Pandora Papers. Reţeaua de companii offshore ale cercului intim a lui Putin: unul din nodurile sale, o femeie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monaco FOTO SHUTTERSTOCK
Monaco FOTO SHUTTERSTOCK

Panama Papers scoate la iveală proprietăţile dobândite de persoane din cercul intim al preşedintelui rus Vladimir Putin încă de la începutul carierei sale politice. Unul din paradisele fiscale asociate cu persoane din anturajul său este principatul Monaco unde şi-au ascuns afacerile prieteni, amante şi protejaţi.

Monaco „a devenit o Moscova pe mare. Mentalitatea e să-ţi arăţi bogăţiile. Nimeni nu întreabă de unde vin banii. Nu există o cultură a verificării, nimeni nu e obligat să facă declaraţii fiscale”, spune Dominique Anastasis, avocat local, citat de The Guardian.

Svetlana Krivonoghih

Panama Papers dezvăluie că în 2003, la 28 de ani, această femeie cu origini modeste, devine proprietara unui apartament de lux în complexul Monte Carlo Star, situat în preajma cazinoului şi cu vedere la mare, cumpărat contra sumei de 3,6 milioane de euro. Achiziţia s-a făcut printr-o companie offshore înregistrată în Insulele Virgine Britanice

cu doar câteva săptămâni înainte de a da naştere unei fiice.

Svetlana Krivonoghih, 46 de ani, ar fi fost iubita preşedintelui rus din studenţie şi în doar câţiva ani a devenit extrem de bogată: un apartament la Sankt Petersburg, un iaht, mai multe proprietăţi la Mosova şi bunuri estimate la 100 de milioane de dolari.

La sfârşitul anilor 1990, era studentă la administrarea afacerilor şi lucra ca menajeră într-un magazin.În 2001, a început să lucreze la Bank Rossiya. Ulterior, ea a achiziţionat o participaţie de aproximativ 3% la bancă, a devenit proprietara unui apartament din prestigioasa insulă Kamennîi din Sankt Petersburg şi a achiziţionat acţiuni a unei săli de reprezentaţii artistice, conform anchetei Proekt, care citează documente publice examinate de Washington Post.

Potrivt unei alte tranzacţii, ea a obţinut acordat o participaţie de 75% într-o staţiune de schi la nord de Sankt Petersburg, pe care o deţine împreună cu un prieten al lui Putin, care a fost preşedintele şi cel mai important acţionar al Băncii Rossiya.

 

Apartamentul de lux din Monaco a fost cumpărat prin firma Brockville Development Ltd care la rândul ei era deţinută de două companii offshore, Sefton Securities şi mai apoi, Radnor Investments SA, înregistrate în Panama.

Site-ul rus de investigaţii Proekt a scris că tânăra a devenit amanta sau cel puţin protejata lui Putin în vremea când acesta era viceprimar.

Proekt mai scrie că fiica născută în martie 2003, Elizaveta sau Luiza, ar fi a lui Putin. Tânăra îşi etalează traiul de lux pe reţelele sociale. Nici ea, nici mama ei nu au comentat relaţia cu preşedintele rus. În documentele oficiale ruseşti obţinute de Proekt şi revizuite de Washington Post nu apare niciun nume în dreptul tatălui, în schimb Rozova se mai numeşte şi  „Vladimirovna”, care este un patronim şi înseamnă „fiica lui Vladimir”. Pe contul ei de Instagram, care are peste 83.000 de urmăritori, adolescenta se prezintă ca „Lozova V. Luiza”

În Monaco se află şi birourile firmei de contabilitate şi consultanţă Moores Rowland, aflată în legătură cu companii de furnizare de servicii offshore din întreaga lume. Directorul este britanicul Eamonn McGregor, 70 de ani, care lucrează la firmă din 1978 şi este cel care a înfiinţat Brockville Development Ltd, care a cumpărat apartamentul de lux pentru Svetlana Krivonoghih. În 1998, a primit un ordin de cavaler de la monarhul de atunci al principatului Monaco.

Ghenadi Timcenko

Panama Papers dezvăluie clienţii bogaţi ai companiei acestui expert fiscal britanic, între care Ghenadi Timcenko, un birocrat sovietic cu o avere estimată de Forbes la 22 de miliarde de dolari. Clientul său de cel puţin 20 de ani, Timcenko este prieten cu Putin din anii 1990, când făcea afaceri cu petrol. În 1991, Putin, care era şeful comisiei de relaţii externe a municipalităţii Sankt Petersburg, i-a eliberat o licenţă de export.

Timcenko a devenit ulterior fondatorul Gunvor, o firmă de tranzacţionare de mărfuri care exporta petrol în valoare de miliarde de dolari.

Putin a negat că i s-ar datora ascensiunea lui Timcenko. Din 2014, Timcenko, alături de alţii din centrul intim al conducerii ruse, se află pe lista de sancţiuni americane în măsura în care acţionează în numele unui „oficial guvernamental înalt” care ar fi chiar Putin.

„Activităţile lui Timchenko în sectorul energetic sunt legate direct de Putin. Putin are investiţii în Gunvor şi poate avea acces la fondurile Gunvor”, arăta Departamentul de Stat american.

Moores Rowland invocă termenii confidenţialităţii şi spune că respectă reglementările din Monaco, iar serviciile privind înfiinţarea de companii offshore sunt legale. Totuşi, Pandora Papers arată că are clienţi sancţionaţi de SUA pe care îi ajută să-şi ascundă proprietăţile.

Din 2012, compania foloseşte firme offshore interne care administrează bunurile clienţilor săi.

Astfel, o singură structură corporativă, Radnor Investments, are în administrate bunurile lui Krivonoghih şi Timcenko. Ambii au conturi la aceeaşi bancă privată elveţiană, deschise tot de Moores Rowland.

Timcenko a intrat în afaceri cu doi parteneri din Leningrad împreună cu care a înfiinţat Petroleum Products (IPP). Moores Rowland s-a ocupat de-a lungul anilor de administrarea acesteia.

Piotr Kolbin

În 2003, parteneriatul IPP s-a destrămat, toţi trei au demisionat şi în locul lor venit un nou director cu puţine calificări pentru acest post, Piotr Kolbin, un vechi prieten din copilărie al lui Putin.

În 1954, părinţii lui Putin au închiriat o cameră de la o rudă a familiei Kolbin, în satul Imeniţî, regiunea Leningrad. Familiile au devenit prietene şi băieţii lor au crescut împreună.

Drumurile lor au foarte diferite, Piotr a ajuns să lucreze la măcelărie, iar Putin a luat lecţii de judo pentru a intra în KGB. Putin însă nu i-a uitat. Kolbin senior a declarat într-un interviu că fiul său a păstrat legătura cu Putin şi probabil lucrează pentru el fără a cunoaşte alte detalii.

În 2001, Petr a intrat în afaceri şi a avut mare succes. Una din companiile sale a furnizat echipament pentru Gazprom şi o altă întreprindere, Surguteks, a devenit principalul exportator pentru Surgutneftegas, una din companiile energetice de frunte ale Rusiei.

Kolbin i-a devenit partener lui Timcenko în mai multe afaceri inclusiv IPP, unde deţine 10% din acţiuni.

Banii au curs. Evidenţele Moores Rowland arată că Kolbin a deschis un cont bancar în mai 2002 la banca Vontobel din Zurich. Acesta a fost înregistrat pe numele unei companii-paravan din Panama, Insize Industries SA. O săptămână mai târziu, Dmitri Gorelov, un ofiţer KGB care îl cunoştea pe Putin din anii 1980, când erau staţionaţi la Dresda, a devenit al doilea semnatar. În 2006, Kolbin şi Gorelov au deschis un al doilea cont la HSBC Singapore.

Averea lui Kolbin a crescut şi a ajuns la 550 de milioane de dolari.

Dar aceşti bani erau de fapt ai lui? Potrivit jurnalistului rus Roman Şleinov, care în 2012 a vorbit cu Kolbin, prietenul lui Putin a dus o viaţă modestă. „Era un tip obişnuit din Sankt Petersburg. Conducea o Toyota. Călătorea cu Aeroflot. Avea un câine mic. Mi-a spus el însuşi: „Nu sunt om de afaceri”. Şleinov a adăugat: „Kolbin a avut tot timpul un telefon cu el. Primea telefoane de la „tovarăşi” seniori care îi spuneau ce să semneze”.

În 2012, Kolbin a devenit unul din proprietarii Gunvor alături de Timcenko şi un director suedez. În 2014, când Timcenko a fost pus de SUA pe lista de sancţiuni, Petroleum Products i-a fost transferată lui Kolbin.

Putin şi cercul lui au înfiinţat cooperativa de vile de vacanţă Ozero, iar unul din membri este Iuri Kovalciuk, cel mai mare acţionar al Băncii Rossiya. Conturile băncii s-au umplut de la preluarea preşedinţiei de către Putin.

Casa Albă l-a numit pe acesta „bancherul lui Putin”.

    

Printre celelalte active ale lui Kovalciuk se numără staţiunea Igora, care aparţine unei companii numite Ozon LLC.

Între 2009 şi 2011, Ozon a primit 8 milioane de lire sterline în trei împrumuturi negarantate. Banii au venit de la o companie offshore, Sandalwood Continental, care era legată de un alt prieten vechi al lui Putin, violoncelistul Serghei Roldughin.

În 2020, Proekt a identificat-o pe Krivonoghih drept celălalt proprietar ascuns al lui Igora. Potrivit Reuters, Putin a ales staţiunea pentru nunta fiicei sale Katerina cu Kirill Şamalov, fiul unui alt vechi prieten al lui Putin, Nikolai Şamalov, şi el acţionar al Băncii Rossiya.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite