O cascadă spectaculoasă din România s-a prăbușit. Turiștii făceau baie în ea fără să simtă pericolul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cascada Clocota, din stațiunea Geoagiu Băi, județul Hunedoara, s-a prăbușit, iar bolovanii de dimensiuni mari prăvăliți de la înălțime puteau provoca o tragedie.

Casacada Clocota din Geoagiu Băi. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Casacada Clocota din Geoagiu Băi. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Cascada Clocota din Geoagiu Băi (video) se numără printre cele mai populare locuri din Hunedoara. Apele sale termale, care coboară abrupt de la o înălțime de aproape 20 de metri, au modelat peretele de calcar și travertin, creând numeroase falduri, împodobite cu vegetație.

La poalele cascadei, câteva trepte dăltuite și ele de forța apei îi dau un aspect deosebit. În zilele de vară, cascada devine unul dintre cele mai aglomerate locuri ale stațiunii, iar numeroși vizitatori nu rezistă tentației de a se îmbăia aici.

Cascada Clocota, sufocată de turiști

Oamenii urcă pe „treptele” cascadei pentru a sta sub apele călduțe, ignorând riscul unor accidentări ori faptul că îi pot deteriora cascada.

Luni dimineața, o parte din versantul cascadei s-a surpat, iar bucăți de rocă de câteva sute de kilograme, amestecate cu trunchiuri de copaci, au căzut în gol, peste treptele de la poalele cascadei, chiar în locul ocupat adesea de turiștii care vin să își facă fotografii sau să se scalde aici.

„S-a prăbușit din senin, dar, din fericire, nu a fost nimeni rănit. Este un fenomen natural, dar care putea avea urmări mai grave. Unii turiști se așează sub cascadă. Eu le-am mai atras atenția că este periculos și că nu ar trebui să fie acolo, dar unii nu ascultă și chiar devin recalcitranți”, spune ghidul turistic Claudiu Șimonați din stațiunea Geoagiu Băi.

Rocile prăbușite sunt formațiuni calcaroase cu calciu și travertin provenite din depunerile aduse de apele termale. Unele s-au format peste rădăcinile unor copaci, peste care curg izvoarele Clocotei. Cu timpul, spune Claudiu Șimonați, apele vor remodela înfățițarea cascadei Clocota.

Versantul surpat al cascadei. Foto: Daniel Guță
Versantul surpat al cascadei. Foto: Daniel Guță

Autorităție au pus o bandă de plastic pentru a-i ține la distanță pe turiști de zona riscantă de sub Cascada Clocota din Geoagiu Băi, pentru că alte rădăcini de copaci și pinteni de piatră s-ar putea prăbuși și ele. Unii turiști continuă se se aventureze sub cascadă și se declară nemulțumiți că „le este interzis accesul” la apă.

Cascada cu ape termale

Apa Clocotei (video) colectează toate izvoarele termominerale din zonă iar datorită temperaturii, aici cresc plante specifice apelor termale şi vieţuiesc animale din specia salamandrelor. Cele 16 izvoare de ape termale ce se revarsă în râul Clocota fac ca apa acestuia să nu îngheţe în timpul iernii.

Turiștii făceau baie în apele ei. Foto: Daniel Guță.
Turiștii făceau baie în apele ei. Foto: Daniel Guță.

Apele au spălat rădăcinile unor copaci situaţi în partea de sus a platoului care s-au prăbuşit şi au fost înglobaţi în depunerile recente de travertin ale cascadei, creând falduri verticale succesive. Peste acestea, s-au dezvoltat muşchi şi plante atârnătoare, care dau aspectul neobișnuit al cascadei.

Stațiunea Geoagiu Băi, căutată din Antichitate

Stațiunea Geoagiu Băi, unde se afla cascada, se număra în Antichitate printre cele mai căutate băi termale de pe actualul teritoriul al României.

Vechile terme de la Germisara au fost redescoperite în secolul al XIX-lea, iar de atunci au fost căutate de tot mai mulți călători pentru efectul benefic al apelor lor. În a doua parte a secolului XX , așezarea din jurul anticei Germisara a fost transformată într-o stațiune destinată turismului de masă, în care oaspeții erau primiți în mai multe hoteluri, ridicate printre căsuțele modeste ale localnicilor.

Germisara, complexul termal antic din stațiunea Geoagiu Băi, a fost reamenajată, iar în timpul cercetărilor arheologice din anii ’80 au fost descoperite aici cel puțin opt plăcuțe votive de aur, ofrandele aduse de oaspeții ei din antichitate zeităților care patronau așezarea.

În prezent, un ștrand cu ape termale este atracția principală din Geoagiu Băi, însă numeroși turiști se îndreaptă spre Cascada Clocota din stațiune, una dintre cele mai spectaculoase din România.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite