Alertă în Bihor: Un pescar a găsit un piranha în Crişul Repede FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garda de Mediu Bihor a declanşat o anchetă după ce un pescar a găsit un piranha în Crişul Repede, în Oradea. Peştele era mort, însă comisarii de mediu se tem că cineva ar fi putut arunca vreunul în pârâul termal care curge în municipiu, unde peștii ar fi avut condiţii de supravieţuire.

Un pescar a găsit un piranha în Crişul Repede Foto: Catalin Prichici/Facebook
Un pescar a găsit un piranha în Crişul Repede Foto: Catalin Prichici/Facebook

Peştele, un Piranha cu burtă roşie, a fost găsit miercuri, în apropiere de Podul Centenarului, din Oradea, de către un ecologist orădean, pescar împătimit, care ieşise să cureţe malul Crişului Repede.

Peştele era mort, cel mai probabil pentru că temperatura apei a coborât sub 10 grade, iar piranhia sunt răpitori de apă dulce care vieţuiesc în apele calde din America de Sud. 

Pârâul la control

"Sper să fi fost un accident. Peştele a fost aruncat, recent, în Criş, probabil de un colecţionar de peşti exotici. Vom încerca să găsim persoana, pentru că această specie este un pericol pentru ecosistemul indigen, iar amenda pentru astfel fapte este între 7.500 lei şi 15.000 lei", a declarat, pentru adevarul.ro, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu. 

Potrivit sursei citate, începând de vineri, comisarii Gărzii de Mediu Bihor şi reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor vor face o verificare pe cursul pârâului termal Peţa, în Oradea, unde se găsesc mai multe specii protejate prin lege.

"Vom verifica să nu cumva să fi fost aruncaţi şi în Peţa, căci aici ar avea condiţii de supravieţuire şi, fiind răpitori, ar face ravagii printre speciile indigene", a spus Şerbănescu. 

Lege pentru colecţionari

Cazul readuce în atenţie lipsa unei evidenţe a deţinătorilor de animale exotice periculoase, problemă ridicată tot de către reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor, după ce trei pitoni au fost aruncaţi la tomberon de un crescător orădean.

„Aşa cum câinii periculoşi sunt definiţi prin lege şi trebuie declaraţi, aşa ar trebui să fie şi animalele sălbatice care ajung în captivitate ca animale de companie, de multe ori fără ca proprietarii să cunoască pericolul pe care îl pot reprezenta", spune şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, care lucrează deja la o propunere legislativă pentru gestionarea unor situaţii de acest fel.

Pacu în Dunăre

Nu este pentru prima oară când răpitori exotici sunt găsiţi în ape din România. În 2019, un pescar a găsit în Dunăre un peşte Pacu, înrudit cu Piranhia, peşti din aceeaşi specie fiind prinşi şi de pescarii din Maramureş în barajul Firiza, din Baia Mare. 

Romulus Şimon, inginer silvic, a declarat, atunci, pentru Adevărul, că aceşti peşti exotici au fost aruncaţi în apă, cel mai probabil, de un pasionat de acvaristică şi nu au cum să supravieţuiască pe termen lung.

„Pacu este erbivor şi are dinţi, dar nu este Piranha. Se aseamănă, sunt din aceeaşi familie. În mod natural, în libertate, creşte până la un metru jumătate, dar le trebuie o temperatură a apei de 25-28 grade. În fiecare iarnă, barajul îngheaţă la suprafaţă, iar la fund are 1-2 grade, maximum 5 grade. Nu ajunge la 10-12 grade”, a spus inginer silvic. 

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite