Goana polițiștilor după consumatorii de droguri, într-un județ unde fenomenul părea scăpat de sub control

0
Publicat:

În Hunedoara, fenomenul consumului de droguri în rândul elevilor era cunoscut de peste un an, ca fiind la cote îngrijorătoare, însă acțiunile polițiștilor au devenit vizibile doar după tragedia de la 2 Mai.

Razii nocturne. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Razii nocturne. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Un raport prezentat în vara anului 2022 de centrul local din Hunedoara al Agenției Naționale Antidrog arăta că peste opt la sută din elevii de liceu din judeţul Hunedoara au consumat droguri cel puţin o dată în ultimul an.

„Potrivit celui mai recent studiu efectuat în judeţul Hunedoara, cei mai mulţi tineri consumă canabis, etnobotanice şi cocaină. Este destul de însemnat şi numărul celor care sunt consumatori de ecstasy sau medicamente fără prescripţie, pe care le combină cu alcool. Situaţia este cu atât mai complicată cu cât, pe piaţa din judeţul Hunedoara, au apărut noi substanţe psihotrope care sunt vândute tinerilor”, informa, în iunie 2022, Prefectura judeţului Hunedoara.

Vârsta de la care tinerii încep să consume droguri a scăzut la 12 ani, iar unul din 25 de liceeni hunedoreni a consumat droguri cel puţin o dată în ultimele 30 de zile, arăta raportul prezentat de instituţie.

Tinerii aflați sub influența substanțelor interzise au provocat, în ultimii ani, mai multe tragedii în județul Hunedoara.

Măsurile luate de autorități pentru reducerea fenomenului consumului de droguri au devenit vizibile doar în ultimele săptămâni, mai exact după tragedia produsă în 19 august de un tânăr drogat care s-a urcat la volan și a ucis doi tineri care mergeau pe jos, de la Vama Veche spre 2 Mai.

Cercetați pentru consum de droguri

Recent, în mai multe orașe din județul Hunedoara au avut loc acțiuni pentru depistarea consumatorilor de substanțe interzise.

O mulțime de tineri – unii cunoscuți ca fiind consumatori de droguri - au fost opriți pe stradă și percheziționați de polițiști și de ofițerii de la Crimă Organizată. La unele acțiuni au participat și polițiști locali. Numai în weekend, cinci tineri din Deva, Hunedoara, Lupeni și Simeria au ajuns la Poliție, după ce au fost prinși având substanțe interzise asupra lor: muguri de canabis, „cristale” și alte tipuri de droguri

„Probele materiale au fost ridicate în vederea continuării verificărilor, fiind întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, cercetările fiind preluate de polițiștii Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Hunedoara”, a informat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

Pe lângă acțiunile stradale, tot în ultimele zile, mai multe percheziții domiciliare au avut loc în Hunedoara, la persoane suspectate că fac parte din rețele care se ocupă cu traficul de droguri. La cea mai recentă acțiune, 11 hunedoreni au fost conduși pentru audieri la sediul SCCO Hunedoara.

„Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2022, o persoană bănuită ar fi racolat mai mulți tineri, consumatori de droguri, constituind un grup infracțional organizat, în scopul cumpărării de droguri, la prețuri de 30 – 50 de lei gramul și vânzării, ulterioare, cu 150 – 250 de lei doza. Pentru membrii grupului infracțional care ar fi avut rolul de a intermedia tranzacții (dealeri) ar fi fost fixat un preț preferențial de 100 de lei gramul de cristal (3-CMC, drog de mare risc)”, a informat IPJ Hunedoara.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate aproximativ un kilogram de cristal (3-CMC, drog de mare risc) și peste 500 de grame de canabis, instrumente folosite pentru porționarea și cântărirea drogurilor, precum și 40.935 de lei și 2.835 de euro, existând bănuiala rezonabilă că ar proveni din vânzarea de droguri, arătau reprezentanții IPJ Hunedoara.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite