Părinţii elevilor chiulangii riscă amenzi usturătoare. Ce măsură s-a luat în Iaşi

0
Publicat:

Părinţii elevilor din Iaşi trebuie să fie mult mai atenţi când vine vorba despre prezenţa tinerilor la orele de curs. Municipalitatea a luat măsuri pentru a combate absentismul iar aceştia se pot alege cu amenzi considerabile.

Elevi care chiulesc SURSĂ Arhiva Adevărul
Elevi care chiulesc SURSĂ Arhiva Adevărul

Concret, Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, a semnat o dispoziţie prin care a însărcinat în jur de 50 de poliţişti locali să ia măsuri în cee 74 de unităţi de învăţământ din Iaşi, pentru constatarea şi aplicarea amenzilor contravenţionale prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale. 

Ce sancţiuni riscă părinţii elevilor cu absenţe

Conform Legii Educaţiei, constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale se fac de către persoanele împuternicite de primar, la sesizarea consiliului de administraţie din unităţile de învăţământ. 

Această lege prevede că părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu. Astfel, părinţii elevilor sau tutorele legal poate fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 100 şi 1.000 de lei sau cu muncă echivalentă în folosul comunităţii.

Astfel, când un elev are un număr nejustificat de absenţe, iar părinţii nu iau măsurile necesare pentru a rezolva situaţia, profesorii pot sesiza poliţiştii locali, care vor lua legătura cu părinţii sau tutorii legai. 

Ce spun autorităţile locale despre acest demers

Autorităţile locale încurajează cadrele didactice să ia măsurile necesare. Totodată, părinţii sunt îndemnaţi să aibă mare grijă la situaţia şcolară a elevilor.

,,Sunt profund îngrijorat de fenomenul absenteismului şcolar în municipiul Iaşi, ca şi de mult prea numeroase cazuri petrecute în ultima vreme în ţară, de consum şi trafic de droguri, de violenţă între elevi sau de agresiuni asupra cadrelor didactice. Având în vedere pârghiile legale, am decis să iau măsuri concrete pentru a preveni şi combate absenteismul şcolar, în parteneriat cu unităţile de învăţământ preuniversitar şi cu Poliţia Locală“, a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

Edilul-șef face apel totodată şi la cadrele didactice şi la părinţi să ţină legătura cu poliţiştii locali desemnaţi şi să le semnaleze toate abaterile de la lege şi de la normele elementare de bună convieţuire. „Fac un apel şi către părinţii şi tutorii legali să îşi asume rolul de educatori. Şcoala nu este nici loc de distracţie, nici ring de lupte, ci acel loc aproape sacru în care împreună, elevi, dascăli, părinţi şi autorităţi, formăm oameni adevăraţi pentru o societate sănătoasă", a mai spus Chirica. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite