VIDEO Arteziana muzicală de un milion de euro a fost inaugurată. Detaliile care au făcut-o atât de spectaculoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arteziana din centrul Hunedoarei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Arteziana din centrul Hunedoarei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

A fost sărbătoare în noua Piaţă Regele Ferdinand, în Hunedoara. Joi seara, sute de oameni au venit la inaugurarea artezienei muzicale.

Fântâna arteziană muzicală din noua Piaţă Ferdinand a municipiului Hunedoara, inaugurată în 9 mai, de Ziua Europei, a fost pusă în funcţiune la ora 21.

GALERIE FOTO

Chiar dacă ploaia nu a încetat, sute de oameni au venit să vadă jocul de lumini şi apă al artezienei a cărui cost iniţial de construcţie a fost estimat la aproape un milion de euro.

Copiii au fost cei care s-au bucurat cel mai mult de culorile şi de jocul instalaţiilor de apă, acopmaniat de temele muzicale ale filmelor „Piraţii din Caraibe” şi „Titanic”, de piesele Shakirei şi de muzica de vals. Spectacolul artezienei poate fi văzut în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică între orele 21 şi 22.

Joi a fost inaugurat nou centru pietonal al Hunedoarei şi cele trei fântâni arteziene, investiţii în valoare de peste două milioane de euro, a căror execuţie a început în luna august a anului trecut.

Cele trei fântâni arteziene de pe Bulevardul Corvin au fost estimate iniţial la peste un milion de euro, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Primăriei Hunedoara. 4,8 milioane de lei a fost valoarea estimată a fântânii muzicale, amplasată în faţa teatrului, 188.000 de lei a costat fântâna mijlocie, de pe Bulevardul Corvin, şi 144.000 de lei fântâna mică, de pe Strada George Enescu. Constructorii susţin că artezienele au costat mai puţin faţă de preţul estimat la începerea construcţiei.

Fântâna arteziană mare


Fântâna amenajată în faţa Casei de Cultură oferă spectacole de apă, sunet şi lumină cu jocuri de apă. Are un diametru de 21 m, o suprafaţă construită de 346,36 mp şi înălţimea jetului vertical de 8 m, informa Primăria Hunedoara. În interiorul fântânii, în bazinul principal, sunt trei bazine secundare, mărginite de parapet cu înălţimi diferite. Această diferenţiere are rolul de a determina scurgerea apei în moduri diferite, crescându-se astfel efectul de cascadă.

image

„Fântâna va avea un element central vertical de tipul ”farfurie cu picior”, acest element are rolul de a prelua apa din bazinul central şi de a o arunca în aer printr-un jet vertical, central. Prin cădere apa va crea un efect de con, cu o anumită fluiditate şi dinamică. Astfel, suprafaţa farfuriei va prelua apa căzută (din jetul vertical) şi o va înmagazina în interiorul cuvei sale, urmând a se produce un supra plin, lucru ce va conduce la căderea lină a apei înapoi în bazinul central. Prin aceste tehnici şi mijloace se va realiza circuitul apei în fântâna arteziană”, se arată pe site-ul Primăriei Hunedoara.

arteziana hunedoara foto daniel guta adevarul

Fântâna este dotată cu 25 de duze dispuse perimetral pe laterala bazinului, cu lămpi LED RGB. Înspre centrul bazinului sunt montate 10 jeturi multidirecţionale dispuse în formă de cerc pe un diametru de 10 m cu module de lămpi LED RGB. Pe acelaşi traseu sunt montate alte 20 de jeturi dinamice, care vor fi pulverizate cu ajutorul aerului comprimat, fiecare jet având la bază o lampă LED RGB. În jurul platformei centrale, pe un traseu circular, sunt montate 18 jeturi dinamice cu înălţime variabilă până la 8 m, care vor fi pulverizate cu ajutorul aerului comprimat, fiecare jet având la bază o lampă LED RGB. În centrul bazinului este montată o duză cu jeturi variabile de înălţime până la 8 m ce au montate 4 lămpi LED RGB.

Celelalte două fântâni arteziene sunt de tipul fântânilor cu jet din pavaj, prevăzute cu nişte duze pentru jeturi de apă care vor crea efectul de jet care iese direct din pavaj. Diametrul fiecărei fântâni este de 6 m iar suprafaţa construită va fi de 28,27 mp.

arteziana hunedoara foto daniel guta adevarul

Toate fântânile sunt dotate cu sistem de reumplere automată, sistem de filtrare, preaplin şi golire şi senzor de vânt pentru reducerea înălţimii jeturilor. De asemenea există o rigolă centrală ce va face legătura dintre fântâna centrală şi celelalte două fântâni mai mici, această rigolă va avea şi scopul de a colecta apa pluvială de pe pietonală. Puterea instalată aferentă celor trei fântâni este de 49,22 kW iar puterea absorbită de 35 kW, informează Primăria Hunedoara.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Cele mai spectaculoase arteziene din România. Jocurile de lumini şi apă în care s-au investit milioane de euro

VIDEO Preoţii au sfinţit apa artezienelor de un milion de euro. Centrul pietonal din Hunedoara a fost inaugurat

Cum a eşuat „promenada” din centrul istoric al municipiului. Zona turistică a fost interzisă degeaba maşinilor

Centrul municipiului a intrat în şantier. Două milioane de euro sunt investite în zona pietonală cu fântâni arteziene 

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite