Primarii, amânaţi la semnarea contractelor pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală II

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce li s-a transmis că vor avea parafate actele prin care vor primi bani de la Guvern pentru diverse investiţii până la 31 octombrie, edilii din judeţul Iaşi au aflat că s-a prelungit cu o lună termenul limită. Astfel, execuţia este amânată cel puţin până în primăvara lui 2018.

Iaşiul este judeţul care are repartizate unele dintre cele mai mari sume prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală  II, respectiv peste 831 de milioane de lei. Deşi lista cu proiectele care ar urma să beneficieze de finanţare este publicată din vară, cei mai mulţi primari din judeţ încă aşteaptă să fie chemaţi la semnarea contractelor de finanţare, acte care le dau posibilitatea să înceapă procedurile de licitaţii pentru proiectare şi execuţie. 

„Din informaţiile pe care le am, s-a prelungit perioada de semnare până pe 30 noiembrie, trebuia până pe 30 octombrie. Din câte ştiu eu sunt câţiva primari care au semnat, dar puţini. Sperăm să fim chemaţi cât mai repede la semnat. Noi am depus contractele până pe 30 august, acum cică se face analiza lor şi vom fi chemaţi la semnat“, a explicat primarul Mihai Mihalachi, edil al comunei Schitu Duca. Localitatea apare cu un proiect de modernizare de drumuri comunale, în valoare de 8,6 milioane de lei. Edilul a menţionat că procedura de achiziţie poate dura câteva luni şi speră să nu aibă contestaţii. 

Nici primarul comunei Grozeşti, Cristea George, nu a fost chemat la semnat contractele. Localitatea are un proiect de 18,6 milioane de lei pentru extindere de alimentare cu apă şi canalizare şi un altul de aproape un milion de lei pentru construirea unei grădiniţe în comună: „Noi facem studiul de fezabilitate, dacă tot s-a prelungit termenul vrem să ducem proiectul complet ca să evităm clarificările. Cred că nu este niciun pericol de a pierde finanţarea“.

Cei care au anunţat oficial că au semnat câteva proiecte pe PNDL sunt reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi, în chiar ultima zi a lunii octombrie. Astfel, au fost semnate patru proiecte care vizează modernizarea drumurilor pe o suprafaţă de 47 de kilometri .

Cele patru proiecte aprobate vizează:

DJ 281C de la intersecţia cu DN 28A (Blăgeşti)- Hărmăneşti- Todireşti- Coasta Măgurii- Cotnari până la intersecţia cu DN 28B (Cotnari), pe o lungime de 25 km;

DJ 208F Heci (intersecţie DJ 208)- Tătăruşi- Iorcani- limită jud.Suceava, pe o lungime de 12,5 km;

DJ 207M intersecţie DN 28-Al.I.Cuza, 6,17 km şi DJ 248A intersecţie DC 73 (Grieşti)-limită jud. Vaslui, pe o lungime de 2,604 km. Valoarea proiectelor semnate  este de 20,5 milioane de euro.

„Mai avem depuse încă trei proiecte pentru alţi 47 de kilometri de drum judeţean şi sperăm ca şi acestea să ne fie aprobate în scurt timp, dat fiind că au trecut de evaluări şi sunt la semnat la minister. Valoarea acestora va fi de 86.289.214 lei, echivalentul a 18,8 milioane de euro“, a transmis Maricel Popa, şeful Consiliului Judeţean Iaşi. 

La nivelul întregului judeţ, în PNDL II au fost incluse 228 de proiecte, cu o valoare însumată de peste 831 de milioane de lei. 

Citeşte şi:

Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite