Concedii de patru stele în case vechi țărănești, recondiționate de un orădean FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Case țărănești vechi, recondiționate de un orădean, sunt puse la dispoziția turiștilor care vor să petreacă autentic românește. Turiștii au tot confortul la dispoziție, plus peisajul de vis oferit de zona Roșia, la care se adaugă bucatele tradiționale din gospodăriile comunei, gătite cot la cot cu turiștii, de țăranii angajați special pentru asta.

 Orădeanul Viorel Lascu a înțeles că obiceiurile vechi, bucatele tradiționale și zonele frumoase de la noi pot fi o sursă bună pentru turismul românesc, dacă sunt exploatate la adevărata lor valoare. El a recondiționat case țărănești vechi din Bihor, iar acum a creat în comuna Roșia un adevărat complex turistic. "După ce am început să recondiționez casele, a venit un cuplu din București și le-a plăcut atât de mult ideea încât au decis să investească aici. Practic, eu am venit cu logistica și cu ideile, ei cu finanțarea", a povestit Viorel Lascu despre începuturile afacerii.

Case țărănești cu facilități moderne


Casele refăcute respectă arhitectura iniţială, cu o mică excepţie, au toate facilităţile unei case noi: apă, electricitate, încălzire. Pentru a respecta cât mai bine modelul iniţial, orădeanul s-a consultat cu specialiștii Muzeului Ţării Crişurilor, iar țăranii din zonă au fost folosiți ca mâna de lucru. Ideea de a recondiționa locuințe țărănești i-a venit în urma expedițiilor speologice făcute în munții din Bihor, ocazie cu care a văzut multe case țărănești abadonate, aproape în ruină. „Multă lume nu ştie să le preţuiască. Am văzut cum case vechi au fost demolate şi puse pe foc, sau neîntreţinute şi abandonate. Aşa că m-am gândit să le cumpăr şi să le recondiţionez", a povestit Viorel Lascu.

Acum are cinci astfel de case recondiționate, pe raza comunei Roșia. La refacerea caselor, a încercat să respecte cât mai mult arhitectura şi metodele după care au fost construite locuințele, unele în urmă cu mai bine de 100 de ani. „Principalul meu consilier a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor și am consultat foarte multe publicaţii legate de casele ţărăneşti din zona Bihorului şi Crişanei", a explicat orădeanul. Gospodăriile deţine de Lascu aveau în momentul în care au fost cumpărate o casă principală, o şură unde ţăranii ţineau caii şi vacile şi depozitau fânul, o anexă pentru animalele mai mici şi o pivniţă. „Eu toate astea le-am transformat pentru a putea fi locuite", a precizat Lascu.



Materiale de construcții eco

image
image
image

Costul de refacere al unei astfel de locuințe a ajuns la aproximativ 4.000 de euro. „În cazul unei locuinţe mai mari suma ajunge până la 10.000 de euro", a explicat el. La construcţia lor au fost folosite şi materiale noi, însă care le imită foarte bine pe cele utilizate de ţărani, în trecut. „Materialele noi le-am le-am folosit în zone care nu sunt vizibile. Astfel construcția rezistă cât mai mult în timp. Acoperişul a fost refăcut cu paie sau ţiglă solzi şi am folosit mult lemn pentru exterior şi interior. Este foarte plăcut când intri într-o astfel de casă şi simţi doar mirosul paielor şi al lemnului", a declarat Lascu.

Complex turistic la țară

„Pentru a respecta cât mai mult ideea iniţială, baia a fost integrată în modelul şi arhitectura veche", adăugat orădeanul. Încăperile au fost decorate cu obiecte de mobilier cumpărate de la ţăranii din zonă. O dată recondiţionate, casele au fost introduse în circuitul turistic. Dacă la început a avut foarte mulți clienți străini, acum au început și românii să guste astfel de vacanțe. "Și acum e plin. Colaborez cu trei firme de transport din țară, care aduc grupurile de turiști. Avem inclusiv o casă de patru stele", a povestit Viorel Lascu.

Bucate tradiționale cu produse proaspete de la țărani

Turiștii care îi calcă pragul pot gusta și din bucatele tradiționale din zonă, gătite de țăranii din Roșia. "Cei care vin au posibilitatea să-și aducă mâncare de acasă și să-și gătească, însă noi le facem meniuri cu bucate tradiționale, care costă în jur de 30-40 de lei pe zi, pentru o persoană", a declarat orădeanul. Mâncarea este gătită de țăranii din zonă, foști mineri, foști agricultori, oameni care nu și-au mai găsit de lucru și care au fost instruiți și angajați de orădean pentru a-l ajuta în gospodării. "Turiștii pot găti cot la cot cu țăranii, pentru a vedea ce înseamnă o rețetă tradițională. Toate produsele sunt proaspete și provin din gospodăriile din Roșia, vândute sub prețul pieței din Beiuș ", a precizat Lascu.



Vacanță departe de televizor

image

Vacanțele la Roșia nu se rezumă la dormit și privitul la televizor. Turiștii pot alege diferite activități pentru a-și umple timpul liber și pentru a se relaxa, de la călărie, la plimbare cu căruţa, speoturism, escaladă, tiroliană, tras cu arcul, drumeţie, cicloturism, caiac. Cazarea costă între 60 și 140 de lei pe cameră, pe zi, în funcție de confort. O casă care poată găzdui până la 26 de persoane poate fi închiriată cu 320 de lei pe zi. "Este o afacere de familie. Soția și copiii mă ajută în gospodărie și avem persoane instruite pentru a asista turiștii în activitățile de timp liber", a precizat Viorel Lascu.

Model francez


Orădeanul a învățat să recondiționeze case vechi în anii '90 când, împreună cu un grup de prieteni francezi s-a ocupat de recondiţionarea unor case din zona Alsaciei (Franţa). „Refăceam case vechi, din lemn, construite în urmă cu sute de ani. Cea mai veche dintre case era din anul 1600. Atunci am învăţat să lucrez cu lemnul şi am făcut o pasiune din asta. Pentru mine ocupaţia asta nu este o meserie", a conchis Lascu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite