Pilot pe avioane de linie la numai 22 de ani. Povestea fascinantă a unui tânăr din Iași

0
Publicat:

Ieșeanul George Nauznicov este pasionat de avioane încă din copilărie. Până să ajungă pilot la o importantă companie aeronautică, el și-a încercat mâna în planorism și în fotografie.

George Nauznicov SURSĂ Facebok Aeroportul Internaţional Iaşi
George Nauznicov SURSĂ Facebok Aeroportul Internaţional Iaşi

La vârsta de 22 de ani, când mulţi tineri încă îşi caută un drum în viaţă, încercând să-şi găsească pasiunea pe care să o transforme în job, George Nauznicov, un tânăr plin de ambiţie din Iaşi, şi-a îndeplinit cel mai mare vis.

Ziua de 13 martie 2023 este, cu siguranţă, una memorabilă pentru tânărul ieşean. Atunci, acesta şi-a făcut debutul în carieră, la manşa unei aeronave Wizz Air, pe post de copilot chiar pe Aeroportul Iaşi, loc în care şi-a descoperit şi şi-a dezvoltat pasiunea pentru avioane.

De unde a început totul

Drumul pe care George şi l-a ales nu este unul întâmplător. Acesta şi-a descoperit pasiunea încă de la o vârstă fragedă şi de atunci a fost sigur că de ceea ce trebuie să facă în viaţă. Beneficiind de sprijinul necondiţionat al părinţilor, tânărul a început, cu paşi mici dar siguri, să-şi dezvolte iubirea faţă de aviaţie.

,,Pasiunea mea pentru aviaţie a început de la o vârstă fragedă, pe vremea când m-am mutat cu părinţii într-o zonă care se afla sub culoarul de zbor al Aeroportului din Iaşi. Astfel, cu fiecare aeronavă pe care o observam, curiozitatea şi interesul meu pentru aviaţie au crescut, până în punctul în care i-am rugat pe părinţii mei să mă ducă la aeroport. Acolo am văzut pentru prima dată de la apropiere cum decolează un avion şi un echipaj în uniforme. Acela a fost momentul în care am ştiut că acesta este drumul pe care îmi doresc să îl urmez în viaţă. Pe parcursul anilor, vizitele la aeroport au devenit regulate, până când părinţii mi-au făcut cadou o cameră foto, eu îndreptându-mă spre o altă activitate care avea în prim plan avioanele, plane spotting-ul. După multe veri petrecute la gardul Aeroportului, am început o colaborare frumoasă şi am fost invitat la numeroase evenimente, precum inaugurări de zboruri noi. Astfel, am fost prezent la dezvoltarea aeroportului”, ne-a povestit George Nauznicov.

,,Am ştiut că drumul meu nu va fi unul simplu"

Chiar dacă a ştiut mereu că a ales un drum dificil, ce presupune multe sacrificii şi multă muncă, George nu s-a oprit niciodată. Acesta a muncit până când ceea ce şi-a dorit a devenit realitate iar acum culege roadele efortului depus.

,,Am ştiut mereu că drumul meu nu va fi unul simplu. Aviaţia este pasiunea mea şi mi-am propus să muncesc şi să lupt oricât era nevoie pentru a-mi atinge scopul. La 16 ani am început cursurile de planorism la Aeroclubul Iaşi şi mi-am luat licenţa de planor din primul an. Apoi, a trebuit să găsesc un echilibru între şcoală, aeroclub şi pregătirile pentru admiterea la compania Wizz Air. Interviul a avut loc în 2019, la Budapesta, şi a constat în trei examinări, teste psihologice, teste de aptitudini şi interviuri cu compania. Am aflat că am fost admis şi am intrat la cursuri, pentru a deveni pilot de linie la o şcoală parteneră Wizz din Grecia. După liceu am plecat în Grecia, timp de 2 ani. Aici am dat 14 examene teoretice, teste practice, am avut în jur de 200 de ore de zbor şi un ultim examen pentru obţinerea licenţei de pilot comercial. A urmat o perioadă de training cu compania angajatoare, unde am învăţat procedurile companiei i am obţinut calificarea de pilot pe avionul de pasageri Airbus A320. În prezent, zbor cu pasageri sub atenta supraveghere şi instrucţie a unui comandant instructor, care mă examinează şi îmi pune calificative după fiecare zbor. După acest zbor voi fi first officer cu acte în regulă”, ne-a mai povestit tânărul ieşean.

Primul zbor, cel mai special moment

Pentru George, primul zbor a reprezentat un moment aparte. Acest lucru se datorează faptului că a avut ocazia ca prima decolare să fie făcută chiar de pe Aeroportul Iaşi.

,,A fost un moment foarte special pentru că am avut ocazia ca prima decolare şi aterizare să fie la aerportul de unde a început această pasiune. Am avut o delegaţie a aeroportului la bord. Am avut emoţii dar consider că au fost constructive, acestea m-au ajutat să-mi duc sarcinile la bun sfârşit şi să am un zbor bun. În timpul în care eşti în cabina de pilotaj, emoţiile dispar deoarece trebuie să fii foarte focusat să aduci pasagerii în siguranţă la destinaţie”, spune George Nauznicov.

Pentru primul zbor, George a avut parte de un eveniment festiv, care a marcat momentul. Astfel, la aterizare, acesta a fost întâmpinat cu arcul de apă, marcându-se astfel primul pas în cariera sa de pilot. Totodată, acesta a fost aplaudat şi întâmpinat de reprezentanţii Aeroportului, care i-au înmânat şi un trofeu personalizat. La eveniment au participat şi colegii de la planorism, precum şi membrii familiei, la final fiind tăiat şi un tort care a fost pregătit special pentru acest moment.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite