Cum a scăpat Castelul Corvinilor de facturile uriaşe la gaz. Soluţia aplicată înaintea marilor scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Castelul Corvinilor a scăpat de facturile la gazele naturale, chiar înainte de scumpirile intrate în vigoare din această iarnă.

Castelul Corvinilor a fost debranşat de la reţeaua de gaze chiar înainte de scumpirile din iarnă. Ţevile de gaz au fost tăiate, iar vechile centrale au fost scoase din funcţiune.

Din acest an, încălzirea monumentului istoric va fi realizată cu panouri radiante, alimentate de energie electrică, achiziţionată de pe bursă.

VIDEO DIN CASTELUL CORVINILOR

Primele astfel de panouri, care încălzesc prin intermediul radiaţilor infraroşii, au fost montate în Turnul Nou de Poartă. Secţiile muzeale din clădirile aflate în curtea exterioară a Castelului Corvinilor vor rămâne, deocamdată, încălzite cu ajutorul a două centrale pe gaz.

Castelul Corvinilor înconjurat de ruine metalurgice. Ce a rămas după „coşmarul industrial” din anii ´90 VIDEO

Cetatea dacică plină de mistere de lângă Castelul Corvinilor. Rămăşiţele sale au fost date uitării VIDEO

Castelul Corvinilor, în şantier din 2019. Cum se lucrează la restaurarea cetăţii medievale din Hunedoara 

Ultima factură achitată de municipalitate pentru monumentul istoric a fost de 4.174 de lei, pentru luna decembrie a anului trecut. Ea a vizat anexele castelului. Factura pentru luna noiembrie a fost de circa 6.800 de lei, ea incluzând şi consumul din castel, înainte de debranşare.


Curtea interioară a Castellui Corvinilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

castelul corvinilor foto daniel guta adevarul

Sistemul de încălzire pe gaz a fost desfiinţat şi este înlocuit, treptat, cu sistemul de panouri radiante pe măsură ce avansează lucrările de renovare a încăperilor Castelului Corvinilor, în cadrul proiectului de restaurare pe fonduri europene a acestuia.

„Se impune desfiinţarea sistemului de încălzire actual, axat pe mai multe centrale termice murale pe gaz şi radiatoare, din mai multe motive: tubulaturile sunt pozate la vedere şi agresează vizual monumentul istoric, eficienţa termică este redusă, normele funcţionării centralelor termice pe gaz nu sunt pe deplin satisfăcute. Se propune încălzirea edificiului exclsiv prin domeniul unor panouri radiante cu funcţionare pe energie electrică, ceea ce va conduce şi la înlocuirea integrală a reţelelor electrice”, se arată în documentaţia proiectului de restaurare a Castelului Corvinilor, în valoare de circa cinci milioane de euro, derulat începând din 2019.


Spaţiu muzeal din Turnul Nou de Poartă, încălzit cu panouri radiante.

Ridicat în secolul al XV-lea de familia lui Ioan de Hunedoara, Castelul Corvinilor se numără printre cele mai reprezentative construcţii din România, ale epocii medievale.

În prezent, mai multe zone ale Castelului Corvinilor sunt în plină reabilitare, dar accesul vizitatorilor este permis în aproape toate încăperile edificiului. Proiectul vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântâna, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată şi Turnul Nje Boisia. Un alt tip de lucrări vizează reabilitarea instalaţiilor sanitare existente. Va fi introdus un sistem de încălzire electric în locul instalaţiilor pe gaz. De asemenea, vor fi amenajate spaţiile de vizitare şi vor fi introduse în circuitul de vizitare spaţii mai puţin accesibile din aşezarea medievală.

castelul corvinilor

Vă recomandăm să citiţi şi:

Descoperirile care au schimbat istoria la Castelul Corvinilor. Secole în şir, nimeni nu a bănuit existenţa acestor comori

Misterele războinicilor daci îngropaţi alături de armele lor în actuala grădină a Castelului Corvinilor VIDEO

Cât adevăr este în legendele înfiorătoare despre Castelul Corvinilor. Semnificaţia reală a unei inscripţii misterioase

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite