Blestemul preotului care şi-a lepădat sutana pentru a face politică: Ioan Poenar a ajuns după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Ioan Poenar, o prezenţă efemeră în politica hunedoreană.
Preotul Ioan Poenar, o prezenţă efemeră în politica hunedoreană.

Preoţia şi politica şi-au dat mâna în parohia condusă de Ioan Poenar în toamna anului 2012, când preotul din Luncoiu de Jos a decis să îşi încerce norocul în Parlamentul României.

Ioan Poenar a lepădat pentru câteva luni haina preoţiei pentru a candida la o funcţie de deputat în Parlamentul României. S-a întâmplat în toamna anului 2012. Preotul fusese nevoit să demisioneze, pentru că îşi dorea să facă politică.

„Am depus cerererea de demisie din funcţia de preot paroh, pentru că aşa mi s-a cerut. Candidez pentru un mandat de deputat pe Colegiul Brad-Valea Mureşului. După 22 de ani, cât am slujit în Luncoiu de Sus şi Podele, am fost nevoit să plec, pentru că aşa mi s-a cerut. În regulamentul nostru există, într-adevăr, menţiunea că, în cazul în care candidezi pentru un loc de consilier local sau judeţean, trebuie să demisionezei din funcţia de preot paroh. Însă, când e vorba de parlamentare, nu se specifică nimic, deci nu cred că era nevoie să demisionez. Dar lucrurile sunt probabil dirijate de cineva şi a trebuit să-mi dau demisia”, declara nemulţumit preotul, unui ziar local, în noiembrie 2012.

Aventura electorală a preotului din Podele s-a bazat pe mesajele cu tentă patriotică ale Partidului România Mare, sub sigla căruia a candidat. „Veniţi români să ne cerem dreptul” sau "Să fim stăpâni la noi în ţară" au fost mesajele care au însoţit imaginea preotului hunedorean în afişele electorale, însă Ioan Poenar nu a reuşit să îşi înduplece enoriaşii. Totuşi, după alegeri, i-a înduplecat pe reprezentanţii Episcopiei Hunedoarei şi Devei, şi şi-a reintrat în drepturi.

Suspectat de afaceri ilegale
Cei care se întreabă de ce a vrut preotul hunedorean să devină deputat în 2012 îl pot crede pe cuvânt, citindu-i declaraţiile electorale, sau se pot informa cu privire la trecutul său din afara preoţiei. Ioan Poenar a avut afaceri de milioane de euro, care i-au adus în 2011 primul dosar penal, pentru evaziune fiscală. Prejudiciul stabilit de procurorii DNA, care în 2012 l-au trimis în judecată pe preot, depăşeşte 5,5 milioane de euro, infracţiunile fiind comise în perioada 2007 – 2009.

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 1 ianuarie 2007—31 decembrie 2009, inculpatul Poenar Ioan, în calitate de administrator al SC Mior Mixt Impex SRL Brad, SC Agrotranscom Hermes Impex SRL Brad şi SC Distinct Impex SRL Brad, nu a evidenţiat în contabilitatea acestor firme operaţiunile comerciale efectuate, respectiv comercializarea de produse petroliere, utilaje pentru construcţii, uleiuri minerale, anvelope, etc. şi nici veniturile realizate”, transmiteau reprezentanţii DNA.

În urmă cu mai puţin de o lună, preotul a fost nevoit să renunţe din nou la slujbele din biserică. A fost arestat preventive într-un dosar în care firmele administrate de el şi de partenerii săi de afaceri sunt suspectate de evaziune fiscal, prejudiciul în acest dosar fiind de circa 14 milioane de euro.


Vă recomandăm şi:

Preotul care s-a vrut deputat va sluji după gratii. Ioan Poenar e acuzat de evaziune      Preotul Ioan Poenar, devenit celebru în 2012 după ce şi-a dat demisia din parohie, pentru a candida la o funcţie de deputat, va sta în arest preventiv. Pentru a doua oară în ultimii doi ani, este pus sub învinuire într-un dosar de evaziune fiscală, cu prejudicii de milioane de euro.

Un preot hunedorean a dat sutana pe un loc în Parlament          Un preot din judeţul Hunedoara a demisionat din funcţia de paroh la Luncoiu de Jos şi Podele întrucât nu a primit binecuvântarea episcopului de Hunedoara, PS Gurie, pentru a candida la Camera Deputaţilor, el fiind înscris din partea PRM în cursa pentru un mandat în Colegiul 1 Brad-Valea Mureşului.

Preotul care a vrut să dea sutana pe un loc în Parlament e judecat de tribunal pentru spălare de bani             Fostul preot din Luncoiu de Jos, Ioan Poenar, a fost chemat luni în faţa instanţei Tribunalului Hunedoara, pentru a răspunde acuzaţiilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 5.000.000 de euro.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite