Ieşeancă stabilită la Bruxelles, despre momentele care au prevestit atentatele: „Poliţiştii au tăbărât pe arabi, au lovit maşina celor doi cu pumni şi picioare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentatele din Bruxelles au semănat panică şi frică printre locuitorii capitalei Europei. O tânără familie din judeţul Iaşi, stabilită în Bruxelles, în apropierea celor două puncte în care ieri a fost detonate bombe, a povestit pentru „Adevărul”, că starea generală de la kilometrul 0 al Uniunii Europene este de asediu.

Atentatele teroriste din Bruxelles au scos toate forţele de ordine în stradă. De la fereastra bucătăriei, Gabriela Spătaru (26 de ani) a văzut de dis-de-dimineaţă maşini de poliţie, pompieri, ambulanţe şi camioane ale armatei care se îndreptau spre staţia de metrou unde a a avut loc cel de-al doilea atac revendicat de Statul Islamic. După atentate, poliţia a verificat mai multe persoane aflate în centrul oraşului, inclusiv pe soţul ieşencei.

„Noi locuim în apropierea metroului. Am auzit un zgomot puternic şi apoi am văzut armata trecând spre Schuman şi multe alte maşini de poliţie şi pompieri. Mie mi-a fost frică să ies din casă. Soţul meu plecase deja la muncă când au avut loc atentatele. Parcase duba de la serviciu în centrul pieţei şi, pentru că poliţia făcea căutări, a fost verificat şi el, la rândul lui”, a relatat Gabriela.
 

Ieşeanca a mai spus că după exploziile din aeroportul Zaventam şi de la metrou, autorităţile au anunţat populaţia să nu iasă din locuinţe. Mai mult, copiii care erau deja la şcoală au rămas acolo o perioadă, şcolile fiind închise şi păzite de poliţie, autorităţile motivând că nu vor să panicheze micuţii. „Părinţii au fost după copii la şcoală, dar i-au luat greu, după insistenţe, autorităţile motivând că nu vor să panicheze copiii”, a mai spus tânăra.

Potrivit Gabrielei, în ciuda sentimentului de frică instalat după evenimentele de ieri, bruxellezii continuă să meargă la serviciu şi să-şi îndeplinească activităţile programate. Oamenii sunt conştienţi de pericolul de lângă ei reprezentat de unii arabi membri ai reţelelor teroriste şi îşi acceptă soarta.

„Înainte de Sărbători am stat de vorbă cu trei belgieni depre situaţia asta, despre fenomenul migraţiei şi despre evenimentele care au fost în noiembrie în Franţa. Ei ziceau că sunt pregătiţi pentru orice. Când le este dat să moară, vor muri. Şi nu le este frică. Spuneau că vina este a lor deoarece i-au acceptat. Statul belgian îi susţine, le dă ajutoare şi îi încurajează în afaceri. Numai buticuri de-ale lor vezi pe aici”, a precizat ieşeanca.



Situaţia tensionată generată de unii membri ai comunităţii musulmane putea fi observată pe străzile oraşului chiar cu mult timp înainte de evenimentele care au însângerat Belgia. În urmă cu două săptămâni, de exemplu, soţii Spataru au fost martorii unei scene în care poliţia a imobilizat doi arabi chiar în faţa lor.

„Eram la Maternitatea Brugmann. Am parcat în faţa spitalului şi, când ne-am întors, pe la 21.30, erau doi arabi parcaţi lângă maşina noastră. Se uitau insistent, au salutat din cap. Noi ne-am urcat în maşină, iar la două minute apare o maşină de poliţie, gen ARO, şi i-a blocat. Noi i-am blocat din partea cealaltă. Poliţiştii au tăbărât pe ei cu lanterne, arabii au încercat să fugă cu maşina. Se uitau urât la noi. Poliţiştii au ţipat şi au lovit maşina celor doi cu pumni şi picioare. În cele din urmă, arabii s-au potolit şi poliţiştii le-au pus cătuşele. Noi am plecat speriaţi, iar pe drum ne-am făcut fel de fel de idei. Oare ce se întâmpla dacă nu venea poliţia? Oare ce voiau ei de fapt. Erau cu droguri, la furat de maşini sau atentat?!”, a precizat Gabriela.

După evenimentele din ultimele luni, în care gradul de alertă teroristă din Belgia a fost ridicat, cei doi soţi se gândesc să revină în ţară.

image

Citeşte şi:

Atentate la Bruxelles. Cristina Călinţaru, director economic al Autorităţii Navale Române, rănită în atacul terorist din aeroportul Zaventem

Mărturia unei românce care trăieşte în Bruxelles: „Sunt sute de milioane de oameni care trăiesc în această teroare şi noi îi blamăm că vor să vină în loc sigur“

Atentate la Bruxelles. Român stabilit în capitala Belgiei: „Oamenii se aşteptau ca teroriştii să reacţioneze astfel după arestarea lui Salah Abdeslam“

Atentate la Bruxelles. Muftiatul Cultului Musulman din România condamnă actele de terorism din capitala Belgiei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite