Complexul Energetic Hunedoara a intrat din nou în insolvenţă, cu acelaşi administrator judiciar, GMC Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Hunedoara a admis cererea de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara şi a stabilit ca administrarea companiei să fie realizată de Casa de Insolvenţă GMC Craiova

Tribunalul Hunedoara a admis cererea Complexului Energetic Hunedoara de intrare în insolvenţă şi  a numit administrator judiciar societatea GMC Craiova.

Povestea dosarului de insolvenţă a CEH s-a întins pe mai multe luni. Prima soluţie privind intrarea în insolvenţă  a fost dată de Tribunalul Hunedoara în data de 7 ianuarie 2016, dar a fost contestată. Curtea de Apel Alba Iulia a decis, în 3 mai, anularea sentinţei prin care CEH a intrat în insolvenţă, trimiţând dosarul spre rejudecare.

În primele luni ale anului, atât minerii din Valea Jiului, cât şi energeticienii de la cele două termocentrale, au protestat în mai multe rânduri împotriva administratorului judiciar GMC Craiova, după ce acesta a denunţat contractul colectiv de muncă şi a propus concedieri masive.  De asemenea, angajaţii au protestat şi împotriva Ministerului Energiei, pe care l-au acuzat că nu se implică în restructurarea companiei şi avertizau că locurile de muncă se vor pierde.  Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român.

Peste 6.000 de oameni lucrează în cadrul CEH, la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.


Vă recomandăm şi:

Greva care a cutremurat România lui Ceauşescu, relatată de americani: cum au fost umiliţi miniştrii care au venit să îi calmeze pe mineri

Spre sfârşitul anului 1977, Valea Jiului devenise o zonă militarizată, cu o populaţie tulburată de ameninţările autorităţilor, scriau jurnaliştii de la The New York Times. Totul se petrecea după ce în primele zile ale lunii august, peste 35.000 de oameni au protestat în Lupeni, faţă de condiţiile rele de muncă şi de lipsa alimentelor. Ceauşescu însuşi a ajuns în Valea Jiului pentru a-i calma, însă dictatorul nu şi-a respectat promisiunile.

Şapte ani de la marea tragedie din Mina Petrila: 13 mineri au murit şi 15 au fost răniţi în exploziile din subteran

Se împlinesc şapte ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori. Astăzi, minerii şi-au comemorat foştii colegi.

Lacrimile ortacilor la închiderea Minei Petrila: „Am adăugat încă o tragedie şirului de drame din minerit“

Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite