Turismul "din gură-n gură" face municipiul Deva tot mai puţin atrăgător de la an la an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul turiştilor care vizitează oraşul de la poalele Cetăţii a scăzut alarmant. Dacă în anul 2000, vizitatorii petreceau în Deva şi câte cinci zile, acum abia dacă mai rămân două zile prin împrejurimi.

Municipiul Deva pare a deveni tot mai puţin atrăgător cu fiecare an.

Dovada o reprezintă numărul turiştilor, care a scăzut alarmant în ultima perioadă. De la cei aproape 40.000 de vizitatori înregistraţi în urmă cu patru ani, în 2009 cifra a fost redusă la jumătate. Deşi oraşul nu duce lipsă de potenţial, insuficienta dezvoltare a turismului îşi spune cuvântul. Exceptând Cetatea Devei, municipiul încorporează şi alte puncte de atracţie, ca Mănăstirea Franciscană sau Aqualand. Pentru că promovarea lipseşte, turiştii care înainte petreceau chiar şi cinci zile în împrejurimile oraşului, acum abia dacă mai stau două.

Deşi Cetatea este cel mai vizitat şi reprezentativ obiectiv al municipiului, este într-o nesfârşită renovare. Cum să ai vizitatori dacă tu nu le poţi face oferte de nerefuzat”, a declarat Vasile Iguar, un tânăr de 29 de ani. Pentru a revigora lucrurile, Primăria propune devenilor să dezbată public proiectul „Deva, destinaţie turistică de excelenţă în Regiunea Vest”. Oamenii sunt invitaţi să vină cu sugestii şi propuneri pentru a evidenţia atuurile oraşului. „Nu ştiu dacă voi participa la dezbaterea publică, dar un lucru este cert. Nu îţi promovezi posibilităţile de relaxare dacă nu ai nici măcar indicatoare spre ştrandul municipal! Abia săptămâna trecută am văzut că s-au montat”, a adăugat Ciprian Nica.

Soluţii pentru turism
În momentul de faţă, sursele principale de informare privind oportunităţile turistice oferite de Deva sunt prietenii, cunoştinţele şi Internetul, aspect precizat chiar în proiectul Primăriei. Pentru a schimba situaţia, administraţia locală şi-a propus să ia măsuri. Vrea să instaleze 30 de panouri cu funcţie de ghidaj pentru vizitatori, ceea ce ar costa 26.000 de lei, şi să creeze un portal turistic online. O altă variantă de lucru ar fi realizarea a 20.000 de broşuri turistice şi organizarea a diverse festivaluri, ceea ce ar presupune un buget de peste 200.000 de lei, pentru anul 2012. Dacă lucrurile se vor repeta în perioada 2013-2015, de la bugetul local ar trebui să se aloce alţi câte aproape 150.000 de lei anual. „Dincolo de Cetate, Deva încă nu are un cârlig pentru a atrage turişti. Trebuie găsit un sinonim şi făcută o promovare oficială, nu din «gură-n gură»”, este de părere Mihai Radulian, reprezentantul unui ONG pe probleme de turism.

Prin proiectul „Deva, destinaţie turistică de excelenţă în Regiunea Vest” se doreşte creşterea cu 15 la sută a numărului turiştilor, până în anul 2016, iar pe cel al încasărilor la bugetul local cu 10 la sută.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite