Blestemul unui faimos castel din Țara Hațegului: este de patru ani în șantier, după ce s-a ruinat VIDEO

0
Publicat:

De patru ani, castelul Nopcsa din Țara Hațegului, Hunedoara, se află în șantier, iar constructorii nu au reușit să finalizeze restaurarea monumentului istoric

Castelul Nopcsa. Foto: CJ Hunedoara.
Castelul Nopcsa. Foto: CJ Hunedoara.

Castelul Nopcsa din Țara Hațegului (video), construit în secolul al XIX-lea, a fost abandonat la începutul anilor 2000, după ce școala și internatul pentru copii cu nevoi speciale care funcționau aici din perioada comunistă au fost desființate.

Timp de mai mulți ani clădirea monument istoric și anexele sale s-au aflat în conservare, însă acest lucru nu a împiedicat devastarea lor de către localnici, dar și degradările produse din „cauze naturale” trecerea timpului, ploi, ninsori și îngheț.

Din 2019, fostul castel luxos din satul Săcel (Hunedoara) al savantului și spionului Franz Nopcsa (1877 - 1933), cunoscut ca descoperitor al fosilelor de dinozauri pitici din Țara Hațegului a intrat în șantier, iar constructorii aveau termen 18 luni de finalizare a investiției.

„Cea mai mare parte a fondurilor necesare finanțării lucrărilor la Castelul Nopcsa au fost obținute prin Programul Național de Dezvoltare Locală II și se ridică la aproximativ 8,3 milioane de lei. Din bugetul local au fost alocate alte circa 3,2 milioane de lei”, a informat Consiliul Județean Hunedoara.

Au trecut patru ani de la începerea restaurării monumentului istoric, iar castelul Nopcsa din Țara Hațegului se află încă în șantier.

Lucrările la clădire sunt la final, însă în jurul acesteia, grădina de trandafiri promisă nu a fost realizată, iar unele construcții vechi propuse pentru demolare au rămas în picioare. Castelul baronului Nopcsa va deveni un spațiu muzeal, iar unele dintre clădirile din jurul lui vor fi reamenajate în scop turistic, potrivit planurilor autorităților județului Hunedoara.

Franz Nopcsa, spion al austro-ungarilor

Până în anii ’20, castelul aflat la poalele Retezatului a aparținut familiei Nopcsa, una dintre cele mai bogate din Transilvania secolelor trecute. Era considerată una dintre cele mai luxoase clădiri din Țara Hațegului, împânzită de moșiile fastuoase ale familiilor nobiliare cu origini în Evul Mediu.

În Primul Război Mondial, savantul a fost agent secret al austro-ungarilor, iar castelul a fost folosit ca un loc de pornire al misiunilor sale periculoase, în ţinuturile Retezatului, atunci zona de frontieră dintre Transilvania şi România.

Franz Nopcsa, care avea misiunea să strângă informații despre poziția trupelor române aflate în regiune, activa sub numele de Petre Gorlopan, având documente false şi pretinzându-se păstor în slujba unor proprietari din Poiana Sibiului.

În 1916, Franz Nopcsa a încercat chiar să oprească trupele române de a intra în zona Hațegului, prin Retezat, aruncând în aer de drumuri din munţi şi punând la cale un atentat cu explozibil fixat pe versanţii Retezatului, într-una din trecătorile pe care credea că le va folosi armata română.

Castelul Nopcsa din Țara Hațegului, școală ajutătoare în comunism

După război, a fost reabilitat, însă odată întors la castelul său din Săcel, a fost ținta răzbunării localnicilor, care l-au atacat cu pietre și furci și au fost la un pas să îl linșeze. Franz Nopcsa s-a sinucis în 1933, într-un hotel din Viena, după ce îşi împuşcase mortal asistentul personal, pe albanezul Bajazid Doda, cel care îi fusese credincios în ultimele decenii de viață.

Din anii '20, castelul său a ajuns în posesia statului român. A fost revendicat apoi de o rudă a lui Nopcsa, iar după Al Doilea Război Mondial a fost devastat, iar miile de cărți valoroase din biblioteca sa au fost puse pe foc.

Castelul a fost naţionalizat şi transformat de autoritățile comuniste într-un internat şi o şcoală pentru copii cu nevoi speciale.

Clădirile și anexele sale au fost folosite până la sfârşitul anilor ’90.

HunedoaraPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite