Revolta angajaților unei primării după ce au fost lăsați fără salarii de primar. „Orașul a ajuns de râsul lumii”

0
Publicat:

Gestul primarului orașului Simeria, Iulius Bedea, de a nu semna ștatele de plată ale angajaților, astfel încât aproape 100 de oameni nu și-au putut primi salariile din 10 mai, a creat o stare de revoltă în primărie.

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria. Sursa: Facebook / ADEVĂRUL
Iulius Bedea, primarul orașului Simeria. Sursa: Facebook / ADEVĂRUL

Angajații Primăriei Simeria nu și-au mai primit salariile, care trebuiau virate în 10 mai, după ce primarul Iulius Bedea a refuzat să semneze ștatele de plată, pe motiv că „unii nu își fac treaba”.

Primarul dă vina pe salariați

Primarul orașului Simeria a dat vina pe două angajate de la Resurse Umane pentru situația creată, acuzându-le că au întârziat întocmirea unor documente, motivând că trebuie să lucreze la salarii.

„Pentru a-i responsabiliza am decis că așa cum cetățenii orașului Simeria au fost nevoiți să aștepte două săptămâni pentru ca niște angajați să-și facă treaba, fiind interesați doar de salarii, și angajații pot aștepta după salarii până când colegele lor se vor achita de sarcinile de serviciu”, a transmis primarul Iulius Bedea.

Unii dintre funcționari au susținut că presiunile primarului de întocmire a unor documente erau în afara legii.

„Pentru salarii, documentele au fost pregătite și predate la timp. Dar se doreau niște lucruri care nu se puteau face efectiv. Unele dintre ele nu se pot face pentru că nu suntem pe lege. Sau trebuia să facem un calup de documentele în 20 – 30 de minute, când nu aveai cum să studiezi legislația în acest termen, ca să vedem dacă le putem face”, afirmă una dintre angajatele de la Resurse Umane.

Salarii întârziate pentru toți angajații la Primăria orașului Simeria

Mai mulți dintre angajații primăriei s-au arătat revoltați de modul în care a acționat primarul Iulius Bedea și îl acuză de abuz în serviciu. Susțin că măsura decisă de primar nu are nicio acoperire legală și este abuzivă.

„Eu nu pot să dau salariile doar unor angajați și alții nu. Când se dau salariile, se dau la toți, deci toți pentru unu, unu pentru toți”, a transmis primarul Iulius Bedea, pe pagina sa de Facebook.

Vineri, Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara, și Adrian Bozdog, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au fost la Primăria orașului Simeria pentru a clarifica situația împreună cu primarul și cu salariații lăsați fără leafă.

„Dacă aveți probleme cu cineva, vă rog frumos să luați măsurile legale: mustrare, avertisment, comisie de disciplină. Lucrurile acestea sunt aparte, salariile trebuie date! Altfel vom lua toate măsurile. Nu este instituția nici a lui mama, nici a lui tata, nici a dumneavoastră, nici a lui nimeni. Oamenii aceștia au niște obligații, dar în același timp au și niște drepturi. Sincer vă spun, prietenește. Așa ceva nu se poate! Așa ceva nu s-a întâlnit în istoria administrației publice locale. Sunteți unicat. Nu purtați un război cu toată lumea. Lucrurile astea nu pot merge înainte așa”, i-a spus prefectul lui Iulius Bedea.

„Prima dată ne facem treaba și după aceea ne luăm banii”, i-a răspuns primarul.

Pe pagina sa de Facebook, primarul Simeriei a revenit cu noi explicații privind refuzul semnării documentelor pentru ca angajații primăriei să poată primi salariile restante. I-a acuzat pe funcționari că nu se achită de sarcinile trasate de acesta, motivându-i că sunt puși să întocmească documente care nu au acoperire legală.

„Atât unii angajați cât și o parte a consilierilor locali au vehiculat în spațiul public ideea că primarul îi pune pe angajați să întocmească acte nelegale. Pe baza aceastei afirmații, angajații încercând să-și motiveze refuzul de a-și îndeplini sarcinile. Evident, toate aceste acuzații fiind neadevărate”, susține Iulius Bedea.

Mai mulți localnici s-au arătat revoltați de gestul edilului și i-au transmis acest lucru pe Facebook.

„Nu aveti nici un drept de a nu achita salariul angajaților. Nu trebuie să ai apucături de interlop și să nu plătești salariul angajaților”, a fost unul dintre mesajele primite de primar, pe pagina sa de Facebook.

„Românul când ajunge șef are în sânge apucături de zici că el e Dumnezeu și crede că are dreptul la orice”, a concluzionat un localnic.

Simeria a ajuns de râsul lumii. Păcat”, a scris un alt localnic.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite