Spaima bancherilor din Belgia, prins într-un lan de porumb din Bihor. A aruncat în aer bancomate în 6 oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beeld BELGA Procurorii belgieni susţin că banda de spărgători a pus în pericol viaţa multor oameni, unele bancomate fiind amplasate la parterul unor clădiri de locuinţe FOTO: Beeld BELGA
Beeld BELGA Procurorii belgieni susţin că banda de spărgători a pus în pericol viaţa multor oameni, unele bancomate fiind amplasate la parterul unor clădiri de locuinţe FOTO: Beeld BELGA

Un bărbat din judeţul Galaţi, urmărit internaţional pentru că făcea parte dintr-o bandă care a aruncat în aer mai multe bancomate în şase oraşe din Belgia, a fost prins într-un lan de porumb din Bihor, după o urmărire ca-n filme şi arestat provizoriu, marţi, la Oradea, în vederea predării.

Gruparea de hoţi, formată din mai mulţi români, a acţionat din toamna anului trecut, autorităţile judiciare belgiene reuşind să identifice trei persoane: Robert Marius Neagu şi Nicuşor Cătălin Spânu, care au fost arestaţi deja, resprectiv Fănică Pleşcan, cel din urmă dat în urmărire internaţională în luna iunie a acestui an.

Potrivit datelor transmise de procurori la Oradea, cei trei sunt acuzaţi că au comis 6 spargeri armate în localităţile Herselt, Arlon, Stabroek, Essen şi Sint-Niklaas, după acelaşi mod de operare: au introdus dispozitive explozibile în fanta bancomatului, pe care apoi le-au detonat, paguba provocată băncilor depăşind 700.000 euro.

Suma este doar estimată, deoarece hoţii făceau naveta între Germania şi Belgia cu un autoturism Mercedes GLC deţinut de Neagu şi sunt suspectaţi de spargeri similare în Germania, Luxemburg, Anglia şi Italia.

Trădaţi de o amprentă

Banda lui Pleşcan a fost greu de dibuit, căci acţionau mascaţi şi cu mănuşi, maşinile le opreau departe de "ţinte". Au făcut, totuşi, o greşeală: la una dintre spargeri, pe firul de legătură dintre explozibil şi detonator, poliţiştii au găsit urme papilare. Amprentele erau ale lui Robert Marius Neagu, care figura deja în baza de date a poliţiştilor, pentru alte infracţiuni. 

Pus sub urmărire, Neagu i-a condus ulterior pe anchetatori la complicii săi, Nicuşor Cătălin Spânu şi Fănică Pleşcan. Primii doi au şi fost arestaţi însă gălăţeanul s-a făcut nevăzut, fiind dat în urmărire internaţională la începutul lui iunie, în acest an. 

bancomat

FOTO: Beeld BELGA

Trei luni mai târziu, Fănică Pleşcan a fost prins de poliţiştii din comuna bihoreană Tinca, în urma unei urmăriri spectaculoase. Bărbatul se afla într-un Audi cu numere străine al cărui şofer nu a oprit la semnalele echipajului rutier aflat în trafic, pe o stradă din Oradea, pornind în trombă spre ieşirea din oraş.

Poliţiştii rutieri au dat maşina în consemn şi au pornit în urmărirea ei. Şoferul a gonit o perioadă de DN79, spre municipiul Salonta, după care a virat pe un drum lateral pe care poliţiştii au şi organizat un blocaj în localitatea Tulca, situată la aproximativ 50 kilometri de Oradea. Aici, însă, când şoferul maşinii a oprit, poliţiştii au descoperit că pasagerul coborâse, deja. Luat la întrebări, în final şoferul a dezvăluit şi locul unde l-a lăsat, la marginea unui lan de porumb din satul Gurbediu, la circa 6 kilometri de unde a fost oprit.

Fugar în lanul de porumb

Aici a fost găsit de unul din poliţiştii din Tinca, porniţi în căutarea lui. Fugarul a dat nas în nas cu poliţistul şi a luat-o la goană, fiind urmărit de acesta pe kilometri întregi, prin mai multe lanuri de porumb şi grădinile unor localnici. În final, a fost prins, încătuşat şi dus la sediul Postului de Poliţie Tinca.

Întrebat de acte, bărbatul a prezentat iniţial cartea de identitate a unei alte persoane pentru ca, în final, să-şi dezvăluie propria identitate. Aşa au aflat poliţiştii că bărbatul are un cazier impresionant, întins pe trei pagini, cu condamnări începând din 1996, atât în România cât şi în în Belgia, Germania şi Italia.

Cert este că poliţiştii i-au deschis lui Pleşcan dosar penal pentru fals privind identitatea şi uz de fals după care a fost preluat, luni, de poliţiştii Compartimentului Urmăriri din Poliţia Bihor, a fost reţinut pentru pentru 24 de ore iar în cursul zilei de marţi a fost prezentat la Curtea de Apel Oradea. Instanţa a emis pe numele lui un mandat provizoriu de arestare pentru o perioadă de 15 zile urmând să decidă în acest timp dacă îl va preda imediat ori numai după soluţionarea definitivă a dosarului care a fost deschis pe numele lui la Oradea.

Vă recomandăm şi: 

 Iradiat de 56 de ori după o eroare medicală: a fost diagnosticat cu cancer, deşi nu avea. Ce au decis judecătorii

Şomerul din Beiuş, care a candidat independent şi nu a promis nimic, a ajuns consilier local. A avut 10 afişe electorale în care a pozat în trening

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite