PORTRET ADEVĂRUL: Constantin Ciora este dogarul care ciopleşte butoaie în lemn de dud
0
De peste 40 de ani, un hunedorean de 72 de ani din satul Plopi modelează lemnul confecţionând butoaie, meserie învăţată de la tatăl său. Nea Costică, aşa cum este cunoscut în satul Plopi, are 72 de ani şi de mai bine de 40 de ani este dogar. Meseria a învăţat-o de la tatăl său, încă de la vârsta de 12 ani.
„De la tata am învăţat tot ce ştiu. El cioplea în lemn şi făcea tot felul de lucruri, de la ciubere, până la cofe sau linguri. Lucra cu barda sau cu securea. Mi-a plăcut şi m-am apucat şi eu să cioplesc”, a spus nea Costică.
De la lucrurile mici, de genul lingurilor, „fundurilor” sau furculiţelor din lemn, hunedoreanul din Plopi a ajuns, treptat, să se orienteze doar spre butoiaşe de mărimi diferite. A învăţat cum să le cioplească, să le „încingă” cu cercurile de fier, să le lăcuiască, transformându-le în recipiente care dau ţuicii o aromă deosebită şi o culoare gălbuie, foarte apreciate de amatorii de „spirtoase”. „Cel mai bun lemn pentru butoiaşe este cel de dud şi de stejar. Astea dau cel mai bun gust ţuicii. Eu cioplesc mai mult «în dud», că e un lemn care se şi modelează mult mai uşor”, a explicat Constantin Ciora.
Concurenţa fibrei de sticlă
Una dintre supărările bătrânului dogar este legată de lipsa de interes pentru produsele fabricate de el. Butoaiele din fibră de sticlă şi lipsa de interes a tinerilor faţă de această meserie grea îl fac să simtă că meşteşugul său va dispărea.
„Acum nu prea mai cumpără nimeni butoaie. Nici la mine în sat nu le mai pot vinde. Străinii, ce mai cumpără aşa, câte un butoiaş, dar pe ei îi găseşti foarte rar. Cât despre piaţa locală, aceasta a fost acaparată de butoaiele din fibră de sticlă. E adevărat că sunt mai ieftine, dar nu au calitatea celor din lemn”, a spus dogarul.
Meserie grea
Cea mai mare tristeţe a lui nea Costică este aceea că meseria sa va dispărea. Bătrânul are cinci copii, dintre care doi sunt băieţi, însă doar unul dintre ei pare să semene cu tatăl său, în ceea ce priveşte dragostea pentru lemn şi dorinţa de a fura secretele meseriei de la nea Costică. „Cel mic mă mai ajută cu cioplitul, dar nu ştiu ce s-a prinde de el. Nu ştiu ce se va alege de meşteşugul meu, că nu mai sunt bani şi nimeni nu mai vrea să înveţe ceva dacă nu îi iasă şi ceva să pună pe masă”, a spus, cu tristeţe, nea Costică. Acesta a explicat şi că meseria de dogar e grea. „Trebuie să aduci lemnul din pădure, să-l usuci, apoi te apuci şi-l iei la mână, făcând fiecare doagă în parte, iar la final pui cercurile de fier. Şi pe alea tot eu le fac, eu le strâng şi la pun nituri”, a spus bătrânul.
Întrebări şi răspunsuri
Din ce lemn se fac butoaiele în care se depozitează ţuica ?
Ţuica se pune în butoaie speciale, făcute din lemn de dud sau de salcâm, ca să-i dea culoare licorii, să o facă plăcută atunci când e turnată în pahar. Dar cel mai potrivit lemn pentru păstrat ţuica este stejarul. Stejarul lasă şi un parfum ţuicii, ca şi dudul, îi dă o aromă de coniac, dar aici nu e căutat.
Nu v-aţi gândit să produceţi butoaie pentru export ?
A existat o idee de acest gen, însă am renunţat la ea. Puteam să lucrez pentru nişte italieni. Ei îmi spuneau că în Europa e cerere mare de butoaie. Atâta doar că aveau nevoie de un număr mare de butoaie, iar eu am înţeles că nu am puterea să fac aşa ceva. Prin urmare, am renunţat.
Ce-i place
Lui Constantin îi place să modeleze lemnul. „La mine la ţară e linişte şi îmi place să cioplesc lemnul în mijlocul naturii”, a spus dogarul.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii răi, oamenii mincinoşi şi cei care nu se ţin de cuvânt. Din păcate, avem tot mai mulţi oameni de acest fel”, a spus Constantin Ciora.
Profil:
Născut. 16.05.1939
Studii. Şcoala de meserii
Profesie. Dogar
Familie. Căsătorit, cinci copii