Unde ar putea să apară cel mai nou Parc Natural din România. Sunt deja peste 30.000 de semnături de susţinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Greenpeace
FOTO Greenpeace

7 primării, consilii judeţene şi locale, precum şi cele mai active organizaţii civice ieşene au semnat un memorandum pentru înfiinţarea Parcului Natural Codrii Iaşilor.

Manifest pentru Codrii Iaşilor. Mai multe asociaţii non-profit vor să atragă atenţia că încă putem face ceva în privinţa celor 15.000 de hectare de pădure se întind lângă unul dintre cele mai poluate oraşe din România. Codrii Iaşilor, ce conţin şi două situri: Natura 2000 – Platoul Repedea şi Pădurea Bârnova, au fost lăsaţi pradă gunoielor şi tăierilor necontrolate. 

„Vrem Parcul Natural Codrii Iaşilor!”, cer activiştii, iar mulţi ieşeni li s-au alăturat. 

Săptămâna trecută, activiţtii au montat pe platoul Repedea un pavilion (punct de belvedere), loc de unde începe un traseu prin pădure: traseul marcat are o lungime de 3,5 km şi o durată de parcurs de aproape o oră. 

Tabăra Greenpeace România de activism pentru Codrii Iaşilor, care a avut loc între 27 septembrie şi 4 octombrie în Pădurea Bârnova-Dobrovăţ, s-a încheiat cu succes. 

Organizaţia de mediu a adus la aceeaşi masă autorităţile şi societatea civilă ieşeană pentru crearea Parcului Natural Codrii Iaşilor.

Procesul de constituire a unui astfel de parc este laborios. 

„Următorul pas este o întâlnire de lucru cu juriştii Greenpeace şi semnatarii memorandumului în vederea strângerii documentelor necesare pentru dosarul de fundamentare a înfiinţării Parcului Natural Codrii Iaşilor. Cel mai important dintre acestea este un studiu ştiinţific realizat de biologi, geografi şi specialişti în biodiversitate care să ateste valoarea excepţională a Pădurii Bârnova-Dobrovăţ şi a Locului Fosilifer Dealul Repedea, care în acest moment nu au parte de protecţia necesară pentru a nu fi distruse împreună cu speciile rare pe care le găzduiesc”, spun reprezentanţii organizaţiei de mediu.

O petiţie iniţiată în mediul online a strâns aproape 30.000 de semnături de susţinere pentru înfiinţarea parcului natural. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Pandora Papers. Reţeaua de companii offshore ale cercului intim a lui Putin: unul din nodurile sale, o femeie

Expert în sănătate publică: „Avem dovezi că eficacitatea vaccinului scade după 6-8 luni”. Soluţia care funcţionează în Israel

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite