Oradea: Ioan Ilea conduce cel mai bun penitenciar din ţară
0
De 18 ani, de când s-a angajat la penitenciar, a trecut prin toate treptele ierarhice, din 2006 ocupând funcţia de director al Penitenciarului Oradea.
PROFIL
Născut: 1970 Beiuş
Studii: Doctorand în ştiinţe juridice, la Universitatea din Bucureşti
Familie: Căsătorit
Când era copil îşi dorea să devină inginer de profesie, fapt pentru care s-a şi specilizat în domeniu. Cu toate acestea nu şi-a practicat meseria nici măcar o zi. Ioan Ilea s-a angajat în cadrul Penitenciarului încă de pe vremea când era student şi şi-a dat seama că acest loc de muncă i se potriveşte cel mai bine. „Ca urmare a schimbărilor de după 1989, când valorile spre care doreau să acceadă tinerii din acea perioadă au cunoscut o deplasare de sens dinspre latura tehnică spre cea socio-umană, am ales să lucrez într-un mediu dinamic, cu norme bine reglementate, într-un serviciu aflat în slujba comunităţii, aspect compatibil cu structura personalităţii mele”, spune directorul.
Meseria sa cere tact
Ca director de penitenciar, Ioan Ilea are responsabilităţi multiple, în primul rând în ceea ce priveşte custodia persoanelor private de libertate. „În primul rând această funcţie implică o mare responsabilitate, atât cu privire la gestionarea resurselor umane, a celor economic-financiare, cât mai ales a celor legate de custodia persoanelor private de libertate din penitenciarul orădean”, spune Ilea.
Munca într-o astfel de instituţie nu este deloc una uşoară, implicând mult tact organizatoric şi disciplină, având în vedere că este vorba despre reabilitarea unor persoane care au ajuns acolo pentru că nu au respectat legea. „Această meserie implică asigurarea unui climat organizaţional prin coordonarea de ansamblu a tuturor compartimentelor de muncă din instituţie. În ceea ce priveşte persoanele private de libertate, sunt preocupat de asigurarea şi respectarea drepturilor acestora, conferinţe de legislaţie, dar şi de derularea programelor de reinserţie socială”, spune Ioan Ilea. Directorului îi place ceea ce face, iar asta se vede şi prin faptul că Penitenciarul a primit, anul acesta, distincţia de cel mai bun penitenciar din ţară.
Aprecierea superiorilor
„Nominalizarea Penitenciarului Oradea ca fiind cel mai bun din ţară în anul 2009 a fost rezultatul aprecierilor tuturor direcţiilor de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor”, explică Ioan Ilea. Dacă ar fi să schimbe ceva la penitenciar, directorul ar începe cu locaţia instituţiei.
„Plasarea lui în centrul oraşului este improprie”, crede Ilea, în ciuda faptului că s-au efectuat toate modificările permise de arhitectura clădirilor, în consonanţă cu evoluţia cerinţelor de dezvoltare a sistemului penitenciar românesc. El ar vrea să schimbe percepţia comunităţii în general, în ceea ce priveşte rolul şi importanţa penitenciarului în societate.
Întrebări şi răspunsuri
Ce aţi adus nou la penitenciarul orădean?
Având în vedere că în 2004 a avut loc procesul de demilitarizare a sistemului penitenciar românesc, am optat pentru un stil de management în care am avut în vedere eficientizarea muncii de penitenciar şi intensificarea activităţilor de reintegrare socială.
Cu ce este diferit Penitenciarul din Oradea, faţă de celelalte din ţară?
Comparaţiile sunt greu de realizat. Eventualele diferenţe ar putea fi legate de siguranţa deţinerii, reintegrarea socială, realizarea de venituri extrabugetare, pregătirea profesională şi administrarea eficientă a resurselor.
Ce-i place
Ioan Ilea spune că apreciază foarte mult modestia. Îi place să citească şi să joace şah. Fiind un om cu spirit de echipă, apreciază sporturile de echipă.
Ce nu-i place
Spune că nu-i plac incompetenţa, neseriozitatea şi superficialitatea. Profesional, îl deranjează lipsa unor „verigi” instituţionale în ceea ce priveşte continuarea muncii recuperative cu deţinuţii după punerea lor în libertate.