Fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare. Cum şi-a şantajat prietenii magistrul Vasile Popa
0Fostul prim procuror al Parchetului Bihor, Vasile Popa, a fost condamnat definitiv miercuri, 22 ianuarie, într-un dosar al DNA în care era acuzat, printre altele, de şantaj şi corupţie. Iniţial, magistratul fusese achitat pentru toate infracţiunile, mai puţin de şantaj.
Vasile Popa, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a fost condamnat definitiv, miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit minutei publicate pe portalul instanţei, judecătorii l-au condamnat pe Vasile Popa la 3 ani de închisoare pentru şantaj, respectiv 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, 2 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de sustragere sau distrugere de înscrisuri şi 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, instanţa aplicând în final pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare la care a adăugat un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, "urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa 6 ani închisoare”.
Din pedeapsă, instanţa a decis să reducă durata reţinerii şi arestării preventive din 09.10.2014 până la 27.01.2015, precum şi durata arestului la domiciliu - din 27.01.2015 până la 08.06.2015.
Dosar la "centru"
Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a fost trimis în judecată în 2014 de Secţia de Combatere a Infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a DNA, într-un dosar care a pornit de la un denunţ făcut de omul de afaceri orădean Dorinel Edu, proprietarul unei firme de construcţii, care a susţinut că i-ar fi dat magistratului peste 50.000 de euro, reprezentând bani şi servicii, pentru a-l ajuta cu soluţii favorabile în anchetele penale începute împotriva sa.
În rechizitoriul înaintat la vremea respectivă Curţii de Apel Timişoara, fostului prim-procuror i s-a mai reproşat că a distrus 3 rechizitorii în perioada în care a coordonat activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Orade. Primul document l-a rupt, susţineau procurorii, în perioada iunie – septembrie 2009, după care a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluţie procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanţei.
Un alt rechizitoriu, Popa l-a distrus în perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, "obţinând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar". De altfel, pe 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanţei, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
Şantaj la prieteni
Fostului prim-procuror i se imputa şi că ar fi şantajat o familie de orădeni, Dan şi Maria Lozincă, patronii unei spălătorii auto, vechi amici ai procurorului. În acest ultim caz, acuzaţia vizează o datorie pe care cei doi orădeni o aveau faţă de Vasile Popa, acesta presându-i să i-o returneze, inclusiv prin ameninţări cu controale, spălătoria familiei Lozincă fiind "călcată" de mai multe instituţii de control de 9 ori în câteva luni.
“În perioada care a urmat, firma aparţinând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate şi sancţiuni contravenţionale. În perioada imediat următoare proferării ameninţărilor, persoana vătămată a fost controlată de nouă ori. Arătăm că ultimul control data din 02.11.2009, cele nouă controale ulterioare desfăşurându-se pe parcursul a douăsprezece luni”, se arată în rechizitoriu.
Procurorii îl mai acuzau pe Popa şi că, în cursul lunii aprilie 2014, l-ar fi determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale.
Iertat la Timişoara
De altfel, în urmă cu doi ani, pe 13 martie, din toate cele 17 acte materiale imputate lui Vasile Popa, Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat doar pentru infracţiunea de şantaj, dispunând să fie achitat pentru celelalte 16, atât pe considerentul că faptele nu există, cât şi pe motiv că nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.
Judecătorii timişoreni au dispus ca Vasile Popa să execute 3 ani de detenţie pentru şantajul asupra soţilor Lozincă, soluţie pe care au atacat-o atât fostul prim-procuror al Parchetului Bihor cât şi procurorii DNA.