Alegerea animalului de companie potrivit. Dresor: „Trebuie să fiți compatibili. Alfel rişti să ai un duşman în casă“

0
Publicat:

Achiziţia unui câine nu trebuie făcută la întâmplare. Când alegi un animal de companie, trebuie să ții cont de anumite criterii importante, nu doar de aspect.

Câine Labrador SURSĂ Arhiva Adevărul
Câine Labrador SURSĂ Arhiva Adevărul

Chiar dacă aspectul este un criteriu important, pe care mulţi îl urmează, acesta nu este şi cel mai important. Conform specialiştilor, există o mulţime de factori de care ar trebui să ţinem cont atunci când alegem un câine, care ne va fi alături foarte mulţi ani de zile. De multe ori, dacă aceste sfaturi sunt ignorate, câinele ajunge să fie chiar un duşman al aparţinătorului.

De ce este bine să apelăm la ajutorul specialiştilor

Un lucru important, care trebuie făcut chiar în momentul în care am decis să cumpărăm sau să adoptăm un câine, este să ne consultăm cu un specialist. Astfel, acesta ne va face recomandări, în funcţie de nevoile pe care le are atât viitorul stăpân, cât şi câinele. La fel ca oamenii, animalele au temperamente, obiceiuri şi nevoi diferite, care le pot influenţa comportamentul. 

„Este bine ca atunci când cineva îşi cumpără un câine, să consulte un specialist pentru nevoile pe care acesta le are. Un câine nu este o pereche de pantofi, un câine îl ai cel puţin zece ani. Dacă acesta nu este compatibil cu tine, rişti să ai un duşman în casă. Aici nu ne referim neapărat la faptul că te va muşca, dar va provoca stricăciuni în locuinţă. Astfel, există anumite criterii după care să ne ghidăm atunci când luăm o astfel de decizie", precizează Valeriu Andronic, instructor canin, preşedinte la Asociaţia Chinologică Metropolitană Iaşi, preşedinte al Clubului de Dresaj Canin pe zona Moldovei şi deţinător al canisei şi şcolii de dresaj Von Bismack.

Câinele trebuie ales în funcţie de stilul de viaţă pe care îl avem

Chiar dacă ne place o anumită rasă de câine, este posibil ca, de multe ori, aceasta să nu fie compatibilă cu noi. Astfel, în funcţie de stilul de viaţă pe care îl avem, putem găsi, cu ajutorul specialiştilor, câinele perfect pentru noi. 

„Persoanele supraponderale sau cele care au un ritm de viaţă mai liniştit nu au nevoie de un câine agitat. Aceştia au nevoie de un câine calm. Totodată, există familii care au copii mici şi îşi doresc un câine. Şi în aceste cazuri este bine ca animalul de companie să aibă un temperament liniştit. Totodată, în momentul în care ne-am ales un câine, trebuie să începem dresajul. Câinele treuie educat de la vârsta de două luni, până la sfârşitul vieţii. Nu este neapărat să apeleze la un dresor, pot apela doar la consiliere. Câinele trebuie să fie învăţat câteva lucruri foarte importante, cum ar fi să nu sară cu labele pe alte persoane. Este important de ştiut că regulile sunt stabilite de către oameni, nu de către câini“, încheie instructorul canin Valeriu Andronic.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite