Specialiştii se tem de o nouă epidemie. Care este boala ce ar putea fi provocată de unele produse de uz casnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Specialiştii internaţionali se tem de o nouă epidemie, provocată de această dată de unele produse de uz casnic, ce ar provoca Parkinson.

Omenirea este la un pas de o epidemie de Parkinson, transmit specialiştii, care au descoperit că boala poate fi provocată de unele produse de uz casnic, folosite în toată lumea. Parkinson este deja tulburarea neurologică cu cea mai rapidă creştere din lume, iar specialiştii cred că în următorii 25 de ani rata îmbolnăvirilor se va dubla. 

Majoritatea cazurilor de boală Parkinson sunt considerate idiopatice şi le lipseşte o cauză clară. Cu toate acestea, cercetătorii cred din ce în ce mai mult că un factor este expunerea mediului la tricloroetilenă (TCE), un compus chimic utilizat în degresarea industrială, curăţarea chimică şi produsele de uz casnic, cum ar fi unele lacuri de încălţăminte şi produse de curăţat covoare, scrie The Guardian.

Relaţia TCE cu Parkinson poate fi adesea trecută cu vederea datorită faptului că expunerea la TCE poate preceda debutul bolii cu zeci de ani. În timp ce unii oameni expuşi se pot îmbolnăvi repede, alţii pot lucra sau trăiesc fără să ştie pe locuri contaminate, în cea mai mare parte a vieţii lor, înainte de a dezvolta simptome de Parkinson.

Zeci de mii de persoane se confruntă în România cu această boală. La Iaşi, circa 3.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu Parkinson. 

„Când am văzut că ochiul nu-mi dă pace şi se micşorează, capul mă tulbură prea tare, s-a constatat că este un început de Parkinson. A început şi evolua, puţin, dar evolua totuşi. Cel puţin cu mâna şi cu piciorul era vizibil când evolua. Nu puteam să mă mai sprijin în picior. Este oarecum deranjant să vezi că te însoţeşte altul şi că tu nu poţi să mergi”, a declarat Zenovia Anton, pacientă a Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi. 

Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi este principalul centru din ţară, unde pacienţii primesc tratament performant pentru Parkinson. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Minune înainte de Paşte. O fetiţă de un an şi opt luni din Făgăraş a dat semne de viaţă la două ore după ce s-a înecat

Atenţie la alimentele ecologice! Aproape o tonă de produse, găsită cu probleme de Protecţia Consumatorului

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite