S-a născut în SUA, a copilărit în Austria, dar a ales să studieze în România. Povestea fiicei unor emigranţi români din America

0
Publicat:

S-a născut în Florida, a copilărit lângă Viena, dar a ales să-şi facă studiile în România. Dominique Faina, fiica de 21 ani a unor emigranţi români din America, s-a întors în ţara natală a părinţilor ei. „Așa am prins foarte mare drag de România. Aici oamenii sunt foarte deschiși și prietenoși”, spune ea.

Dominique Faina a ales să studieze la Oradea. Foto: Universitatea Oradea
Dominique Faina a ales să studieze la Oradea. Foto: Universitatea Oradea

Studentă a Facultății de Litere, specializarea germană-engleză, Dominique Faina are o biografie mai aparte, după cum a transmis Biroul Comunicare din Universitatea Oradea. S-a născut în Florida, în anul 2001, fiind copilul unei familii de emigranți români.

Doi ani mai târziu, părinții ei s-a mutat în Austria. Aici a copilărit Dominique, tot aici a absolvit liceul în Krems, un superb oraș situat pe cursul Dunării, nu departe de Viena. Însă la 21 de ani, tânăra a decis să se întoarcă în patria natală a părinţilor ei. 

În vacanţă, la bunici

Dominique a luat decizia de a urma cursurile Facultății de Litere a Universității din Oradea fiindcă se simțea „atrasă de limba vorbită de părinți”. Pentru că, indiferent că se aflau în SUA sau în Austria, în casa familiei Faina se vorbea românește. „Eu cred că, prin asta ne-au făcut un bine, nouă copiilor. Părinții ne dădeau cărți în limba română și mergeam la biserica românească”, spune Dominique.

Având origini sălăjene, ea venea deseori, în vacanță, la bunici. „Așa am prins foarte mare drag de România. Aici oamenii sunt foarte deschiși și prietenoși. Mi-am spus că ar fi o idee bună să-mi continui studiile acasă”.

Având o mătușă, care a ajutat-o să se acomodeze în orașul de pe Crișul Repede, Universitatea din Oradea a fost o alegere firească.

image

Te încurajează

Acum, Dominique, tânăra posesoare a trei cetăţenii, e studentă în anul II în Oradea şi spune  că n-a regretat nicio clipă revenirea în România. „Aici profesorii te încurajează, dacă văd că îți dorești să înveți și ai potențial. De când sunt aici mi s-au deschis multe oportunități”, zice ea. În paralel cu studiile universitare, ea lucrează pentru o firmă din Germania și este profesoară suplinitoare de limba germană, la Colegiul Național Emanuil Gojdu.

Pasionată de literatura engleză contemporană, avându-i ca autori germani preferați pe: Patrick Süskind, Franz Kafka și Georg Trakl, Dominique spune că își dorește să rămână în țara părinților ei și să devină profesoară de germană la o școală din Oradea, dar se gândește serios și la o mică afacere în domeniul traducerilor.

România e acasă

Lect. univ. dr. Orlando Balaș, profesor de germană la Facultatea de Litere din Oradea, afirmă că Dominique „este o studentă de nora zece”. Ea are, nu doar cunoștințe de germană la nivel de limbă maternă, ci și o pronunție foarte îngrijită, „de scenă”.

Mai mult, spune profesorul ei, „dispune și de un simț filologic înnăscut, putând sesiza și explica subtilele diferențe de sens date de lungimea vocalelor germane sau de contextul cultural în care sunt folosite anumite cuvinte”, calităţi care, în opinia lui Balaş, o recomandă pe tânără pentru o carieră didactică sau în domeniul audio-vizual.

Dacă va deveni profesoară de germană în Oradea, așa cum își dorește, va fi un mare câștig pentru germanistica din această parte a țării”, susține universitarul orădean.

Până atunci, ținând cont de calitățile ei filologice remarcabile, dascălul i-a propus studentei sale ca, începând cu ediția din 2024, să devină una din vocile variantei audio a cursului său de limba germană – „Limba germană. Simplu și eficient”.

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite