UE investeşte în modernizarea a 80 de kilometri de drumuri în judeţ. Care este stadiul celor două mari proiecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de Dezvoltare Regională Vest a prezentat situaţia investiţiilor prioritare din Regiunea Vest depuse ăn cadrul Programului Operaţional regional 2014-2020. Două proiecte care vizează modernizarea a 80 de kilometri de drumuri judeţene vor fi realizate în Hunedoara.

Din cele 11 proiecte de infrastructură rutieră propuse de judeţele Hunedoara, Timiş, Arad şi Caraş-Severin pentru a primi finanţare în cadrul Programului Operaţional regional 2014 – 2020, Axa prioritară nr. 6, două se vor derula în judeţul Hunedoara. Situaţia lor a fost prezentată de Agenţia de Dezvoltare Regională Vest. Astfel, „Modernizarea DJ 687: Sântuhalm – Hunedoara – Călan” pe tronsonul de 9,13 kilometri între Huendoara şi Călan este contractat, iar „Culoarul Mureş Nord”, prin care vor fi modernizaţi peste 70 de kilometri de drumuri judeţene între Ilia şi Geoagiu se află în în curs de precontractare.

Judeţul Arad a propus trei proiecte de modernizare a unor drumuri judeţene. Două au fost contractate, iar unul nu a fost depus. Consiliul Judeţean Caraş-Severin a propus trei proiecte, dintre care unul se află în stadiul de precontractare, iar două nu au mai fost depuse, iar Consiliul Judeţean Timiş a propus trei proiecte de infrastructură, două fiind în faza de precontractare, iar unul a fost retras.

Şosea lărgită spre Călan
În iulie, Consiliul Judeţean Hunedoara, Primăria Hunedoara şi Agenţia de Dezvoltare Regională Vest au semnat contractul de finanţare a investiţiei în modernizarea şoselei Hunedoara – Călan (DJ 687), în valoare de 36,39 de milioane de lei, finanţat de UE prin Axa prioritară 6 - Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională. Consiliul Judeţean Hunedoara va contribui la realizarea acestui proiect cu 3,8 milioane lei, sumă care va acoperi cheltuielile neeligibile ale proiectului şi cota de cofinanţare de 2 la sută ce revine administraţiei judeţene. În urma investiţiei derulată pe 48 de luni, drumul va fi lărgit la şase metri, având acostamente de câte un metru, iar reabilitarea sa va duce la creşterea siguranţei rutiere, a fluidizării traficului şi a vitezei medie de deplasare pe tronsonul Hunedoara – Călan. Proiectul mai include construirea unor rigole de scurgere pentru apele pluviale şi o bandă de urcare pentru maşinile grele, pe o lungime de 1,2 kilometri.

Culoarul Mureş Nord
Consiliul Judeţean Hunedoara va primi fonduri europene şi pentru realizarea proiectului proiectul de modernizare a Culoarului de Trafic Mureş Nord, estimat la peste 160 de milioane de lei, contribuţia autorităţii judeţene fiind de 3,3 milioane de lei. Investiţia cuprinde reabilitarea a cinci drumuri judeţene, cu o lungime totală de peste 70 de kilometri, care traversează localităţile, Gelmar, Geoagiu Băi, Bobâlna, Rapoltu Mare, Uroi, Chimindia,  Hărău, Bârsău, Şoimuş, Brănişca, Ilia. În cadrul proiectului vor fi modernizate şoselele: DJ 706 A: Ilia – Sârbi – Brănişca –Păuliş Lunca –Băiţa – Ormindea – Vălişoara – DN 76 (km 0+000 – 19+700); DJ 761: Şoimus – Bârsău – Certeju de Sus – Săcărâmb – Geoagiu Băi (km 0+000 – 6+050); DJ 107 A: Limita judeţ Alba – Homorod – Geoagiu – Bobâlna – Rapoltu Mare – Uroi – Chimindia – Hărău –Bârsău (km 29+925 – 64+445); DJ 705: DN 7 – Geoagiu –Balşa – Almaşu Mic de Munte – limită judeţ Alba (km.0+000 – 8+800); DJ 705 H: DJ 705 (KM 8+800) – Geoagiu Băi (0+000- 2+655). „Pachetul de proiecte propus pentru a dezvolta Culoarul Mureşului are scopul de a întări relaţia între aşezările dezvoltate în lungul râului Mureş care străbate judeţul Hunedoara pe direcţia est-vest. Prin intermediul acestui culoar de urmăreşte: valorificarea râului Mureş ca o axă turistică distinctă şi ca un element identitar pentru judeţ; creşterea accesibilităţii către centrele urbane din lungul Mureşului şi ameliorarea condiţiilor de navetism”, se arată în proiectul finanţat de UE.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Paradoxul „autostrăzii“ spre mormântul lui Arsenie Boca. De ce i-au fost adăugate benzi suplimentare

Modernizarea drumului spre Mănăstirea Prislop a costat peste opt milioane de lei şi s-a derulat în doi ani. Un sector al noii şosele a fost lărgit la trei benzi.

VIDEO Drumarii au fost mobilizaţi în cel mai complex punct al Autostrăzii Lugoj - Deva, descărcarea de la Holdea

Constructorii Lotului al treilea al autostrăzii Lugoj – Deva au intensificat ritmul lucrărilor în zona Holdea, unde au loc cele mai complexe lucrări, susţin reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara. Drumarii speră ca până la sfârşitul acestui an, tronsonul, a cărui realizare a întârziat cu mai mult de un an faţă de terminul stabilit, să fie finalizat.

VIDEO Mesajele ciudate ale drumarilor pe şoseaua Deva - Lugoj: „Rezistă”, „Încă un pic”, „Acum începe greul”

Experiment pe DN 68 A: mai multe panouri neobişnuite au fost montate pe cel mai periculos tronson al şoselei Deva – Lugoj, pentru a-i avertiza pe şoferi să circule cu prudenţă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite