Locuri și lucruri pe care nu le știai despre Iași, dar care te vor uimi. Imagini superbe din capitala Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iașiul, unul dintre cele mai frumoase și importante orașe ale țării, are foarte multe lucruri de arătat celor care decid să îl viziteze. Astfel, chiar dacă există foarte multe obiective cunoscute, există și câteva locuri care așteaptă să fie descoperite de către turiști.

Biblioteca Gheorghe Asachi din Iași SURSĂ planiada.ro
Biblioteca Gheorghe Asachi din Iași SURSĂ planiada.ro

Capitala Moldovei, Iașiul, este un oraș ce se poate lăuda cu una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume, cu mănăstiri impunătoare ce veghează orașul de pe înaltele coline dar și cu restaurante celebre, ce au au adunat, de-a lungul anilor, nume importante din literatură și nu numai. 

Una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume se află la Iași

Una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume se află în capitala Moldovei, într-o clădire încărcată de istorie şi de importanţă pentru oraşul Iaşi şi nu numai. Este vorba despre Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi" care a fost votată, într-un chestionar online în 2015, la care au participat câteva sute de mii de utilizatori, ca fiind cea mai frumoasă bibliotecă din lume, concurând cu biblioteci precum cele de la Trinity College din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro sau Biblioteca Naţională din Praga.

Biblioteca Gheorghe Asachi se află în Palatul Universitar din Iaşi. Acesta a fost schiţat de către Louis Blanc şi Petru Poni care s-au inspirat din tot ceea ce era mai valoros la nivel european în ce privește arhitectura academică. 

În prezent, în Biblioteca Gheorghe Asachi din Iaşi se află peste 962.000 de documente. Astfel, este vorba despre peste 522.000 de cărţi, peste 129.000 de reviste, peste 5.000 de CD-uri şi DVD-uri şi peste 300.000 de documente tehnice.

Crâșmele celebre în care povesteau Creangă și Eminescu

Chiar dacă nu sunt considerate obiective turistice în adevăratul sens al cuvântului, în Iași există câteva locuri foarte interesante care au găzduit, de-a lungul anilor, foarte multe personalități marcante ale literaturii.

Bolta Rece este, poate, cel mai cunoscut local din Iaşi, iar acest lucru se datorează şi numelor importante care i-au trecut pragul. Acesta se află pe strada care nu întâmplător se numeşte Rece, deoarece aici se găsesc foarte multe pivniţe.   

Prima menţiune documentară în care apare Bolta Rece datează din 17 ianuarie 1786, iar clădirea este construită într-un stil tradiţional moldovenesc, cu prispă.

Ceea ce face din Bolta Rece un loc cu adevărat special este că aici s-au adunat, în trecut, mulţi dintre membrii Societăţii Junimea. Aceștia, după petreceri în localuri mai fastuoase, veneau pentru a încheia seara la poveşti şi discuţii care mai de care mai interesante, în timp ce serveau din vinurile adăpostite în pivniţa localului. Astfel, Bolta Rece a fost cunoscută, multă vreme, ca „Universitatea vinurilor“. 

De numele Bolta Rece se leagă şi foarte multe întâlniri între Ion Creangă şi Mihai Eminescu. Cei doi mari scriitori obişnuiau să se întâlnească într-o încăpere mai retrasă, unde discutau şi împărţeau păreri până la orele dimineţii. Dovadă a acestui lucru este o scrisoare trimisă de Mihai Eminescu către Veronica Micle: „Ar trebui să mă crezi un ingrat, dacă n-aș recunoaste că la Junimea n-am avut cu nimeni nici un raport sufletesc. L-am avut, dar târziu, când a venit, adus de mine, Creangă, pe care-l întâlnisem la Bolta Rece într-o seară.”  

Bolta Rece din Iași SURSĂ Arhiva CJ Iași
Bolta Rece din Iași SURSĂ Arhiva CJ Iași

Iașiul, vegheat de mănăstiri superbe

La nivel național, Iașul este recunoscut pentru frumoasele mănăstiri și biserici pe care le are. Cu toate acestea, unele dintre ele „fură” instant privirile turiștilor, fiind amplasate pe colinele orașului.  Aflate la înălțime, acestea pot fi observate din aproape orice loc din capitala Moldovei, fiind foarte spectaculoase mai ales pe timpul nopții. Luminate puternic, cele două mănăstiri par că veghează asupra orașului în orice moment.   

Pe una dintre cele şapte coline ale Iaşului se află Mănăstirea Cetăţuia. Frumoasă şi impunătoare, aceasta poate fi observată din foarte multe zone ale oraşului Iaşi. În noaptea de Înviere, aceasta capătă un farmec aparte, foarte mulţi credincioşi urcând dealul pentru a spune o rugăciune şi pentru a lua Lumina Sfânta.

Fiind aşezată pe un deal înalt, din partea de sud a Iaşului, Mănăstirea oferă şi o frumoasă panoramă a oraşului.

Mănăstirea Cetățuia din Iași SURSĂ Cristian Hitruc
Mănăstirea Cetățuia din Iași SURSĂ Cristian Hitruc

Mulţi ieşeni şi nu numai au trecut pragul Mănăstirii Galata, însă nu mulţi ştiu unele detalii legate de această construcţie. Lăcaşul de cult, care poate fi observat din mai multe zone ale Iaşului, este cea mai veche clădire din municipiu.

Mănăstirea Galata, cu hramul Înălţarea Domnului, a fost atestată documentar în anii 1582-1583 şi a rămas, de atunci, în picioare. O lucrare de restaurare a avut loc în anii 1960, când s-a îndepărtat varul modern, care acoperea pictura originală.

Construcţia, ridicată de domnitorul Petru Şchiopul, a mai trecut printr-un incendiu, în 1762, care a afectat serios interiorul, ce a fost repictat în 1811. Ea se află pe un platou de pe dealul Galata, putând fi observată cu ușurință din diferite locații ale Iașului.

Mănăstirea Galata din Iași SURSĂ wikipedia
Mănăstirea Galata din Iași SURSĂ wikipedia
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite