Relu Fenechiu, transferat în cea mai modernă închisoare din Moldova. Condiţii de lux pentru fostul ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Fenechiu a albit în doar o lună, înainte să primească pedeapsa cu închisoarea. FOTO: 7 Est
Relu Fenechiu a albit în doar o lună, înainte să primească pedeapsa cu închisoarea. FOTO: 7 Est

Fostul lider liberal Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare pentru corupţie, a fost transferat vineri, 27 februarie, în Penitenciarul Vaslui, au transmis surse din închisoare pentru “Adevărul”.

Ex-liberalul ieşean a părăsit închisoarea ieşeană fiind transportat într-un judeţ vecin. În Penitenciarul Vaslui, Relu Fenechiu va avea parte de condiţii mai bune decât cele de la Iaşi. Închisoarea vasluiană a fost complet reabilitată în 2012, fiind una dintre cele mai moderne din România. Surse din Penitenciarul Iaşi au precizat reporterilor noştri că Relu Fenechiu a fost transportat către Vaslui ieri, la orele dimineţii.


"Confirmăm transferul deţinutului la care faceti referire (Relu Fenechiu n.r.) la Penitenciarul Vaslui, mutare survenită ca urmare a schimbării regimului de detenţie", a confirmat pentru "Adevărul", Nicolae Toma, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui.

Regimul de executare a fost schimbat

În Penitenciarul Vaslui, Relu Fenechiu va avea parte de condiţii, demne de un hotel. Închisoarea din Vaslui este nou construită fiind înaugurată (parţial) în anul 2012.  Detinuţii încarceraţi la Penitenciarul Vaslui dispun de dormitoare civilizate. Niciunul dintre ele nu are mai mult de patru paturi, de asemenea fiecare este dotat cu televizor, cu băi proprii, apă caldã. Fiecare etaj al clădirii este dotat cu sală de mese şi săli de recreere, în plus nu lipsesc nici săile de curs, biblioteca, un magazin alimentar si sălle de sport, toate amenajate şi complet utilate.

Transferul lui Relu Fenechiu s-a realizat după ce, în prealabil, reprezentanţii închisorii ieşene au schimbat regimul de executare a pedepsei din închis în semideschis. Penitenciarul Iaşi nu are regim de executare semideschis, fapt ce a dus la necesitatea transferării lui Fenechiu. Din zona Moldovei, acesta ar mai fi putut fi transferat la Botoşani, acolo unde, de asemenea, se execută pedepse în regim semideschis.

Spre deosebire de vechiul său regim, pe care Relu Fenechiu l-a contestat în instanţă de mai multe ori, ex-liberalul va avea mai multe beneficii. Pe lângă faptul că are dreptul de a se deplasa neînsoţit în interiorul închisorii, Fenechiu va putea şi să iasă din penitenciar pentru a munci, lucru nepermis în cazul fostului său regim de executare.

„Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim semideschis pot presta muncă şi desfăşura activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, în afara penitenciarului, sub supraveghere inclusiv electronică“, se arată în lege.

În penitenciarul ieşean, Relu Fenechiu a fost încadrat ca deţinut cu risc de vulnerabilitate, acesta fiind cazat într-un corp de clădire nou. Printre altele, acesta i-a avut colegi de celulă pe fratele Lucian, dar şi pe fostul procuror vasluian Vasile Şelaru, eliberat recent după ce a fost bătut de un alt deţinut.

Un alt deputat a ajuns la penitenciar

Relu Fenechiu se afla în închisoarea ieşeană de mai bine de un an, acesta fiind încarcerat la începutul anului trecut, după ce a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul“. Alături de el, tot atunci, au mai fost condamnaţi - pe lângă fratele său, şi omul de afaceri ieşean Bogdan Damian, dar şi trei foşti directori de la Electrica Moldova. În prezent, statul român încearcă recuperarea prejudiciului din dosarul „Transformatorul“, peste 1,5 milioane de euro, mai multe procese de executare silită fiind în prezent pe rolul instanţelor.

Tot ieri, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă a ajuns un alt deputat ieşean. Parlamentarul PMP Petru Movilă a mers la închisoarea ieşeană într-o vizită de lucru, având delegaţie din partea comisiei de abuzuri din Parlamentul României. Movilă ne-a declarat ieri că a constatat o serie de deficienţe cu privire la normele sanitare şi la cele de cazare din penitenciar, urmând a elabora un raport pe care să-l înainteze Ministerului Justiţiei.

 

Mai puteţi citi:

FOTO Cununie politico-economico-religioasă cu efecte pe termen lung. Cum funcţionează filiera Nichita-Fenechiu-Dascălu-PF Daniel la Iaşi

Transformatoarele au lăsat pe întuneric imperiul lui Fenechiu. Afacerile cu statul care l-au îmbogăţit pe baronul liberal

Daniel Şandru, politolog: „Seriozitatea” domnului Fenechiu şi „strângerea de inimă” a domnului Nichita

Ascensiunea şi decăderea lui Fenechiu. Traseul de la bişniţar la înalt demnitar

Sentinţă în „Dosarul Transformatorul“:  Ministrul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite