Bolnavii psihic din Iaşi vor amenaja spaţiile verzi ale oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaţiul verde ar putea fi întreţinut de bolnavii psihic
Spaţiul verde ar putea fi întreţinut de bolnavii psihic

Experţii în psihiatrie comunitară din străinătate vor instrui personalul din centrele de sănătate mintală din Iaşi şi vor încerca să le găsească o ocupaţie bolnavilor.

Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi va deveni din 2012 centru pilot al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru dezvoltarea psihiatriei comunitare, iar cu această ocazie mai mulţi experţi în psihiatrie comunitară vor colabora cu cele două centre de sănătate mintală din Iaşi pentru a schimba modul de lucru al angajaţilor.

„Activitatea centrelor de sănătate mintală la noi presupune monitorizarea pacienşilro prin adresabilitatea acestora către medic, în timp ce în alte ţări ale Uniunii Europene acestea desfăşoară o activitate de monitorizare a pacienşilor în principal la domiciliu. Există echipe mobile care se deplasează la pacienţi şi asigură respectarea medicaţiei, examinează pacienţii şi consiliază familiile acestora, Vrem să se ajungă şi la noi în acest stadiu", spune profesorul Călin Scripcaru, managerul Spitalului Socola din Iaşi.

Iaşi: Taxă pe beţie şi liste de aşteptare la Spitalul Socola

Iaşi: Criza a triplat numărul pacienţilor de la Spitalul Socola (FOTO)

Mai mult, conducerea Spitalului de Psihiatrie vrea să adopte pentru bolnavii psihic o tactică des folosită în străinătate: implicarea acestora în activităţi care să le asigure pacienţilor un trai mai bun. „În afară, cooperativele sociale reprezintă mici întreprinderi private care folosesc activităţile ocupaţionale ale pacienţilor, iar produsele obţinute se vând către societate sau instituţii publice. Pacienţii sunt remuneraţi şi li se asigură locuinţe, iar în funcţie de capacitatea lor psihică sunt angrenaţi în activităţi. În unele oraşe italiene, bolnavii psihic amenajează spaţiile veriz. În Iaşi sunt cam 100 de bolnavi care ar putea fi implicaţi în astfel de activităţi", mai spune managerul Scripcaru.

Şeful Spitalului Socola spune însă că o astfel de reformă va putea fi pusă în practică cam în 10 ani.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite