Povestea dramatică a fetei strivite pe trecere de un comisar. Ana Maria comunică clipind, şoferul vinovat n-a rămas nici măcar fără permis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria nu poate, în prezent, nici mânca. Înainte de accident era o copilă energică şi plină de visuri FOTO Ionuţ Benea
Ana Maria nu poate, în prezent, nici mânca. Înainte de accident era o copilă energică şi plină de visuri FOTO Ionuţ Benea

O adolescentă de 18 ani din Iaşi suferă de tetrapareză spastică după ce, acum trei ani, a fost izbită pe trecerea de pietoni de un maşină condusă de un comisar de la Garda de Mediu. În tot acest timp, anchetatorii nu au reuşit să trimită dosarul în instanţă pentru ca judecătorii să acorde daunele materiale necesare procedurilor de recuperare de care fata are nevoie urgent.

Ana Maria Tănasă (18 ani) se află în plasamentul unor părinţi adoptivi din localitatea ieşeană Valea Lupului. Ştefan şi Maria Olariu au crescut-o pe fată de când aceasta avea 2 ani şi 8 luni, când părinţii ei biologici au părăsit-o.

Nenorocirea s-a abătut asupra familiei Olariu acum trei ani, când Ana Maria a fost spulberată pe o trecere de pietoni de un comisar de la Garda de Mediu Iaşi. Pe 2 decembrie 2015, Ana Maria pleca la şcoală. 

Pe trecerea de pietoni din dreptul reprezentanţei Rombat din Valea Lupului adolescenta ce atunci avea 15 ani a fost izbită de o maşină marca Dacia Logan, la volanul căreia se afla Eugen Sandu (61 de ani), comisar la Garda de Mediu Iaşi. Impactul a fost năucitor. Copila a ajuns în comă la spital, fiind ţinută în viaţă, câteva săptămâni, doar de aparate.

Ana-Maria a ieşit din comă după aproximativ o lună şi jumătate şi, după ce a primit îngrjiri medicale la diverse spitale din Iaşi, a fost trimisă acasă. Fără a beneficia de proceduri de recuperare de ultimă generaţie, Ana Maria a rămas aproape la fel ca acum trei ani.

„Este într-o stare de minimă conştientă: deschide guriţa, închide ochii, comunicăm cu ea prin «da» sau «nu». Dacă e «da» închide ochii, dacă «nu» îi ţine deschişi. Are nevoie de recuperare, de kinetoterapie, de logoped…“, spune Maria Olariu.

ana maria tanasa

Deşi oamenii legii au ştiut din prima zi cine se afla la volanul maşinii care a lovit-o pe fată, ba chiar au poze cu Eugen Sandu indicând trecerea de pietoni blestemată, dosarul de vătămare corporală din culpă de care este vizat comisarul nu a fost nici până ieri trimis în instanţă.


Trecerea de pietoni pe care a avut loc nenorocirea FOTO Ionuţ Benea

trecere de pietoni

„Din toate probele dosarului rezultă atât săvârşirea faptei de către autor cât şi faptul că accidentul a avut loc pe trecerea de pietoni. În acest sens, au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, raport de expertiză criminalistică întocmit de Institutul Naţional de Expertize Criminalistice, schiţe şi planşe foto întocmite de poliţiştii ajunşi la faţa locului. Totodată, inculpatul a indicat personal, încă de la momentul săvârşirii infracţiunii, trecerea de pietoni drept locul producerii accidentului“, ne-a spus Sandra Grădinaru, avocata care o reprezintă, pro-bono, pe Ana Maria Tănasă.

Decizie judecătorească nerespectată

În februarie 2018, avocata Anei a depus la Judecătorie o acţiune în care a contestat ritmul de melc în care se desfăşoară urmărirea penală.

Concluzia judecătorilor: la acel moment se scurseseră 2 ani şi 2 luni de la începerea urmăririri penale şi, din acel timp, 1 an şi 3 luni dosarul a „stat“ în nelucrare. Sintagma exactă folosită de judecător era că urmărirea penală se efectuase până atunci „în rate“.

„Această perioadă de nelucrare nu poate fi justificată de complexitatea cauzei întrucât, practic, în această perioadă, nu s-a efectuat niciun act de urmărire penală. La aceasta se adaugă modul în care s-a procedat la administrarea probelor, cu perioadă destul de mare între acestea, administrare în rate, prin dispunerea efectuării în continuare a urmăririi penale faţă de persoana care pare a fi comis accidentul la peste 1 an de la data comiterii faptei, ceea ce, în ansamblu, a dus la tergiversarea cauzei“, stabileau, pe 22 februarie 2018, judecătorii.


Înainte de accident, Ana Maria era o fată foarte veselă 

ana maria tanasa

Tot atunci, Judecătoria Iaşi a „stabilit termen“ de finalizare a cercetărilor din acest dosar pentru data de 15 septembrie. Termenul nu a fost respectat, însă.

Ce spun anchetatorii

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi spun că împotriva lui Eugen Sandu s-a pus în mişcare acţiunea penală în data de 30 august 2018.

„În luna iulie 2017, organele de anchetă au solicitat efectuarea unei expertize criminalistice privind dinamica producerii accidentului. Expertiza a fost efectuată de Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice (LIEC – n.r. abrevierea aparţine redacţiei), fiind depusă la dosarul cauzei în luna mai 2018, fiind efectuate demersuri pentru aducerea la cunoştinţa părţilor a acestui raport. Persoana cercetată a solicitat ca un expert parte să participe la efectuarea expertizei criminalistice, conform procedurilor, după efectuarea expertizei de către LIEC, s-au înaintat actele dosarului expertului parte care, în data de 12.11.2018, a înaintat punct de vedere cu privire la dinamica producerii accidentului, care este contrar concluziilor raportului LIEC“, ne-au precizat reprezentanţii Parchetului, care urmează să aducă la cunoştinţa victimei faptul că expertul parte la care Eugen Sandu nu este de acord cu concluzia expertizei.


Părinţii adoptivi ai AneI au grijă de ea FOTO Ionuţ Benea

ana maria tanasa

Potrivit expertizei LIEC, înainte de accident, Eugen Sandu conducea cu o viteză situată între 73 şi 76 de km/h şi venea înspre Iaşi. „Locul probabil al impactului s-a situat pe marcajul pietonal, la circa 3 metri faţă de axul drumului şi cu circa 2 metri înainte de reperul fix. Numitul Sandu Eugen ar fi putut preveni producerea accidentului dacă s-ar fi conformat restricţiilor de viteză“, se arată în concluziile expertizei realizate de LIEC, pe care expertul-parte al comisarului a contestat-o.

„Noi nu vrem ca el să facă puşcărie. Nici măcar să îi a permisul, pentru că dumnealui conduce şi acum. Vrem doar să nu muncim în zadar şi să putem face ceva pentru copilul acesta. Nu ştiu ce se întâmplă, de ce dosarul bate pasul pe loc. Ne-am dori să putem să îngrjim copilul acesta, să îl ducem la tratament de specialitate, pentru care cheltuielile sunt enorme, numai cine a trecut prin asta ştie“, a încheiat Ştefan Olariu. Acesta a mai arătat că banii pe care instanţa i-ar acorda vor fi folosiţi exclusiv pentru procedurile de recuperare ale fetei, fără de care aceasta nu are nicio şansă la o viaţă apropiată de cea normală.

Comisarul Eugen Sandu a refuzat să comenteze acuzaţiile care i se aduc.

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite