PORTRET: Adolescenta Oana Luca, din Deva, a ajuns căpitan de volei la numai 16 ani
0Tânăra coordonează echipa de volei feminin – cadet, dar evoluează şi la echipa de junioare din cadrul Clubului Sportiv Şcolar Deva. Unul dintre succesele din acest an a fost calificarea în finala competiţiei naţionale de volei.
A descoperit voleiul din întâmplare şi asta pentru că intenţiona să joace handbal. Era elevă în clasa a V-a, iar tatăl ei nu a fost de acord ca fiica sa să se înscrie la handbal. Astfel, Oana s-a dus împreună cu o prietenă să asiste la un antrenament de volei. „Mi se părea un joc foarte simplu, lipsit de substanţă. Abia după ce am început antrenamentele mi-am dat seama că este, poate, cel mai complicat joc cu mingea”, a povestit adolescenta.
Oana îşi motivează afirmaţia cu argumente foarte logice. „În baschet şi handbal ai voie să prinzi mingea în mână pentru câteva secunde. În principiu, aceste secunde permit unui sportiv să gândească care va fi următoarea mutare. În volei nu ai acest privilegiu. Mingea trebuie lovită rapid, deci viteza de reacţie trebuie să fie aproape instantanee”, a explicat tânăra. Pentru modul în care se descurcă pe teren, Oana a fost numită căpitanul echipei de volei la categoria cadete. „Eu joc pe postul de ridicător şi ca şi coordonator de joc trebuie să fiu tot timpul cu ochii pe colegele mele. Le încurajez şi le dirijez în funcţie de evoluţia jocului”, a spus Oana.
Finaliste în campionatul naţional
Unul dintre succesele din acest an a fost calificarea în finala competiţiei naţionale de volei. „Am fost printre primele şase echipe din ţară. O performanţă bună pentru echipa de la Deva”, a spus Oana Luca. Tânăra susţine că şi pregătirea şcolară este esenţială pentru un voleibalist. „Antrenoarea mea, Violeta Bota, ne spune tot timpul că trebuie să învăţăm bine pentru a ne dezvolta capacitatea de a gândi rapid şi eficient. În volei totul se petrece în fracţiuni de secundă”, a spus căpitanul cadeţilor echipei de volei.
ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
Dacă nu ai mai face volei, spre ce sport te-ai îndrepta?
Dacă stau şi mă gândesc bine, în niciun caz spre handbal. Îmi doresc mult să devin pilot de raliu. Am început să mă interesez de posibilitatea de a face cursuri pentru aşa ceva. Din păcate, trebuie să mai aştept doi ani pentru a-mi lua permisul de conducere.
Cât de importantă este înălţimea pentru o voleibalistă?
În lupta de la fileu contează foarte mult. Reprezintă o condiţie esenţială atât înălţimea, cât şi detenta. Cu cât ai o detentă mai mare, cu atât aplici lovituri mai precise şi mai puternice. Cred că înălţimea minimă a unei voleibaliste este undeva la 1,75 metri. Dar cum majoritatea încep de mici acest sport, fiecare se înalţă pe parcurs.
PROFIL
Născută: 3.10.1994
Studii: Elevă în clasa a X-a
Experienţă: Voleibalistă