Reţeaua specializată în interceptări telefonice ilegale a ajuns în faţa procurorilor DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de persoane din 20 de judeţe, suspectate că fac parte dintr-o reţea de criminalitate organizată, au fost prezentate astăzi procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, după ce au fost reţinute în urma unor descinderi ale ofiţerilor Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate.

În urma audierilor, procurorii au decis eliberarea unora dintre cei peste 50 de suspecţi ai reţelei de crimă organizată. „Eu m-am trezit în această dimineaţă cu mascaţii la uşă. Nu mi-au spus de ce sunt ridicat, ci doar să mă îmbrac şi să îi însoţesc. Mi-au luat telefoanele şi mi-au percheziţionat casa.

image

Pe drumul de la Timişoara spre Deva eram îngrozit, mai ales că nu ştiam despre ce e vorba. Apoi am ajuns aici la Parchet şi abia într-un târziu am aflat despre acţiunea lor. În urmă cu ceva timp, am ridicat de la bancă un colet pentru un fost patron al meu.

Probabil era comanda acelor dispozitive, pentru achiziţionarea cărora el a fost învinuit, însă eu nu am ştiut ce se află în interior. Din fericire, m-au lăsat sa plec, după ce am dat declaraţia”, a povestit un tânăr din Timişoara , aflat între suspecţi. 


„Suntem nevinovaţi”, au strigat şi alţi bărbaţi aduşi la audieri. Unul dintre ei a povestit că asupra unui alt presupus membru al reţelei au fost găsite arme. 

La orele 20.00, audierile continuau la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Potrivit procurorilor DIICOT, reţeaua  era specializată pe realizarea de interceptări ilegale ale convorbirilor telefonice, ale transmisiilor de SMS şi ale discuţiilor, de la distanţă, iar informaţiile puteau fi folosite în scop de şantaj.

Convorbirile erau interceptate cu ajutorul unor softuri performante ataşate unor telefoane de tip BlackBerry sau iPhone. Programele informatice erau comercializate pe internet, iar destinatarii lor le primeau prin poştă, în colete.

„Softul  era disponibil în varianta Light şi variantele avansate Pro şi ProXRecorder. Varianta Light asigura transferul de pe telefonul monitorizat de informaţii privind numerele de telefon apelate şi cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate şi conţinutul SMS-urilor primite/transmise de la telefonul ţintă.

Varianta Pro a programului asigura în plus ascultarea comunicaţiilor ambientale, iar varianta ProX asigura şi ascultarea convorbirilor telefonice purtate cu ajutorul telefonului ţintă. În prealabil, programul asigura transmiterea unui SMS de avertizare la iniţierea/primirea  unui apel telefonic”, este explicaţia oferită într-un comunicat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

În ultimul an, peste 50 de persoane au fost identificate drept cumpărători ai softului. Acestea sunt învinuite că au instalat programele pe telefoane ţintă pentru a efectua interceptări ilegale. Procurorii sunt aşteptaţi să decidă pentru câţi dintre suspecţi vor emite ordonanţe de reţinere, pentru a solicita apoi arestarea preventivă. 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite