Fostul viceprimar Robert Dan este anchetat de DNA: jumătate de milion de euro "sifonaţi" prin arendarea ilegală a păşunilor Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
:Robert Dan se află deja în închisoare, fiind condamnat pentru fapte de corupţie. FOTO: b1tv.ro
:Robert Dan se află deja în închisoare, fiind condamnat pentru fapte de corupţie. FOTO: b1tv.ro

Alexandrina Coşăreanu, fosta soţie a fostului viceprimar al Hunedoarei, Robert Dan, este acuzată de înşelăciune şi fraude făcute pentru a obţine fonduri UE, pentru peste 100 de hectare luate în arendă ilegal de la Primăria Hunedoara. Fostul viceprimar Robert Dan şi alţi doi foşti funcţionari publici din Primăria Hunedoara sunt anchetaţi în acest dosar pentru infracţiuni de abuz în serviciu.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba-Iulia îl anchetează pe fostul viceprimar al Hunedoarei, Dan Robert şi pe Daniela Căpâlnă, fosta şefă a Serviciului Buget, Finanţe şi Contabilitate în cadrul primăriei, pentru abuz în serviciu.

În acest dosar mai sunt anchetaţi Alexandra Coşăreanu şi fostul secretar general al primăriei Aurel Raţă Bugnariu. Alexandra Coşăreanu este pusă sub învinuire pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are care rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (3 infracţiuni), înşelăciune (3 infracţiuni), complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 infracţiuni) şi complicitate la conflict de interese. Aurel Raţă Bugnariu e acuzat de abuz în serviciu

Potrivit comunicatului publicat de Direcţia Naţională Anticorupţie, din ordonanţele întocmite de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora:

În perioada 2010-2012, inculpata Coşăreanu Alexandrina-Petronela a întocmit în fals opt contracte de arendă prin contrafacerea semnăturilor unor persoane, pe care ulterior le-a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Hunedoara, în vederea obţinerii de subvenţii pentru perioada menţionată. Valoarea fondurilor astfel obţinute se ridică la suma de 1.875.246,74 lei, din care 558.076,94 lei reprezintă fonduri europene (FEGA), 1.078.564,74 lei reprezintă fonduri europene (FEADR), iar 238.605,06 lei reprezintă fonduri din bugetul naţional,

În acelaşi sens, în cursul anului 2010, în baza unui contract de arendare, inculpata Coşăreanu Alexandrina-Petronela a solicitat acordarea schemei de ajutor şi pentru o parcelă în suprafaţă de 118,50 ha păşune, proprietatea municipiului Hunedoara. Documentul respectiv a fost încheiat fără a exista o Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Hunedoara şi fără a se organiza o licitaţie publică în vederea atribuirii suprafeţei respective în favoarea inculpatei Coşăreanu Alexandrina-Petronela.

Mai mult contractul respectiv, semnat din partea Primăriei Municipiului Hunedoara de către inculpatul Raţă-Bugnariu Aurel la rubrica „Arendator Primar” şi de către inculpata Căpâlnă Daniela Arieta, la rubrica „Director economic”, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a fost încheiat cu titlul gratuit, fără ca între părţi să se stabilească un preţ, conform prevederilor legale, cauzându-se o vătămare a intereselor legitime ale Primăriei Municipiului Hunedoara.

În aceleaşi condiţii de nelegalitate, contractul menţionat mai sus, a fost prelungit printr-un act adiţional la data de 05 aprilie 2012, pe o perioadă de 5 ani, fiind semnat din partea Primăriei Muncipiului Hunedoara, la rubrica “Arendator Primar”, de către inculpatul Dan Nicolae-Robert, soţul inculpatei Coşăreanu Alexandrina-Petronela.


În 15 decembrie 2014, fostul viceprimar al Hunedoarei, Dan Robert, a primit sentinţa definitivă, de trei ani de închisoare, în dosarul în care a fost anchetat pentru infracţiuni de corupţie, cu un prejudiciu de 108.000 de lei produs Primăriei Hunedoara. În 2012, Dan Robert fusese trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat că, în perioada în care s-a aflat în conducerea Primăriei Hunedoara a încheiat ilegal în numele primăriei mai multe contracte cu societăţile comerciale administrate de soţia sa.

"În perioada august 2008 - iunie 2011, Dan Robert s-a folosit de funcţia de viceprimar şi a dipus efectuarea de plăţi către S.C Motel Boş şi S.C Edar Comdivers, societăţi deţinute de soţia şi soacra acestuia. Ca urmare a efectuării, în mod nelegal, de plăţi către cele două firme a fost cauzată o pagubă de 108, 351 lei bugetului primăriei”, se arată în rechizitoriul DNA, finalizat în 2012. Pentru a recupera paguba, procurorii au dispus sechestru asigurator pe un imobil aparţinând lui Dan Robert.

Fostul viceprimar al Hunedoarei a mai fost condamnat pentru infracţiuni similare de corupţie, în două dosare. Într-unul dintre ele a primit trei ani de închisoare, iar în a doilea a primit cinci ani de închisoare. Robert Dan se află în închisoare din luna septembrie a anului 2013.


Vă recomandăm şi:

Mărturia din închisoare a lui Dan Robert. Fostul viceprimar al Hunedoarei şi-a spus povestea care i-a adus condamnarea

Fostul viceprimar al municipiului Hunedoara, Robert Dan, condamnat la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu, a dat un interviu din închisoare, în care a povestit împrejurările în care a fost condamnat şi viaţa în detenţie.

Ovidiu Hada s-a destăinuit din închisoare. Declaraţiile fostului primar al Hunedoarei, condamnat la cinci ani

Ovidiu Hada, fostul primar al Hunedoarei condamnat pentru infracţiuni de abuz în serviciu şi închis în Penitenciarul Bârcea Mare, şi-a făcut apariţia în spaţiul public, într-un interfviu difuzat în cadrul emisiunii „Condamnaţii”, de la postul B1 TV. Ovidiu Hada a relatat despre viaţa pe care o duce în închisoare şi despre ce aşteptări are de la justiţia din România.

Ovidiu Hada a fost condamnat din nou. Încă cinci ani de închisoare pentru fostul primar al municipiului Hunedoara

Ovidiu Hada a fost condamnat. Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat astăzi sentinţa în cel de-al doilea dosar penal în care Ovidiu Hada, fostul primar al Hunedoarei, a fost acuzat de infracţiuni de abuz în serviciu şi conflict de interese.

Ovidiu Hada a intrat în greva foamei în închisoare. Fostul primar al Hunedoarei a refuzat hrana în ultimele trei zile

Ovidiu Hada, fostul primar al municipiului Hunedoara, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, se află de trei zile în greva foamei, în Penitenciarul Bârcea Mare (Hunedoara).

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri