Valul cinci al pandemiei, imediat după Crăciun. Ce spun specialiştii despre numărul de pacienţi aşteptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

România se pregăteşte de valul cinci al pandemiei, care ar putea începe imediat după sărbătorile de Crăciun, însă medicii sunt de părere că acesta ar putea fi mai lejer decât cel din toamna acestui an.

Medicii ieşeni sunt optimişti în ceea ce priveşte următorul val al pandemiei, aceştia fiind de părere că imediat după Sărbătorile de iarnă cazurile se vor înmulţi din nou, dar fără a supraaglomera spitalele, aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni. 

“În perioada Sărbătorilor, în fiecare an, există acea dinamică a populaţiei. Voi fi multe deplasări, vor fi români care se vor întoarce acasă şi vor fi români care vor pleca în vacanţă, în străinătate sau în alte locuri aglomerate. Aceste deplasări înseamnă şi o circulaţie inevitabilă a virusului. Dacă vor fi însă respectate măsurile de prevenţie, de protecţie, acest val 5 poate fi mai uşor decât valul 4 al pandemiei.

Dat fiind numărul persoanelor care s-au vaccinat în perioada valului 4, dar şi numărul mare al celor care s-au imunizat trecând prin boală, este posibil ca în valul 5 să avem pacienţi cu forme mai uşoare de COVID 19, este posibil să nu mai existe presiune pe secţiile de ATI şi, evident, să nu mai existe atât de multe decese, cum au fost în toamna aceasta”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. 

De aceeaşi părere este şi Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, care recomandă însă respectarea în continuare a măsurilor de prevenire a infecţiei cu Sars-CoV-2. 

“Ne aflăm într-o fază de platou. Suntem sub nivelul de risc, sub rata de 3 la mia de locuitori, dar asta nu înseamnă că respectarea regulilor de protecţie nu trebuie să existe în continuare.  Probabil că, dacă nu vom respecta mai departe aceste reguli, vom avea parte şi de un val 5 imediat după sărbători. Recomandarea noastră este ca regulile de protecţie să fie respectate în continuare pentru că acest virus este extrem de contagios şi dacă nu le vom respecta avem toate şansele să avem încă un vârf care să ne supună din nou la presiuni extraordinare”, a declarat Vasile Cepoi.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Patriarhul Daniel a declarat la Parlament că s-a vaccinat. Ce mesaj le-a transmis credincioşilor

Interlopii au furat motorină în valoare de două milioane de dolari de la baza militară din Mihail Kogălniceanu

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite