Un preot hunedorean a dat sutana pe un loc în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preot din judeţul Hunedoara a demisionat din funcţia de paroh la Luncoiu de Jos şi Podele întrucât nu a primit binecuvântarea episcopului de Hunedoara, PS Gurie, pentru a candida la Camera Deputaţilor, el fiind înscris din partea PRM în cursa pentru un mandat în Colegiul 1 Brad-Valea Mureşului.

Părintele Ioan Poenar, preot paroh al parohiilor hunedorene Luncoiu de Jos şi Podele, care şi-a depus candidatura pentru Camera Deputaţilor din partea PRM în Colegiul 1 Brad-Valea Mureşului, a încercat să obţină binecuvântarea episcopului de Hunedoara, PS Gurie, însă, după ce binecuvântarea pentru a candida i-a fost refuzată, şi-a depus demisia, urmând să fie înlocuit de un preot pensionar, transmite Mediafax.

"În statutul Bisericii Ortodoxe Române nu există nicio prevedere în ceea ce priveşte alegerile parlamentare, însă există o hotărâre a Sinodului care permite candidatura pentru un mandat de consilier local sau consilier judeţean dacă preotul primeşte binecuvântarea episcopului. Am făcut aceste demersuri la Episcopia Devei şi Hunedoarei şi pentru candidatura mea la Camera Deputaţilor, dar nu am primit binecuvântarea episcopului. Demisia a fost alegerea mea, pentru că am vrut să fiu corect faţă de Biserică şi oameni", a declarat părintele Ioan Poenar.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu, hotărârea Sinodului vizează candidatura preoţilor pentru toate funcţiile care au legătură cu politica.

"Prin demisia sa, dânsul nu a pierdut calitatea de preot, adică nu a plecat din cler, doar nu mai efectuează slujbe sau alte activităţi legate de statutul de preot atât timp cât candidează sau ocupă funcţia pentru care candidează. După ce îşi încheie activitatea politică, acesta poate solicita retragerea demisiei şi, dacă va fi acceptată, va primi înapoi fosta parohie sau o altă parohie", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu.

Potrivit acestuia, în locul preotului Ioan Poenar va fi desemnat un preot pensionar care să oficieze slujbe în parohiile hunedorene Luncoiu de Jos şi Podele.

Preotul Ioan Poenar susţine că va participa la slujba religioasă de duminică, la biserica din Luncoiu de Sus, pe care a ridicat-o împreună cu enoriaşii, pentru a le explica oamenilor de ce a fost nevoit să demisioneze.

"Consider că e normal să merg, duminică, la slujbă şi să le prezint oamenilor pe noul preot paroh de la Luncoiu de Sus. Oamenii trebuie să înţeleagă şi să nu fie neliniştiţi", a declarat preotul demisionar.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite