A fost redeschisă circulaţia cu tramvaiul între municipiul reşedinţă şi localitatea Dancu

0
Publicat:

Circulaţia cu tramvaiul de pe ruta 3 care străbate municipiul Iaşi şi face legătura cu una dintre suburbiile acestuia, localitatea Dancu, a fost reluată vineri.

S-a reintrodus  tramvaiul între Iași şi localitatea Dancu FOTO: Facebook Primăria Iași
S-a reintrodus tramvaiul între Iași şi localitatea Dancu FOTO: Facebook Primăria Iași

Evenimentul a marcat finalizarea proiectului cu finanţare europeană "Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi - Dancu" care a fost realizat în baza unui contract finanţat din fonduri europene în valoare de peste 45 de milioane de lei fără TVA.

"Inaugurăm linia de tramvai din municipiul Iaşi care iese în afara municipiului, în zona Holboca. Este o investiţie importantă ca sumă, dar în beneficiul transportului public de călători. Consiliul Judeţean a făcut şi modernizarea părţii carosabile. Reuşim să inaugurăm cele mai frumoase bulevarde din municipiul nostru şi una dintre rutele care se adresează locuitorilor din zona metropolitană", a declarat primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Acesta a precizat că pe această rută care străbate municipiul Iaşi şi ajunge până în suburbia Dancu vor circula cinci tramvaie noi.

"De astăzi se poate circula din nou cu tramvaiul în şi din zona metropolitană. Este un moment important pentru comunitatea noastră, mai ales că astăzi este în desfăşurare programul "Vinerea verde" prin care cetăţenii au posibilitatea de a circula gratuit cu mijloacele de transport", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

image

În cadrul proiectului executat de către Asocierea SC Mari Vila Com SRL - SC Conest SA, s-aut reabilitat 2,48 kilometri de linie dublă a căii de rulare a tramvaielor între intersecţia cu strada Vasile Lupu până la limita cu municipiului Iaşi; şase staţii de călători; podul Ciurchi II, care asigură traversarea liniei de tramvai peste pârâul Ciric; modernizarea trotuarelor pe lungimea traseului studiat. De asemenea, s-au modernizat spaţiile verzi, au fost înlocuiţi stâlpii de susţinere fir contact, reţeaua de alimentare iluminat stradal. Totodată, s-au înlocuit cu lămpi tip LED, au fost înlocuite firele contact pe toată lungimea traseului. Tot în cadrul proiectului a fost înlocuită semnalizarea rutieră şi butonii stradali cu rol de separare a benzilor dedicate transportului de călători cu tramvaiul.

Pentru autorităţile locale din comuna Holboca, din care face parte localitatea Dancu, proiectul, care s-a derulat în perioada 22 iulie 2020 - 21 noiembrie 2022, este foarte important.

"Ne bucurăm că mergem iar cu tramvaiul. Încercăm să fim cât mai verzi, mai ecologici. Tot pe zona metropolitană încercăm ca de la 1 ianuarie să mergem cu autobuzul şi in zona metropolitană", a declarat primarul comunei Holboca, Neculai Pamfil.

În zona localităţii Dancu sunt aproape de final şi alte proiecte de modernizare a infrastructurii de transport public. Unul dintre acestea se derulează în cadrul unui contract finanţat din fonduri de la bugetul local şi vizează "Reabilitare cale de rulare tramvai - limita municipiul Iaşi - Rond Dancu". În cadrul acestui proiect sunt efectuate lucrări în perioada 21 martie - 31 decembrie 2022, în valoare de peste 11,57 milioane de lei fără TVA.

Al doilea proiect derulat între Iaşi şi Dancu este finanţat din fonduri de la bugetul local şi buget de stat, prin programul "Anghel Saligny", vizează "Modernizare Străzi în Municipiul Iaşi - strada Aurel Vlaicu", în perioada 7 martie 2022 până la data de 6 martie 2023. Valoarea acestuia este în valoare de 9,8 milioane de lei.

Tot în localitatea Dancu se derulează un proiect al Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor Publice Iaşi din fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean. Prin proiectul "Îmbrăcăminte bituminoasă uşoara DJ249A Dancu - Holboca km 2+200 - km 2+400", în perioada 2 octombrie - 2 decembrie 2022 se execută lucrări care constau în reabilitarea trotuarelor pe lungimea traseului, execuţia canalizării pluviale, amenajarea unei parcări pe lungimea traseului studiat, ranforsarea carosabilului între linia de tramvai Rond Dancu şi trotuarele din localitatea Dancu pe lungimea de 200 metri liniari, adică pe lungimea traseului studiat Rond Dancu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite