi lichidarea lui. În ajutor au sărit şi membrii Serviciului Salvamont Neamţ, care au o bază de intervenţie chiar în incinta cabanei aflate la cota 1.800. 

„La locul evenimentului se deplasează personal de la Salvamont, echipaje de pompieri din cadrul Gărzii 2 de Intervenţie Poiana Teiului, de la Detaşamentul Piatra Neamţ, cadre de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ şi de la Inspectoratul de Jandarmi Neamţ“, a transmis ISU Neamţ. 

La momentul când incendiul a fost sesizat, în cabana, care a suferit ample lucrări de modernizare în ultimii trei ani, erau doar patru turişti, care au părăsit incinta în siguranţă. Se bănuieşte că un scurtcircuit electric a fost cauza nedoritului incident. 

Despre cabana Dochia se spune că spune că dăinuie pe platoul Ceahlăului de pe la 1880, când un cioban, Aron Cerbu sau Moş Cerbu, a construit un bordei de piatră, oferind adăpost drumeţilor ce ajungea până în vârf. Apoi, în 1906, ziaristul şi juristul bucureştean Gheorghe Panu, îndrăgostit de plaiurile nemţene, a construit alt adăpost, dar construcţia nu a trecut cu bine de iarnă. 

Peste un an, Societatea de Gimnastică şi Sport din Iaşi, împreună cu filiala Turiştilor din România,

lansa un apel de strângere de fonduri pentru construirea unei cabane, în masivul Ceahlău, lucru care s-a materializat în 1908, iar un imobil din beton avea să fie ridicat în 1914. Reparată în 1945-1946, cabana devine o atracţie pentru turişti, amenajări turistice fiind făcute în 1958 1982, 1983 şi 1984. 

De trei ani, cabana Dochia trece printr-un amplu proces de reabilitare. A fost reamenajată terasa, camerele şi alte dependinţe, oferind circa 130 de locuri de cazare, în camere de două, patru, 14 sau 17 locuri, cu apă curentă şi încălzire centralizată. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Apelul inedit al unei angajate: „Ajutaţi un magazin cu produse româneşti să nu se închidă!“

 

Copil ţinut captiv de mamă, într-un apartament inundat, scos din casă de luptătorii SAS

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite