Proiectul noii pietonale din Hunedoara a fost contestat de Prefectură, dar investiţia va continua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schiţa noului centru pietonal.
Schiţa noului centru pietonal.

Prefectura Hunedoara a reclamat nereguli în ce priveşte modul în care administraţia locală din municipiul Hunedoara a gestionat proiectul de transformare a zonei Bulevardul Corvin într-un centru pietonal. O hotărâre de Consiliu Local privind proiectul a fost revocată, însă primarul Viorel Arion susţine că proiectul va fi realizat.

Proiectul de transformare a Bulevardului Corvin din Hunedoara într-un centru pietonal a stârnit controverse, iar reprezentanţii Prefecturii Hunedoarei au contestat legalitatea ei. Primarul Hunedoarei, Viorel Arion, susţine că neregulile semnalate au fost îndreptate, iar procedurile necesare derulării proiectului vor continua.

„Conform plângerii prealabile primite de la Prefectură, ultima etapă nu a fost respectată, respectiv, ar fi trebuit ca hotărârea adoptată în adunarea publică ţinută la primărie să stea pe site-ul primăriei timp de 45 de zile. Vom relua procedura de la acel moment şi sperăm ca până la sfârşitul anului sau începutul anului viitor să fim la virgulă, ca să nu mai existe niciun motiv de contestaţie”, a precizat Viorel Arion. Primarul susţine că, întrucât noul proiect al pietonalei nu mai prevede construirea unor alei, costurile investiţiei vor fi reduse. „Suma alocată în total pentru tot cvartalul de care vorbim este de zece milioane de lei. Nu pot să vă spun cu cât va scădea valoarea, pentru că nu am făcut încă o estimare”, a precizat Viorel Arion.

Bulevardul Corvin, loc de promenadă
Proiectul centrului pietonal prevede eliminarea circulaţiei auto de pe Bulevardul Corvin, pe tronsonul Parcul Copiilor – Casa de Cultură. Iniţiatorii săi susţin că astfel centrul civic al municipiului va fi modernizat, iar turiştii vor avea un motiv în plus să viziteze Hunedoara. 

Potrivit memoriului de prezentare realizat de arhitecţi, în ultimii 25 de ani, Bulevardul Corvin s-a dezvoltat ca o arteră comercială, la parterul imobilelor de locuinţe colective fiind realizate spaţii de deservire şi spaţii comerciale, în mare parte cu extinderi ale acestora faţă de aliniamentul iniţial. Acest fapt a dus la suprasolicitarea bulevardului Corvin în porţiunea cuprinsă între strada George Enescu şi Bulevardul Dacia, datorită autoturismelor parcate şi în mod egal datorită necesităţii de a aproviziona zona comercială.

image

„Spaţiul public actual nu este folosit ca spaţiu public, ci ca spaţii reziduale ale trotuarelor de-a lungul zonelor carosabile. În plus, spaţiul nu este folosit la potenţialul său nici din punct de vedere al comerţului. Strada nu dispune de elemente de mobilier urban adecvate. Spaţiul verde existent, deşi dezvoltat ca vegetaţie, este sufocat de prezenţa maşinilor, fiind înconjurat de un rând de parcare de maşini şi neavând nici o relaţie la nivel pietonal cu zonele adiacente. Principalele disfuncţionalităţi ale zonei, sunt suprafaţa asfaltată şi betonată excesivă, folosită pentru circulaţia şi parcarea autovehiculelor, parcările auto ocupă agresiv - fizic şi vizual - întreaga zonă a bulevardului Corvin, spaţiul verde fiind sufocat şi blocat de prezenţa maşinilor”, se arată în memoriul de prezentare al proiectului.


Vă recomandăm şi:

Deva şi Hunedoara cheltuie sute de mii de lei pentru podoabele de iarnă. Ce spun primarii despre investiţiile de sezon

Aproape 400.000 de lei vor fi cheltuiţi în Hunedoara pentru ornamentele de Crăciun şi pentru iluminarea oraşului de sărbători. În Deva, costul închirierii ornamentelor şi a împodobirii străzilor va fi de 550.000 de lei, iar aprimăria din Petroşani investeşte 336.000 de lei pentru decoraţiuni. Preţurile nu conţin TVA.

Cât de poluată a fost Hunedoara în „Epoca de Aur”: gazele toxice şi praful îi îmbolnăveau pe localnici, în timp ce Deva se bucura de aer curat

Combinatul siderurgic din Hunedoara a fost, nu doar unul dintre „motoarele” industriei grele din România, dar şi principala sursă de poluare pentru oraşul care avea în perioada regimului comunist 80.000 de locuitori. Un studiu realizat în anii 1970 arăta Hunedoara era cel mai poluat oraş din zonă, în timp ce locuitorii Devei se bucurau de aer curat, în ciuda învecinării cu Termocentrala Mintia.

Hunedoara, nume de origine maghiară sau latină? De unde provine denumirea oraşului şi ce controverse a creat

Istoricii au căutat originile numelui Hunedoara, al uneia dintre cele mai vechi aşezări locuite de pe teritoriul României, şi au formulat mai multe ipoteze privind provenienţa sa: unii cercetători au susţinut că denumirea Hunedoara este latină şi ar însemna ţinutul focului, în timp ce alţi istorici îi găsesc originea într-un antroponim maghiar.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite