Dealul Liliecilor îşi recapătă culoarea. Cum s-a transformat colosul Autostrăzii Lugoj - Deva VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dealul Liliecilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Dealul Liliecilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

La doi ani de la finalizarea lucrărilor la sectorul de autostradă de pe „Dealul Liliecilor”, versantul îşi recapătă, treptat, culoarea.

Sute de mii de metri cubi de pământ şi bolovani au fost excavaţi în perioada 2017 – 2019 din „Dealul Liliecilor”, situat la marginea satului Şoimuş, pentru a face loc unui sector de doi kilometri din Lotul IV al Autostrăzii Lugoj - Deva.

GALERIE FOTO CU DEALUL LILIECILOR

În urma lucrărilor, a rămas un perete uriaş şi abrupt, lipsit aproape complet de vegetaţie şi acoperit de plase de protecţie menite să prevină căderile de pietre pe autostradă. Cu timpul, natura şi-a reintrat în drepturi, iar ierburile şi arbuştii câştigă teren asupra versantului.

Autostrada cu cele mai lungi tuneluri pentru urşi, aşteptată de un deceniu. În ce stadiu este investiţia

„Tunelurile pentru urşi“ ale Autostrăzii Lugoj - Deva, plănuite de un deceniu. Cât costă şi cum vor arăta

Cum arată podurile pentru sălbăticiuni, de pe autostrada Lugoj-Deva, la doi ani de la construire VIDEO

Povestea Dealului Liliecilor

Lucrările la Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva, de 22 de kilometri, începute în primăvara anului 2014, puteau fi terminate în 2016, dacă nu exista problema „Dealului Liliecilor”, unde o grotă în care se adăposteau câţiva lilieci din specii comune, pentru care s-a decis în final relocarea, a dus la blocarea proiectului. Finalizarea investiţiei a fost întâziată cu peste trei ani, iar unul dintre principalele motive a fost existenţa „peşterii cu lilieci”. În 2014, sesizările primite de Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara cu privire la existenţa liliecilor într-o grotă de pe versant au dus la blocarea lucrărilor în zonă.


Dealul Liliecilor. Video: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Probleme mai existau şi la poalele dealului, unde câteva gospodării trebuiau strămutate, iar localnicii s-au judecat pentru preţul primit de la statul român, în schimbul cedării terenurilor şi imobilelor. În timp ce problemele ridicate de oameni şi-au găsit rezolvarea, cele create de presupusul habitat al liliecilor s-au dovedit mai dificil de gestionat. Timp de un an, peştera a fost monitorizată de specialişti, care au concluzionat că aici ajung lilieci din specii comune, care nu necesitau măsuri speciale de protecţie.


Dealul Liliecilor. ADEVĂRUL

A fost nevoie însă de noi avize de mediu şi de construcţie, pentru continuarea lucrărilor, obţinute abia la începutul anului 2017. Între timp, proiectanţii au decis ca după relocarea celor câteva zburătoare care se adăposteau uneori în grotă, întreg dealul să fie excavat. Mai puţin de 10 lilieci au fost luaţi din grotă în septembrie 2017, iar la scurt timp a început nivelarea versantului. Drumarii au reluat lucrările în 2017 şi au lucrat intens până în vara anului 2019, iar sute de mii de metri cubi de rocă au fost eliminaţi din versant pentru a face loc uneia dintre cele mai spectaculoase lucrări de infrastructură din România ultimelor trei decenii.

dealul liliecilor


Lucrările pe sectorul Dealul Liliecilor.

Întârzierile de pe Dealul Liliecilor au făcut ca lucrările la cei 22 de kilometri de autostradă din vestul ţării, dintre care doi km pe Dealul Liliecilor să se întindă pe cinci ani, atât cât au durat cele la Transfăgărăşan, şoseaua de 150 de kilometri prin munţi, construită în perioada 1970 – 1974. Investiţia a fost inaugurată în vara anului 2019.


Dealul Liliecilor, sectoruld e autostradă în şantier. 2019. ADEVĂRUL

dealul liliecilor 2019 2021 foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Podul verde al Autostrăzii Lugoj - Deva. Cum a ajuns ecoductul pentru animale, la doi ani de la construcţie VIDEO

Cum a fost construit Tunelul Turdaş, cel mai spectaculos tunel feroviar din vestul României VIDEO

Tunelurile magistralei feroviare de mare viteză, avans în ritm de melc. Imagini de pe şantier VIDEO

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite