Altarul sexului din Sarmizegetusa Regia. Zeci de cupluri prinse făcând dragoste, noaptea, pe Soarele de andezit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soarele de andezit, incendiat într-una din nopţi, Sursa: IPJ Hunedoara.
Soarele de andezit, incendiat într-una din nopţi, Sursa: IPJ Hunedoara.

Soarele de andezit din Sarmizegetusa Regia a fost timp de mai mulţi ani un adevărat „altar al sexului”, dintr-un motiv neobişnuit.

Vladimir Brilinsky, omul care a avut în grijă, timp de mai mulţi ani, Sarmizegetusa Regia, şi care a descoperit matriţa antică unică în lume, a relatat în cartea sa „Îndăcitul” un episod controversat petrecut în cetate în vremea în care situl UNESCO nu era îngrijit şi protejat.

Cetatea dacică supraetajată care i-a uluit pe arheologi: „Nicio aşezare nu se poate compara cu ce e aici” VIDEO

Tehnica uimitoare în care au fost create brăţările de aur din Sarmizegetusa. Unele bijuterii aveau 1,7 kilograme

Soarele de andezit din incinta sacră a capitalei dacilor devenise un loc pe care, la lumina lunii, multe cupluri făceau sex.

Pe urmele aurului dacic dispărut. Cum au ajuns în SUA cele mai preţioase comori furate din Sarmizegetusa Regia

Zece locuri în care dacii şi-au ascuns comorile de aur. Cum au fost descoperite tezaurele fabuloase

Vladimir Brilinsky a fost martor al unor asemenea scene, după ce un localnic l-a înştiinţat despre ce se întâmpla în cetatea dacică după lăsarea serii. Într-o noapte cu lună plină, Brilinsky a urcat la Sarmizegetusa Regia pentru a se convinge de cele povestite de oamenii locului. S-a aşezat într-un loc ferit, în pădure, în apropiere de templele dacilor şi a aşteptat în întuneric.

Dragoste sub clar de lună

A fost trezit din starea de somnolenţă de „oaspeţii” nocturni ai Sarmizegetusei.

„Deodată, pleoapele mi se luminează brusc şi tresar speriat. O lumină de lanternă se mişcă dezordonat la capătul piaţetei pavate şi se îndreaptă către soarele de andezit. Ăştia sunt, ai mei sunteţi, îmi zic, în timp ce scot camera de filmat din rucsac. Sunt doi cei care înaintează. Se opresc lângă soare. Lanterna se stinge şi unul o aşează pe geantă, alături. Lumina lunii pline inundă zona sacră şi încet ochii se adaptează. Cei doi sunt un el şi o ea. Brusc se îmbrăţişează şi cu un sărut sălbatic îşi strivesc unul altuia buzele. Încep să se despoaie, la fel de agitat, de parcă răbdarea se sfârşise. O fustă largă zboară alături, în timp ce nişte bocanci cad cu zgomot în şanţul de drenaj. Într-o clipită rămân goi puşcă. Bărbatul desfăşoară precipitat un neopren pe soarele de andezit şi amândoi, ca într-un adevărat ceremonial, se urcă pe feliile groase ale soarelui. Nu-mi vine să cred. Auzisem că unii vin să doarmă pe soarele de andezit, dar nici chiar aşa. Cei doi se întind pe neopren într-o îmbrăţişare pătimaşă şi un icnet sparge liniştea Sarmizegetusei”, relatează Vladimir Brilinsky, în cartea sa.

Cuplul a încheiat partida de sex pe monumentul antic, s-a îmbrăcat, a aprins lanterna şi s-a îndepărtat de altarul dacilor. Însă noaptea plină de surprize din Sarmizegetusa Regia era departe de a se încheia.

„Nu trece un minut şi o lumină îşi face din nou drum prin întunericul Sarmizegetusei spre acelaşi loc. Un alt cuplu, de data asta unul cu mai puţin avânt. Mai în vârstă, îmi zic. Să nu-mi spui că şi ăştia şi-o pun pe altar că nu pot să cred. Ba da. Mai tacticoşi, se aşează pe marginea altarului, se descheie la şireturi şi încep să se despoaie fiecare separat. Femeia rămâne cu fusta pe ea, iar bărbatul se urcă singur pe altar. Ăştia nu au preludiu”, scrie Vladimir Brilinsky.


Sarmizegetusa Regia. ADEVĂRUL

După ce şi acest cuplu a încheiat actul sexual, martorul nepoftit al scenei a vrut să plece spre casă, fără a fi observat. De pe poteca din situl antic a văzut însă alte câteva cupluri aşteptându-şi rândul, la lumina unei lanterne, să facă dragoste pe monumentul antic. Câteva zile mai târziu, avea să afle – de la una dintre cei care au participat la orgie - de ce atâţia oameni au venit în acea noapte cu lună plină în Sarmizegetusa Regia. O aşa-zisă vindecătoare le spusese adepţilor săi că în nopţile cu lună plină care se suprapun cu datele echinocţiilor sau solstiţiilor, cei care procreează pe soarele de andezit vor avea avea „copii aleşi”.

Vladimir Brilinsky nu s-a lăsat impresionat de cele auzite şi a sesizat autorităţile, susţinând că monumentele sunt periclitate, însă nimeni nu a luat măsuri.Abia în 2013, când a fost instituită pază şi un program de vizitare a Sarmizegetusei Regia, astfel de practici au fost interzise în situl UNESCO.

Soarele de andezit a fost descoperit în 1958 şi dezvelit complet în campania arheologică din 1959. Altarul circular era alcătuit din zece „raze” distribuite în jurul unui disc central. Dalele şi discul de andezit sunt aşezate pe o bază pătrată centrală şi un soclu perimetral din blocuri de calcar reutilizate. 

Ce este Soarele de Andezit

„Descoperirea pavajului de andezit reprezentând imaginea (simbolul) soarelui are o deosebită însemnătate. Ea aduce o nouă confirmare ipotezei asupra naturii urano-solare a religiei dacilor şi dovedeşte încă o dată strânsa legătură între sanctuarele rotunde de pe terasa a XI-a a Dealului Grădiştii şi fenomenele cereşti. Ar fi posibil ca acest pavaj să fie chiar un altar solar, vatra servind pentru sacrificii. Aceasta rămâne însă o simplă ipoteză, întrucât vatra a putut fi durată pe pavaj după distrugerea acestuia şi pentru scopuri care să nu fi avut nimic comun cu ceremoniile religioase ale preoţilor daci”, preciza arheologul Constantin Daicoviciu, după campania de săpături din 1959.


Soarele de Andezit. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Cercetările arheologice efectuate în prima parte a anilor ´60 în Sarmizegetusa Regia au adus noi informaţii şi ipoteze cu privire la funcţionalitatea Soarelui de andezit.

„Ar fi posibil ca pe disc s-ar fi practicat jertfirea unor animale, al căror sânge să se fi scurs, prin intermediul blocului în formă de lighean în canal sau ca pe disc să se fi practicat ritualuri comportând folosirea apei. Ipoteza după care pe disc s-ar fi practicat sacrificarea unor animale mari, cum ar fi, de exemplu, bovinele, ar explica şi soliditatea construcţiei”, arăta arheologul Ion Horaţiu Crişan, în lucrarea „Şantierul arheologic dacic din Munţii Orăştiei, jud. Hunedoara (1960-1966)”, din 1973.

În 1980, Sarmizegetusa Regia a trecut prin cele mai mari schimbări din istoria recentă. Atunci restauratorii au întregit soarele de andezit, au plantat stâlpii din lemn în marele sanctuar solar, au înlocuit blocurile din calcar degradate cu replici, au adus discuri şi blocuri din beton în incinta sacră, pentru a-i schimba aspectul, au înălţat şi protejat zidurile de apărare. După 1990, monumentul a devenit un magnet pentru turişti şi amatorii de meditaţii şi ritualuri.

soarele de andezit foto daniel guta adevarul

Unii au fost încredinţaţi că ape el făceau sacrificii pentru a-şi cinsti zeii. Ceilalţi au fost atraşi de „magnetismul” acestuia, considerându-l un centru energetic sau o poartă spre universuri paralele. Până în 2013, când a fost instituită paza în Sarmizegetusa Regia, monumentul a fost incendiat, călcat în picioare, scrijelit, vandalizat şi chiar a fost locul pe care unii dintre oaspeţii nocturni ai cetăţii făceau sex. În ultimii ani, după ce a fost instiuită paza, un program şi un regulament de vizitare, oaspeţii Sarmizegetusei Regia nu au mai avut voie să urce cu picioarele pe monumente.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

Tenebrele cetăţilor dacice, dezvăluite de Vladimir Brilinsky, omul care a găsit matriţa unică în lume

Blestemul Sarmizegetusei Regia, lovită de un şir lung de dezastre. Avertismentul sumbru al lui Vladimir Brilinsky nu a fost luat în seamă: „Necazuri vor mai fi!”

Vladimir Brilinsky, obligat să plece din Sarmizegetusa Regia, după 7 ani dedicaţi sitului UNESCO. Omul care a descoperit matriţa unică în lume: „Am fost păcălit!”

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite