Torenții puternici au măturat zeci de așezări din Hunedoara. Ravagii după ploile de Sânziene VIDEO

0
Publicat:

Sărbătoarea Sânzienelor a fost neprielnică pentru numeroși localnici din Hunedoara, care și-au văzut gospodăriile „măturate” de viituri în timpul ploilor torențiale.

Inundații pe valea Cernei, la Toplița. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Inundații pe valea Cernei, la Toplița. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Polile torențiale de sâmbătă, 24 iunie 2023, au făcut pagube în 30 de localități din județul Hunedoara, cele mai multe fiind sate din bazinul Cernei hunedorene (video), pe cursul superior al râului.

Sâmbătă, județul Hunedoara s-a aflat sub avertizare meteo de vreme instabilă Cod portocaliu și a fost vizat se trei avertizări imediate de ploi torențiale Cod roșu, fenomenele meteo periculoase fiind semnalate în special pe văile Cernei și Mureșului.

Sate inundate în Hunedoara

După ce apele s-au mai retras în matcă, pompierii au făcut primele estimări ale pagubelor făcute de viituri.

„În județul Hunedoara s-au inregistrat următoarele evenimente, ca urmare a manifestaării fenomenelor meteorologice periculoase: 30 de localități au fost afectate, două drumuri naționale (DN 7 și DN 74) au fost afectate, trei drumuri județene (DJ 687 J, DJ 687 K, DJ 687 F) și trei drumuri comunale (DC 103 A, DC 115 A, D.C.15) au fost blocate. Aproximativ 170 de anexe gospodărești au fost inundate. 15 localități au rămas fără curent electric. Au fost evacuate 23 de persoane (13 bărbați, 8 femei, 3 copii). Nu au fost înregistrate victime”, a informat Lucian Morogan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara.

Ploile torențiale și cantitățile mari de apă căzute într-o perioadă scurtă au dus la umflarea mai multor râuri din zona Hunedoarei și Hațegului.

Inundații în Hunedoara, cauzate de torenți

Atât râul Cerna din Hunedoara, cât și afluenții săi care coboară din Munții Poiana Ruscă au ieșit din matcă în mai multe locuri și au produs inundații în satele din văi: Hășdău, Dăbâca, Toplița - râul Cerna din Hunedoara, Cernișoara Florese, Vălari - râul Vălărița (Cernișoara), Runcu Mare, Govâjdia, Frontul 2 – Runc (Govâjdia). Inundații s-au înregistrat și în satele din Țara Hațegului (Răchitova, Silvașul de Jos), în valea Mureșului și în nordul județului Hunedoara.

În satul Dăbâca, o nouă alunecare de pământ, cauzată de scurgerile de pe versanții abrupți, a blocat pentru două ore Drumul județean 687 D de pe Valea Cernei din Hunedoara (video). Alte două drumuri au fost blocate de viituri.

La Toplița, râul Cerna din Hunedoara a ieșit din matcă, inundând șoseaua Hunedoara – Toplița – Lunca Cernii de Jos, într-o zonă în care nu sunt locuințe (video).

Terenurile localnicilor de pe valea Govâjdiei și au ajuns și ele sub apă, după ce râul și-a ieșit din matcă. Torenții puternici au rupt copaci și stâlpi de electricitate, astfel că localnicii au rămas fără curent electric în case.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite