FOTO Romii bogaţi din Pipera de Hunedoara şi-au construit palatele ţigăneşti care concurează cu Castelul Corvinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatele romilor din Huendoara. FOTO: Bonito Vicol.
Palatele romilor din Huendoara. FOTO: Bonito Vicol.

Hunedoara a devenit în ultimii ani cunoscută nu doar pentru Castelul Corvinilor sau Mănăstirea Prislop din apropierea municipiului, dar şi pentru zecile de palate ţigăneşti, înghesuite în aşa-numitul „Pipera de Hunedoara” – un cartier al romilor bogaţi şi săraci, al vilelor cu trei etaje şi al bordeielor, în care accesul străinilor de loc este privit, de cele mai multe ori, cu suspiciune.

„Pipera de Hunedoara”, cum este numit cartierul romilor de la intrarea în municipiu, a cunoscut o dezvoltare ameţitoare în ultimii ani. Zeci de palate au fost construite sau se află în diverse stadii de construcţie, într-o zonă care încă uimeşte prin contrastele sociale. În „Pipera” de Hunedoara, turiştii care se opresc în număr din ce în ce mai mare pe marginea şoselei, pentru a fotografia palatele, pot vedea clădiri cu trei etaje şi zeci de camere, cu porţi aurite şi garduri din marmură, învecinate cu bordeie de cărămidă sau de lut, pentru care proprietarii nu au mai avut bani de tencuială. Tot aici, vizitatorii pot găsi, în curţile întinse ale castelelor ţigăneşti, maşini de lux cu numere străine, estimate la câteva zeci de mii de euro, în timp ce pe uliţă trec agale căruţe trase de cai.

Fala romilor – turnuleţele şi nunţile

Fiecare nuntă ţigănească trezeşte din amorţeală întreaga zonă a cartierului de palate, în care mai locuiesc şi familii de români. Astfel de sărbători au loc timp de câte trei zile şi aproape întotdeauna romii bogaţi invită nume cunoscute din lumea manelelor. La ultima nuntă, Nicolae Guţă şi Sorin Copilul de Aur au fost preferaţii comunităţii, iar prezenţa lor, motiv de fală, în cartierul palatelor, a fost răsplătită cu sume importante. Prestaţiile maneliştilor nu sunt contabilizate, cum, de fapt, nici averile celor care îi găzduiesc.

O familie de romi din „Pipera de Hunedoara” stăpâneşte cel puţin zece imobile, iar o altă familie îi face concurenţă. Numărul palatelor a depăşit 40, la intrarea în Hunedoara şi în zona Hăşdat şi a crescut vertiginos mai ales în ultimii ani. Cei care traversează cartierul pot vedea cum multe dintre bordeie sunt demolate, în timp ce alte echipe de muncitori se ocupă de ridicarea, din BCA, a castelelor opulente. Unii dintre romi susţin chiar, în glumă, că după ce ajung în Hunedoara, turiştii nu mai au de ce să viziteze Castelul Corvinilor, întrucât „aici sunt castele câte vor şi chiar mai frumoase”. Multe dintre ele au fost construite fără acte, iar altele, aflate în construcţie, au o situaţie incertă.

Multe au rămas goale, pentru că proprietarii lor locuiesc în Occident. Despre modul în care romii s-au îmbogăţit, cei mai mulţi dintre ei refuză să vorbească. De altfel, sunt reticienţi faţă de străinii de loc care ajung în cartier.


 

palate hunedoara

Controale fără rezultat

Poliţiştii locali au efectuat un control în cartierul romilor bogaţi, dar s-au întors dezamăgiţi, susţin unii dintre reprezentanţii primăriei: nu i-au găsit acasă pe proprietarii palatelor, cărora au vrut să le verifice legalitatea construcţiilor. Multe dintre acestea nu au avizele necesare, au fost construite ilegal, însă administraţia locală exclude varianta ca vilele să fie demolate. Autorităţile susţin că romii din cartierul de la marginea Hunedoarei nu au avut, în general, probleme cu legea.

palate hunedoara

Printre excepţiile cunoscute se numără condamnarea unui ţigan bogat, care a oferit 100 de euro unui agent de poliţie, pentru a recupera 21.000 de lire sterline, descoperite de poliţişti în bordul maşinii sale. Hunedoreanul reclamase furtul propriului autoturism pe care fiul său îl vânduse unui craiovean, fără să ştie că în bordul maşinii se aflau banii. Poliţiştii din Gorj au recuperat autoturismul BMW şi l-au anunţat pe inculpat să se prezinte la sediul IPJ Gorj. "Agentul şef principal de poliţie B.O.C. l-a audiat pe inculpatul Kvec Bacro, acesta susţinând că a obţinut suma de 21.000 lire împreună cu membrii familiei sale la muncă în Anglia. Cu ocazia audierii, inculpatul a oferit lucrătorului de poliţie suma de 100 euro, pentru ca acesta să-i restituie cei 21.000 de lire sterline şi să nu mai facă verificări privind provenienţa acestora, ofertă care a fost refuzată”, se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

palate hunedoara

La dosar se află şi înregistrările dintre poliţist şi Bacro Kvec, edificatoare pentru caz:

Kvec Bacro  - Cât să vă dau? Spune cât? Uite, ici, ai o foaie. Pardon… îi bine?

Poliţist: - Da’ pentru ce îs banii ăştia, domnule?

Kvec Bacro - Păi sunt aia… să fie pace…. Să fie pace…

Poliţist: - Pace? … Ce înseamnă asta?

Kvec Bacro - Aa… Pă’ da dumitale… Nu… Să fie corect… Să nu ne mai ştie nimeni ce-am făcut. M-ai înţeles … Nu-i bine aşa? Eu ţi-am dat să mânci şi dumneata o ciorbă de burtă… cum se spune, şi îmi dai şi mie bănuţii mei să mă duc şi eu acasă la familia mea… Să fie pace. Dacă vrei îţi dau lire… dacă vrei îţi dau... ce vrei dumneata?

Poliţist: - Da’ pentru ce sunt banii ăştia?

Kvec Bacro - Pentru dumneavoastră? Fă tu cu ei ce vrei… Eu vreau… să ne ajuţi să nu ne ştie nimeni… ştiu că sunteţi comisar… Vezi şi dumitale… Ai şi dumitale copii… mânci şi dumitale o (neinteligibil) ce vrei să… na ...îi bine? Mai dă-mi de acolo că-ţi mai dau… (…) nu ne ştie nimeni… eşti bun… Şi eu sunt bun cu dumitale. Nu spun la nimeni…

Poliţist: – Hm? Stai o ţâră că nu sunt singur… Mai am un coleg cu mine…

Kvec Bacro – Pă’ hai că-ţi mai dau… îţi aduc dincolo o sută de euro… Sau…

Poliţist: – Stai o ţâră.

Kvec Bacro – Păi dacă nu vrei lire de ăia? Că nu mai am la mine de ăştea… euro. Nu suntem oameni de bagabonţi… suntem oameni de ăştia… Poţi să dai telefon la Hunedoara“, se menţionează în rechizitoriul dosarului.


Vă recomandăm şi:

FOTO O nuntă ţigănească a sfidat un oraş întreg. Romii au defilat cu zeci de maşini de lux în cel mai sărac cartier, iar omul care le-a stricat cheful a fost amendat

O nuntă ţigănească, la care au participat peste 700 de invitaţi, a dus la paralizarea circulaţiei pe străzile Petroşani. Romii au blocat traficul rutier cu zeci de maşini de lux, iar un cartier întreg, unul dintre cele mai sărace ale municipiului, a fost locul petrecerii.

Poveştile terifiante ale ţiganilor români de acum patru secole: folosiţi drept călăi, fiindcă ungurii nu practicau „o slujbă atât de mârşavă“

Cei mai mulţi dintre călătorii care au povestit despre peripeţiile lor în ţinuturile Transilvaniei, Ţării Româneşti şi Moldovei, s-au arătat uimiţi de modul de viaţă al ţiganilor, o comunitate care, în trecut, nu putea trece neobservată. I-au fascinat obiceiurile lor, unele dintre ele de neînţeles pentru occidentali.

Cei mai bogaţi romi din Hunedoara şi-au construit ilegal palatele cu turnuleţe. Au primit amenzi de câte 10.000 de lei

Poliţiştii locali din Deva au amendat trei romi bogaţi, membrii ai familiei Anghel, care şi-au ridicat palate la marginea municipiului, fără a avea autorizaţii. Şi în Hunedoara au avut loc controale în cartierul palatelor, însă autorităţile nu au dat amenzi pentru construcţiile aflate în ilegalitate, ci doar somaţii.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite