Bărbat de 51 de ani, operat de o tumoră cerebrală gigant. L-a salvat o substanţă specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook/ Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iaşi - Pagina Oficială
FOTO Facebook/ Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iaşi - Pagina Oficială

Intervenţia chirurgicală a durat trei ore şi a fost efectuată la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Medicii au utilizat preparatul Gliolan.

Un bărbat de 51 de ani a fost operat de o tumoră gigant de 10 cm care-i afecta partea de creier responsabilă de vedere. 

Pentru a putea extirpa o parte cât mai mare, medicii de la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi au folosit o substanţă specială, care în sala de operaţii face ca tumora să capete o nuanţă fosforescentă şi permite delimitarea clară de ţesutul sănătos. 

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, doctorul Lucian Eva, a declarat că în timpul intervenţiei chirurgicale, care a durat aproximativ trei ore, a fost folosită tehnologie modernă, utilizându-se preparatul Gliolan pentru a creşte calitatea vieţii pacientului.

„Cu ajutorul preparatului Gliolan am reuşit o localizare, delimitare şi implicit o rezecţie de 98% a tumorei, îmbunătăţind prognosticul şi crescând calitatea vieţii pacientului. Este vorba despre o substanţă de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai uşor tumora de ţesutul sănătos din jur. 

La nivelul Spitalul Clinic de Urgenţă 'Prof. Dr. Nicolae Oblu' Iaşi, acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) este utilizat frecvent ca protocol standard de rezecţie a glioamelor cu grad înalt în tumorile cerebrale. Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ trei ore şi a fost un real succes", a declarat medicul Lucian Eva.

La Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi s-a folosit pentru prima dată în ţară această procedură în urmă cu 10 ani şi anual se fac în medie 100 de intervenţii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Daniel Dines, UiPath: Jumătate dintre cei cu care am crescut au plecat din România. Vom face în Bucureşti un centru al talentelor europene

Actor premiat de UNITER, taxat pentru limbajul vulgar: „Bravo, c... Ai mânjit munca, talentul, harul şi sacrificiul multor Actori” 

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite