Familie blocată pe o insulă de pe râul Strei, salvată de pompieri. Nivelul apei a crescut brusc VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie a rămas izolată pe o insulă de pe Râul Strei din Hunedoara, după ce nivelul apei a crescut brusc, duminică seara. Pompierii au fost chemați în ajutorul lor.

Intervenție a pompierilor pe râul Strei. Foto: Daniel Guță. ARHIVĂ
Intervenție a pompierilor pe râul Strei. Foto: Daniel Guță. ARHIVĂ

Duminică seara, nivelul apelor pe râul Strei a crescut rapid, iar o familie cu un copil în vârstă de cinci ani a rămas izolată pe una din insulele de pe râu. Oamenii au sunat la 112, iar în ajutorul lor au venit pompierii din Deva, specializați în operațiuni de căutare - salvare din mediul acvatic (video).

„La fața locului, pompierii au constatat faptul că, din cauza creșterii debitului de apă pe râul Strei și a curenților puternici, doi adulți și un minor în vârstă de cinci ani au rămas izolați pe o insulă de circa 80 de metri pătrați, în mijlocul râului, la o distanță de aproximativ zece metri față de mal. Intervenția pompierilor a fost una dificilă, atât din cauza curenților foarte puternici, cât și din cauza vizibilității reduse, odată cu lăsarea întunericului”, a informat Roxana Mateuț, purtătoare de cuvânt la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara.

Debitul apei poate crește brusc

Intervenția a durat aproximativ o oră, iar în final toate cele trei persoane au fost recuperate și aduse la mal în siguranță.

Autoritățile le recomandă turiştilor să evite să campeze pe insulele din mijlocul Streiului, deoarece pot rămâne izolaţi, atunci când au loc deversări controlate de apă, de la barajele din amonte. În ultimii ani, mai mulți localnici au rămas blocați pe insule și au avut nevoie de intervenția pompierilor pentru a fi aduși la mal. În special seara, debitul apei crește brusc pe cursul inferior al râului Strei.

Râul Strei din Hunedoara izvorăște din Munții Șureanu și se revarsă, la circa 90 de kilometri de izvoarele sale în Râul Mureș.

În anul 1989, statul român a început demersurile pentru Amenajarea hidroenergetică a râului Strei pe sectorul Haţeg (Subcetate) –Simeria, de circa 30 de kilometri, ultimul mare proiect hidroenergetic derulat în judeţul Hunedoara.

În ultimele trei decenii, au fost realizate amenajări hidrotehnice (hidrocentrale pe Strei, canale de fugă, lacuri de acumulare) pe sectorul cuprins între Hațeg și Călan, iar debitul apei poate fi reglat pentru funcționarea acestora.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite